Domaine les Pallieres Terrasse du Diable Gigondas
Wino Domaine les Pallieres Terrasse du Diable Gigondas
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Domaine les Pallieres Terrasse du Diable Gigondas
Kraj: Francja
Region: Dolina Rodanu
Apelacja: AOC Gigondas
Producent: Vignobles Brunier
Szczepy: Grenache Noir Mourvedre Clairette
Rodzaj: czerwień, wytrawny
Pojemność: 0,75lBK17
Wino o głębokim czerwonym odcieniu z fioletowymi refleksami. Nos odsłania słodką malinę, wiśnie i owoce truskawki zmieszane z likierem pokruszonych skał, wiosennych kwiatów, liścia laurowego, lawendy i dymu. Na podniebieniu jest średnio pełne, o jedwabistej gładkiej teksturze z wyczuwalnym smakiem czerwonych owoców, wiśni, ciemnych jagód, z nutą ziemi i grafitu. Wykończenia długie i eleganckie z nutą przyprawy z białego pieprzu. Sugestie kulinarne: , tatar z wołowiny, wędliny i sery, pieczona wołowina i jagnięcina.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Na dalekiej północy apelacji Gigondas winorośl pochodzi z tarasów otoczonych lasami i pokrytych piargami wapiennych skał z Dentelles de Montmirail. 90% Grenache Noir , 5% Mourvèdre i 5% Clairette w wieku średnio 45 lat składa się na odmianę winorośli tego cuvée. Po ręcznym zbiorze z ciężkim podwójnym sortowaniem, winogrona fermentowały przez około 25 dni w betonowych i drewnianych kadziach, a następnie przez 10 miesięcy w kadziach i 12 miesięcy w beczkach. Dla oka jej sukienka jest fioletowa z fioletowymi refleksami. W nosie wydobywa się nuty czerwonych owoców, fiołków i drewna. Podniebienie, bardzo mineralne w młodości, otwiera się wraz z wiekiem wyraźnymi taninami. Do smaku z pikantnym mięsem.
Domaine Les Pallières to niezaprzeczalnie jedna z największych i najdłużej działających posiadłości Południowego Rodanu - poza wioską Gigondas, wpleciona u podnóża pięknego i wylęgającego się Dentelles de Montmirail. Domaine była nieprzerwanie działającą farmą w tej samej rodzinie od XV wieku! Les Pallières było niegdyś słynną domeną win o nienagannym charakterze, jednak posiadłość powoli popadała w ruinę. Dwa wielkie mrozy dwudziestego wieku zabiły wiele drzew oliwnych i owocowych, a zarówno winnica, jak i winnice bardzo wymagały napraw. Do 1998 roku bracia Roux chcieli dokonać zmiany. Nie mając przyszłych następców, którzy ich zastąpili, zdecydowali się sprzedać. Bracia Brunier, Daniel i Frédéric, ze słynnego Vieux Télégraphe w Chateauneuf-du-Pape, byli wówczas wschodzącymi gwiazdami południowego Rodanu, wielokrotnie wyróżniając się winami światowej klasy. Swobodna dyskusja podczas lunchu w Chez Panisse między Danielem i Kermitem Lynchem, wieloletnim amerykańskim importerem Bruniera, spontanicznie przerodziła się w plan gry, mający na celu ożywienie wyblakłego klejnotu - Les Pallières. Chociaż konkurencja w zakupie domeny była zacięta, a mieszanka bardzo renomowanych nazwisk, bracia Roux ostatecznie zdecydowali się sprzedać je Bruniers i Kermit. Po dziesięcioleciach zaniedbań rozpoczął się renesans Pallières. Skupienie się na terroir i jego potencjale szybko doprowadziło do jasnego, nowego kierunku. Winnice sięgają 250-400 m npm, z różnymi proporcjami piasku i gliny, przeplatanych wapiennymi piargami opadającymi z Dentelles. Zbudowano i wzmocniono tarasy, co pozwoliło na lepszą retencję wody. Zbudowano nową winiarnię, aby odbierać zebrane paczki indywidualnie w zbiornikach zasilanych grawitacyjnie. Wiele lokali, niegdyś połączonych w jedno cuvée Gigondas, zostało podzielonych na dwie części, począwszy od rocznika 2007, aby jak najlepiej wyrazić dwie niezwykłe osobowości. Cuvée „Terrasse du Diable” obejmuje nisko plonujące winorośle z wyższych wysokości, które wyrażają wspaniałą strukturę i intensywną mineralność. Cuvée „Les Racines” prezentuje działki winnic otaczające winnicę - pochodzenie domeny z najstarszymi winoroślami - z naciskiem na świeżość i ekstrawaganckie owoce róg obfitości. Domaine Les Pallières stało się partnerstwem przyjaciół, prawdziwym spotkaniem umysłów - twórczą współpracą trzech czołowych, pełnych pasji ekspertów w dziedzinie win z Rodanu. Region Gigondas w Południowym Rodanie rozciąga się na północny zachód od szczególnie postrzępionej ściany gór zwanej Dentelles di Montmirail, której najwyższy punkt wznosi się na około 2600 stóp. Region i jego wina mają wiele wspólnego z sąsiednim Chateauneuf-du-Pape, z wyjątkiem tego, że winnice Gigondas istnieją na wyższych wysokościach, a ich gleby, składające się głównie z pokruszonego wapienia z Dentelles, często wytwarzają gęstszą i bardziej wytrzymałą na bazie Grenache. czerwone wino.
Nagrody i wyróżnienia:
Robert Parker 91 pkt
Wine Spectator 92 pkt
Stephen Tanzer 93 pkt.
Producent wyróżniony ** w przewodniku Wina Europy