Domaine Fevre Chablis
Wino Domaine Fevre Chablis
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Domaine Fevre Chablis
Kraj: Francja
Region: Burgundia
Apelacja: APC Chablis
Producent: Domaine Nathalie & Gilles Fevre
Szczep: Chardonnay
Rodzaj: białe wytrawne
Temp. serwowania: 10-12C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 12,5%C3
Nathalie i Gilles Fevre uprawiają winorośl Chardonnay z działek położonych w pobliżu miejscowości Fontenay-Près-Chablis, w samym sercu winnic Chablis. Na wysokich równinach lub stromych wzgórzach wszystkie chablisowe domeny Chablis rosną na kamienistych glebach wapiennych Kimmeridgien. Większość ich winnic ma od 15 do 20 lat. Wino o jasno żółtej barwie z aromatami białych owoców brzoskwiń, gruszek, cytrusów z elementami mineralnymi. Na podniebieniu krągła tekstura z przyjemną żywą kwasowością, długie kremowe wykończenie.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Chablis, które wraz z innymi mniejszymi apelacjami znajduje się około 120 kilometrów na północny zachód od Dijon, czyli daleko od serca Burgundii, może pochwalić się bogatą historią. W XIX wieku apelacja zyskała światową sławę. Następnie pleśń, filoksera i wojny zdziesiątkowały winnice o dwie trzecie. Pod koniec lat pięćdziesiątych uprawę winorośli trzeba było tu podtrzymywać przy pomocy państwowych środków ratunkowych. W latach 70. jego popularność niespodziewanie ponownie wzrosła, a lata 80. przyniosły w końcu tak ogromny boom, że region po raz kolejny upadł z własnego sukcesu. „Chablis” stało się uosobieniem białych wytrawnych win. Aby zaspokoić szalony popyt na całym świecie, wszystkie przystanki przemysłowej uprawy winorośli zostały wycofane. Ale w tym samym stopniu gdy sprzedaż rosła, jakość spadała, do punktu, w którym rynek całkowicie się załamał. Do dziś Chablis nie podniósł się w pełni po tym krachu, ale z kryzysu wyszło kilka winnic, które po raz kolejny bezwarunkowo skoncentrowały się na jakości, a nie na ilości. Podobnie jak Nathalie i Gilles Fèvre w Fontenay-Près-Chablis (nie mylić z bardziej znanym Williamem Fèvre), którego rodzinna winnica przeszła przez wszystkie wzloty i upadki od 1745 roku – a przede wszystkim przetrwała.