Francois de Nicolay Bourgogne Cotes d’Auxerre
Wino Francois de Nicolay Bourgogne Cotes d’Auxerre
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Francois de Nicolay Bourgogne Cotes d’Auxerre
Kraj: Francja
Region: Burgundia
Apelacja: Bourgogne AOP
Producent: Francois de Nicolay
Szczepy: Pinot Noir
Rodzaj: czerwone wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14 %
Certyfikaty: Wino organiczne
Wino jasne i błyszczące w kieliszku o lekko ciemnofioletowym kolorze z fioletowym rdzeniem i granatową obwódką. Nos ujawnia subtelne nuty poziomki, czerwonej porzeczki, czerwonego agrestu, lekko eterycznych aromatów lasu , drewna i pikantnych przypraw. Absolutny wiersz z Burgundii. W ustach Pinot Noir równoważy finezję i nacisk, jedwabistość i szorstkość. Dojrzałe taniny o orzeźwiającej kwasowości zapewniają mu trwałość i gwarantują satysfakcjonujące życie. Zdecydowanie potrzebuje powietrza, aby w pełni rozwinąć swój potencjał. Sugestie kulinarne: Carpaccio wołowe, sashimi z tuńczyka.
Notatki Sommelier Bachus Wina
François de Nicolay, który zarządza Chandon de Briailles wraz ze swoją siostrą Claude, rozpoczął ten mały projekt négociant w 2000 roku, mając na celu stworzenie jak najczystszej ekspresji Burgundii.
Widząc korzyści płynące z biodynamicznej uprawy winorośli w swojej rodzinnej domenie, chciał wyprodukować własną linię naturalnie wytwarzanego burgunda, zaopatrując się wyłącznie w biodynamiczne i organiczne winnice należące do przyjaciół i wywierając minimalny wpływ na piwnicę. Wina są wytwarzane wyłącznie z rodzimych drożdży, neutralnych beczek i bez dodatku siarki. Cieszymy się, że możemy powitać w naszym portfolio kolejny głos z tej czcigodnej rodziny win.
Winnice Burgundii są rozmieszczone w trzech departamentach: Yonne, Côte d'Or i Saône-et-Loire. Nièvre należy do winnic Centrum i Doliny Loary Biegnie przez 250 km między Chablis i Mâcon i ma 29 500 hektarów winorośli, z których 25 000 daje AOC. Burgundia produkuje 1 500 000 hektolitrów wina rocznie, głównie wina białego (60%).
Winnica Burgundii jest bardzo rozdrobniona. Składa się z lieu-dits i climats, działek winorośli rozgraniczonych z dokładnością do jednego metra, z których każda ma swoje własne cechy, tworząc mozaikę win i apelacji. Uprawiane są cztery odmiany winorośli. Pinot Noir produkuje szczególnie popularne wina czerwone. Chardonnay jest królem białych win Burgundii. Zaznaczony na czerwono Gamay jest wszechobecny w regionie Mâconnais, gdzie w dużej mierze odpowiada za swoją reputację. Aligoté rodzi białe wina i Crémant de Bourgogne. W Burgundii są 84 AOC. Najbardziej znane to Premiers Crus i Grands Crus, prestiżowe wina pochodzące głównie z winnic Côte de Nuits i Côte de Beaune. Oprócz nich, bardziej przystępne cenowo, istnieje kilka dobrych apelacji wiejskich lub regionalnych, zwłaszcza w Côte Châlonnaise i Mâconnais. Apelacje burgundzkie są klasyfikowane hierarchicznie według ich położenia geograficznego, plonów, odmian winorośli i minimalnego naturalnego stopnia zbiorów. Są one dystrybuowane w następujący sposób.