Joseph Drouhin Chablis Grand Cru Les Clos
Wino Joseph Drouhin Chablis Grand Cru Les Clos
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
DROUHIN CHABLIS VAUDESIR GRAND CRU
Kraj: Francja
Region: Burgundia
Apelacja: Chablis Grand Cru
Producent: Joseph Drouhin
Szczepy: Chardonnay
Rodzaj: białe, wytrawne
Temp. serwowania: 10–12 ° C.
Pojemność: 0,75l c3
Wyśmienite wino o czystym i przejrzystym kolorze z lekką zielonkawą nutą. Na nosie świeże aromaty kwiatów i owoców cytrusowych z przewagą cytryn z delikatnym akcentem pikantnej nuty kolendry. Na podniebieniu harmonijne aromaty przynoszące charakter i elegancję. Widać tu wielkość jego Grand Cru i lekkie mineralne słone nuty z gleby w Kimmeridgian. Niezwykle długa i złożona trwałość w posmaku.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Grand Cru Chablis Vaudesir ma piękny bukiet ze świeżymi owocami cytrusowymi, skórką pomarańczową, żółtymi kwiatami i odrobiną krzemienia. Podniebienie jest dobrze wyważone, z delikatną nutą kwasowości, bardzo harmonijne z musującym, precyzyjnym i dość energetycznym finiszem rześkim, z nutą pieprzu Shezchuan, na posmaku mrowienie.” 92 pkt. „Chablis Grand Cru Vaudesir rozwija się w kieliszku z nutami świeżej brzoskwini, skórki cytrusów, chrupiącej gruszki i gałki muszkatołowej. Na podniebieniu jest pełne, bogate i teksturowane, z otwartą dzianiną, czarującym profilem, ale dobrze równoważące kwasy, zakończone solnym finiszem. Fermentowano i dojrzewało w beczkach używanych od jednego do pięciu razy” – Wine Advocate 92 pkt. „Bardzo atrakcyjne wino z ekspozycji od strony południowej, które zapewnia delikatny kwiatowy charakter i delikatne nuty grillowanych orzechów i przypraw w tle. Podniebienie ma jędrne, brzoskwiniowe brzegi. Bardzo delikatny, elegancki i delikatny.” James Suckling 92 pkt.
W 1880 roku Joseph Drouhin, który pierwotnie pochodził z regionu Chablis, wybrał miasto Beaune, aby założyć firmę, która nosi jego imię. Z biegiem lat i z każdym pokoleniem rosła winnica. Jednocześnie żarliwe poszukiwanie założyciela doskonałości i wiedzy zostało przekazane jak pamiątka rodzinna; Maison Joseph Drouhin nadal zapewnia to cenne dziedzictwo rodzinne. Poświęcenie różnorodności Burgundii zawsze było jedynym celem i powołaniem Maison Joseph Drouhin, ponieważ winnice - głównie główne i wielkie crus - zostały zakupione we wszystkich głównych obszarach. Z głębokiego przekonania Drouhin przyjął biologiczne i biodynamiczne podejście do uprawy winorośli. Słuchanie natury: od winorośli po szkło, na każdym etapie opracowywania wina panuje głęboki szacunek i szacunek dla natury. Od samego początku Maison Joseph Drouhin dążył do ideału doskonałości i elegancji. Styl Josepha Drouhina łączy równowagę, harmonię i charakter, zapewniając nieskończoną przyjemność. Dzięki otwartemu poglądowi na świat Joseph Drouhin przedstawia to, co najlepsze w Burgundii na wszystkich kontynentach. Jego aktywna obecność w wielu krajach jest najpewniejszym dowodem chęci zapoznania się i zrozumienia innych kultur i stylów życia.
2022-08-19
Chablis Grand Cru Les Clos Joseph Drouhin
Z Drouhin Vaudon Les Clos Grand Cru Chablis pochodzi pierwszorzędne białe wino w kieliszku. Tutaj pokazuje cudownie jasny, złotożółty kolor. Jeśli posypiesz kieliszek do wina, dostrzeżesz doskonałą równowagę z tym białym winem, ponieważ nie jest ono ani wodniste, ani syropowate, ani likierowe na ścianach kieliszka. Nos tego drouhin Vaudon białe wino prezentuje wszelkiego rodzaju morele, nektaryny, czarne wiśnie, brzoskwinia winnicy i brzoskwinie.Drouhin Vaudon Les Clos Grand Cru Chablis zachwyca elegancko suchym smakiem. Była butelkowana wyjątkowo niewielką ilością cukru resztkowego. Jak można oczywiście oczekiwać w segmencie win ikona wina, ten Francuz naturalnie zachwyca najlepszą równowagą w całej suchości. Smak niekoniecznie wymaga dużej ilości cukru. Na języku to zrównoważone białe wino charakteryzuje się niezwykle aksamitną i lekką konsystencją. Ostatecznie to białe wino z regionu winiarskiego Burgundii zachwyca swoją piękną długością. Znowu są echa śliwki i jabłka. W pogłosie dodaje się nuty mineralne gleb zdominowanych wapieniem