Domaine Vrignaud Chablis Les Champréaux
Domaine Vrignaud Chablis Les Champréaux
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Domaine Vrignaud Chablis Les Champréaux
Kraj: Francja
Region: Burgundia
Subregion: Chablis
Producent: Domaine Vrignaud
Odmiana winogron: Chardonnay
Styl: nowoczesna twarz Chablis
Organic: Tak (certyfikowany)
Rodzaj: delikatnie wytrawny
Pojemność: 0,75l ONL
Alkohol, 12%
Barwa wina Chablis Les Champréaux połyskuje jasno złotą barwą Aromaty złożone z owoców pestkowych, przyprawy i nuty wanilii z nosa. Otacza podniebienie morelami, kwiatowym zapachem miodu, cytrusami i pokruszonymi kwiatami, z mineralną świeżością do końca. Chablis Les Champréaux jest miękkie, subtelne ujawniający styl Chablis; dąb jest dobrze zintegrowany i dodaje głębi tekstury. Pojedynczy wybór winnicy Domaine Vrignaud jest z Les Champréaux dojrzewa zarówno ze stali nierdzewnej i drewna dębowego, dając końcowy zmontowanie doskonałą równowagę bogactwie i świeżości. Częściowe starzenie się dębu francuskiego informuje Chablis Les Champreaux należącego do Domaine Vrignaud, zwłaszcza w dużej, hałaśliwej osobowości wina. Dobre Chablis doskonale komponuje się z ostrygami i homarem.
Domaine Vrignaud Chablis to najdalej na północ wysunięta część Burgundii. Chablis zlokalizowane jest w departamencie Yonne, zaledwie 180 km od Paryża. Często nazywane jest La porte d’or de la Bourgogne, czyli złotą bramą Burgundii. Chablis słynie z produkcji win białych, które powstają wyłącznie ze szczepu chardonnay. Winnice zajmują powierzchnię 4870 ha i większość z nich zlokalizowana jest na łagodnych wzgórzach. W Chablis panuje klimat półkontynentalny, co oznacza, że zimy bywają mroźne i długie, a lata upalne. Natomiast największym zagrożeniem w uprawie winorośli są wiosenne przymrozki. Warto pamiętać, że najlepsze roczniki Chablis Grand Cru można przechowywać nawet przez 15-30 lat.
Polecane potrawy do Wina Chablis: Grillowany ser halloumi na mieszanej sałatce, Homar z grilla à l'italienne, Sałatka z grillowanych krewetek, mango i awokado, Plamiak z konfiturą z pomidorów winogronowych i fetą „en papillote”, Quiche z szynką i serem, Warstwowy bochenek kanapkowy - czyli smörgåstårta, Por z winegretem, Makaron z homarem i serem Amsterdam, Roladki z homarem, risotto mediolańskie, Mini croque-monsieur z jabłkiem i kozim serem, Zupa cebulowa z piwem i serem Quebec, Papillotes z dorszem, ziemniakami i masłem cytrynowo-ziołowym, Penne z prosciutto, parmezanem i szparagami, Gotowany filet z soli z sosem z białego wina, Dorsz portugalski (Bacalao), rillettes z pstrąga z Quebecu, Quiche ze szparagami i serem, Rolada lasagne z sosem Alfredo i szpinakiem, Łosoś à la plancha, rillettes z łososia, Trio tatara z łososia, Brandada z dorsza, Owoce morza vol-au-vent, Pizza z krewetkami, pesto i kozim serem, Szynka Wędzona Z Jabłkiem i Gruszką…
2022-08-31
Domaine Vrignaud Chablis Les Champréaux
Les Champréaux Chablis Guillaume Vrignaud to lekcja mineralności ziemi, usiana nutami brioche i dżemu w nosie oraz odrobiną miodu i eleganckim podniebieniem, które jest znakiem wapiennych gleb jego witryny Fourchaume. Dostępny Chablis, aby ożywić piątkowe rytuały.