DUO des Mers Sauvignon Viognier
Kraj: Francja
Region: Langwedocja
Apelacja: IGP Languedoc
Typ: Sauvignon Blanc, Viognier
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 12 % BK17
Rozwiń opis...Wino o pięknej jasno żółtej barwie. Nos ujawnia przyjemne aromaty cytrusów, grejpfruta, agrestu, z nutami moreli, gruszek , białego bzu i mięty. Na podniebieniu krągłe, pełne ciała, o dobrej kwasowości z delikatnie pikantnym wykończeniem. Sugestie kulinarne: Aperitif, owoce morza , grillowane ryby, krewetki, drób, sałaty.
Notatki Winiarskie
Duo des Mers to połączenie dwóch różnych obszarów we Francji. Sauvignon Blanc zasadzono w pobliskim regionie Gascogne, zajmującym się gazem ziemnym. Obszar ten jest również wyposażony w chłodzące wiatry oceaniczne. Viognier jest produkowany w Langwedocji i jest również częścią cieplejszego Middellandse Zee. Sauvignon Blanc ma świeży, terwijl de Viognier pełny ton rijpe. Miejsca zalążkowe szerokiej gamy dwóch różnych obszarów znajdują się we Francji, przy czym obowiązują surowe zasady, aby zapewnić klasyfikację wina jako kraju: Vin de France. Winifikacją Duo des Mers zajęli się enolodzy Xavier Roger i Marilyn Lasserre. Marilyn pochodzi z Gaskonii, regionu pod silnym wpływem Atlantyku. Ze swojej strony Xavier mieszka na śródziemnomorskim wybrzeżu Langwedocji-Roussillon. Podstawą tego nietypowego, aromatycznego cuvée były dwa zupełnie różne regiony winiarskie. Sauvignon pochodzi z kontynentalnego regionu Gaskonii i ma pikantne aromaty cytrusów i jabłek. Śródziemnomorski Viognier uzupełnia to pełną świeżością aromatów czarnego bzu i mięty.
Różnorodność klimatyczna Francji wyjaśnia wiele aspektów jej win. Szczególnie winnice tego cuvée charakteryzują się klimatem kontynentalnym, śródziemnomorskim i atlantyckim. Połączenie tych różnych charakterów prowadzi do ciekawego stylu wina, co tylko czyni wino francuskie jeszcze ciekawszym.
Aby nie utracić pikantnego i pełnego charakteru, zbiory winnic odbywają się stosunkowo wcześnie jesienią. Odbywa się to pod osłoną chłodnych godzin nocnych, aby w pełni wykorzystać potencjał doskonałych aromatów. Delikatny proces tłoczenia zapobiega utlenianiu moszczu, który fermentuje powoli w temperaturze od 15 do 18 °C i w pełni się rozwija.