Faiveley Mercurey Rouge
Wino Faiveley Mercurey Rouge
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Mercurey, by Joseph Faiveley Burgogne 0,75l
Dobrze zbudowane z wyjątkowym aromatem wiśni. Posiada delikatny smak i wyraźne ślady taniny. Mercurey to jeden z kluczowych AOC w portfolio Faiveley . Nawet przy tej jakości Village masz dużo Pinot Noir w szkle, klarowny owoc rocznika zyskuje złożoność dzięki starym winoroślom, które zostały posadzone w 1962, 1978 i 1981 roku. Zbiór oczywiście odbywał się ręcznie. Po fermentacji ten Mercurey leżakował w beczkach przez 12 miesięcy, w 10% z nowego dębu i tylko umiarkowanie prażony. Rezultatem jest czerwony burgund o klasycznej strukturze, który dzięki swoim okrągłym taninom można się z wielką przyjemnością cieszyć od najmłodszych lat, ale oczywiście może również odpocząć w piwnicy przez kilka lat. Jest równie odpowiedni dla nowicjuszy w Burgundii, jak i dla koneserów.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Winorośle mają ponad trzydzieści lat i wytwarzają wyjątkowo aromatyczne wino, które jest prawdziwym odzwierciedleniem terroirów Mercurey. Podniebienie ujawnia gładki, owocowy atak i ewoluuje w kierunku nut dojrzałych czerwonych jagód i odrobiny wanilii. Intensywnie aromatyczne wino o delikatnej strukturze i jedwabiście gładkich taninach, które zachwyci zarówno znawców wina, jak i amatorów. Podawać z pieczoną kaczką, borowikami i dojrzałymi serami. ~ notatki winiarskie
Choć wina charakteryzują się dużą świeżością i brakiem posmaku nadmiernej dojrzałości. Ta wioska Cte Chalonnaise wzięła swoją nazwę od Boga Merkurego (Boga handlu). Wina z Mercurey zapewniły tej wiosce reputację na całym świecie. Mercurey to jeden z największych regionów winiarskich w Burgundii, posiadający ponad 600 ha winorośli.
Winogrona są zbierane i sortowane ręcznie. Wina są pompowane dwa razy dziennie w celu wydobycia koloru, garbników i aromatów ze skórki winogron. Po okresie kadzi trwającym od 15 do 19 dni fermentacja alkoholowa jest zakończona. Wino z wolnego wypływu jest odprowadzane za pomocą systemu grawitacyjnego, podczas gdy wytłoki są wyciskane powoli i delikatnie, aby wydobyć wyjątkowo czyste wino tłoczone. Wina dojrzewają przez 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego (z czego 10% to nowy dąb), wybranych ze względu na drobnoziarniste i umiarkowane tosty. Wina dojrzewają w naszych piwnicach w stałej, naturalnej wilgotności i temperaturze.
O Domaine Faiveley
W 1825 roku Pierre Faiveley założył firmę, która obecnie nosi nazwę Domaine Faiveley. W tamtym czasie firma była klasycznym negocjatorem, zajmującym się kupnem i sprzedażą wina. Jednak z pokolenia na pokolenie, przywiązując dużą wagę do jakości dziedzictwa Burgundii, rodzina Faiveley kupowała winnice i jest dziś jednym z największych właścicieli sklasyfikowanych winnic w Côte de Nuits, Côte de Beaune i Côte Chalonnaise. W dniu 15 października 2013 r. w niespodziewanym ogłoszeniu Domaine Faiveley poinformowała, że nabyła 20 hektarów winorośli, które wcześniej należały do Domaine Dupont-Tisserandot z siedzibą w Gevrey-Chambertin. Łącznie firma posiada obecnie 123 hektary winnic, z czego 12 hektarów to grands crus i 27 premiers crus.
Celem dzisiejszej rodziny, kierowanej przez Erwana Faiveleya, jest zwiększenie zasobów firmy w postaci wspaniałych winnic, aby zapewnić pełną kontrolę od winorośli po butelkę w całym asortymencie win. Mając to na uwadze, Erwan Faiveley i dyrektor generalny Bernard Hervet odnowili piwnice, w których znajdują się obecnie najnowocześniejsze prasy beczkowe, specjalnie zaprojektowane drewniane kadzie i jedne z najlepszych, suszonych powietrzem dębowych beczek dostępnych na świecie.
W przeciwieństwie do wielu plantatorów winorośli, Domaine Faiveley zjednoczyła zarządzanie swoimi winnicami i piwnicą pod kierownictwem jednego dyrektora technicznego, Jerome'a Flousa. Rezultatem jest płynna integracja win. Wina Domaine Faiveley są powszechnie uznawane za jedne z najlepszych produkowanych w Burgundii, a Domaine Faiveley za jedne z najlepszych producentów wina na świecie.