DOURTHE NO 1 BORDEAUX BLANC
Wino DOURTHE NO 1 BORDEAUX BLANC
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Dourthe No 1 Bordeaux Blanc
Kraj: Francja
Region: Bordeaux
Producent: AOC Bordeaux
Szczepy: Sauvignon Blanc
Rodzaj: białe, wytrawne
Temp. serwowania: 10–12 ° C.
Pojemność: 0,75l c3
Wino Dourthe No 1 Bordeaux Blanc powstało w całości z gron Sauvignon Blanc pochodzących z regionu Bordeaux. Wino charakteryzuje się świetną strukturą, jest niezwykle złożone i harmonijne, co zawdzięcza nowatorskiej winifikacji w niskiej temperaturze i dodatkowemu dojrzewaniu przez okres 6 miesięcy. Sugestie kulinarne: owoce morza, pieczony drób, ryby. C3
Notatki Sommelier Bachus Wina
Białe Dourthe N°1 zostało wyprodukowane po raz pierwszy w 1988 roku i było ofertą na nowoczesne białe wino z Bordeaux, produkowane wówczas, tak jak dzisiaj, z odmiany winorośli Sauvignon Blanc. Winogrona pochodziły z różnych miejsc w Bordeaux, z wybranych działek, których uprawa była kontrolowana w drodze wydawania producentom winogron wytycznych, w których priorytetem była jakość i typowość. Jednocześnie wynaleziono techniki winifikacji, które podkreślają w winach owoce i aromat, zgodnie z tym, czego większość koneserów wina oczekuje od współczesnego białego wina.
Po odszypułkowaniu i lekkim zacieraniu optymalnie dojrzałe winogrona Sauvignon poddawane są chłodnej maceracji skórki przez kilka godzin, a następnie fermentacji w zbiornikach ze stali nierdzewnej o kontrolowanej temperaturze. Następnie wino dojrzewa przez 6 miesięcy w „rękawie” (osadach) przy ciągłym mieszaniu. Zapewnia dobrą strukturę, harmonię i uwalnia delikatne aromaty odmiany winorośli.
W zapachu Dourthe N°1 Sauvignon Blanc łączy w sobie klasyczne odcienie liści bzu czarnego, zielonych pomidorów, ale także bardziej dojrzałe i zaokrąglone tony owoców cytrusowych i owoców egzotycznych. Na podniebieniu wino jest bardzo pełne, z dobrą równowagą pomiędzy strukturą i owocami. Wino kończy się rześko i wytrawnie z długimi, świeżymi aromatami. Podawać do dań z owoców morza i ryb, do drobiu lub z serem owczym lub kozim.