DOURTHE NO1 Bordeaux Rouge
Wino DOURTHE NO1 Bordeaux Rouge
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
DOURTHE NO1 Bordeaux Rouge
Kraj: Francja
Region: Bordeaux
Producent: Dourthe
Beczka: 12 miesięcy nowy francuski dąb
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Temp. serwowania: 16–18 ° C.
Pojemność: 0,75l c3
DOURTHE NO1 Bordeaux Rouge to mieszanka szczepów 60% Merlot, 35% Cabernet Sauvignon, 5% Petit Verdot. Intensywne i pyszne owocowe smaki oczarowują podniebienie z natychmiastowym efektem. Wino rośnie w ustach, jest jedwabiste i skoncentrowane, odsłaniając cudowną równowagę. To harmonijne wino kończy się trwałym, aromatycznym finiszem.
Dla Dourthe N ° 1 Red niezwykłe zadanie polegające na poszukiwaniu najlepszych terroirów jest również podejmowane w rozległej czerwonej winnicy Bordeaux, aby dokładnie wskazać obszary, w których Merlot i Cabernet Sauvignon mają największe szanse na osiągnięcie pełnej dojrzałości. Nawiązanie silnej współpracy z plantatorami gwarantuje optymalną i stałą jakość owoców. Od pielęgnacji winorośli aż po żniwa, hodowcy ściśle współpracują z winiarzami Dourthe. Najlepsze partie Dourthe N ° 1 dojrzewają przez 12 miesięcy w nowych francuskich beczkach z dębu, gdzie taniny z dębu harmonijnie integrują się z tymi zawartymi w winie, dodając okrągłości, równowagi i aromatycznej złożoności.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Dourthe N°1 Rouge wyprodukowano po raz pierwszy w 1993 roku. Winogrona pochodzą z różnych miejsc w Bordeaux i pochodzą z wybranych działek, których uprawa jest kontrolowana na podstawie wytycznych dla producentów winogron, w których priorytetem jest jakość i typowość. Priorytetowo traktowane są techniki winifikacji, które podkreślają w winie owoce i aromat, zgodnie z tym, czego większość koneserów wina oczekuje od nowoczesnego czerwonego wina z Bordeaux.
Wino składa się z Merlot (ok. 70%), Cabernet Sauvignon (ok. 20%) oraz, w zależności od rocznika, Cabernet Franc, Petit Verdot i Malbec, które zbierane są w optymalnej dojrzałości. Po 100% odszypułkowaniu i lekkim zacieraniu winogrona poddawane są krótkiej, chłodnej maceracji skórki, a następnie fermentacji w stalowych zbiornikach. Wina z najlepszych paczek dojrzewają następnie przez 12 miesięcy w nowych francuskich beczkach, natomiast reszta wina dojrzewa przez ten sam okres w kombinacji starszych beczek (1-4 lata) i większych drewnianych beczek o pojemności 80 hl. Dojrzewanie odbywa się poprzez ciągłe mieszanie i przesadzanie. Dzięki temu wino ma dobrą strukturę, krągłość, harmonię i złożoność. Łączenie odbywa się bezpośrednio przed butelkowaniem. Luksusowy zabieg dla „zwykłego” czerwonego Bordeaux!
Wino ma ładną, błyszczącą, rubinowoczerwoną barwę. W zapachu najpierw pojawiają się skoncentrowane aromaty czerwonych i ciemnych jagód, a następnie bardzo dobrze zintegrowane nuty drewna i łagodnych przypraw. Smak jest ładnie zaokrąglony, ponownie z niuansami dojrzałych jagód (czarnych porzeczek, ciemnych wiśni i śliwek) oraz z dobrą harmonią pomiędzy strukturą i owocami. Kończy się długim i zaokrąglonym posmakiem oraz lekko dymnymi nutami. Podawać do jagnięciny, wołowiny, grillowanej cielęciny lub kaczki. Nadaje się również do zapiekanych dań warzywnych lub białego sera pleśniowego.