Bollinger La Grande Annee Champagne 2014
- -444,00 zł
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Szampan Gosset Extra-Brut Excellence Champagne
Kraj: Francja
Region: Champagne/ Szampania
Producent: Gosset
Szczepy: 45%Pinot Noir, 36% Chardonnay, 19% Pinot Meunier
Rodzaj:wytrawne, musujące jasne
Pojemność: 0,75l C3
Alkohol: 12%
Szampan Gosset Excellence Extra Brut to wynik połączenia szczepów 45%Pinot Noir, 36% Chardonnay, 19% Pinot Meunier z winogron pochodzących z wiosek Premier i Grand Cru. Dojrzewa w butelkach przez 3 lata. Szampan prezentuje jasno złocistą barwę, z trwałym perlistym bąbelkiem. Nos ujawnia aromaty żółtych owoców, mango, migdałów oraz kwiatów. Bardzo delikatny i świeży. Lżejszy niż większość gamy Gosset, to idealny szampan jako aperitif.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wyrafinowane i kremowe, o delikatnej kwasowości, która doskonale harmonizuje z warstwami gotowanych jabłek i gruszek, ciasta cytrynowego, mielonego imbiru, dymu i kremów migdałowych. Bardzo elegancko. Pij teraz do 2020 r.Szampan Extra Dry jest terminem używanym do oznaczania win, które znajdują się mniej więcej w środku skali słodyczy szampana. Pomimo implikacji słów „ekstra” i „wytrawne”, daleko im do bycia najsuchszym szampanem, mającym od 12 do 17 stopni resztkowego cukru . Zarówno Brut, jak i Extra Brut są bardziej suche niż Extra Dry, a najbardziej ekstremalna jest Brut Nature - znana również jako „zero”, „zero dawka” lub „brak dawki. Słodycz szampana jest kluczowym składnikiem ogólnych właściwości wina, plasującego się obok aromatu, składu odmianowego oraz delikatności / trwałości musu (bąbelki). Cukier resztkowy - i wtórna fermentacja, do której może prowadzić - jest właśnie tym, co doprowadziło do powstania pierwszego szampana i ma fundamentalne znaczenie w dzisiejszej produkcji szampana. W celu wywołania drugiej fermentacji - i kontrolowania ostatecznej słodyczy - do wina bazowego dodaje się dokładnie odmierzone dawki słodkiego „vin de likier” (zwykle mieszanki syropu cukrowego i wina znanego jako dozowanie ). Słodkość końcowego dodatku - znanego jako likier dexpedition - decyduje o tym, czy wino będzie słodkie (podwójne), półsłodkie (pół sekundy), wytrawne (sek), nieco bardziej suche niż wytrawne ( extra dry), dry (brut), bardzo dry (extra brut) lub bone dry (brut nature). Gdy nie dodaje się żadnej dawki słodzącej, wina są bez-Dosé lub Brut Nature
Gosset jako jeden z pierwszych producentów szampana, którego historia sięga 1584 roku, Gosset jest technicznie najstarszym domem szampana w tej nazwie. Położona w miejscowości Grand Cru w Aÿ posiadłość jest obecnie własnością Frapin Cognac House pod przewodnictwem CEO Jeana Pierrea Cointreau. Pochodzenie prestiżu i wyróżnienia kierowało ponad czterema wiekami produkcji. Klasyczna gwarancja doskonałości Gosset sprawiła, że ich Champagnes są jednymi z najbardziej pożądanych win wszechczasów. Dzięki znacznie mniejszej produkcji wina w porównaniu do większych domów, Gosset stawia na jakość, a nie ilość. Każda butelka zawiera dużą część Chardonnay, jest ostatnio wypłukiwana, winogrona. Nie-vintage Brut Excellence to niezawodny szampan do codziennego użytku, podczas gdy wina Grande Réserve, Grand Blanc de Blancs i Grand Rosé są równie uroczymi nie-rocznikami. Wino z rocznika są o krok do przodu. Grand Millésime to ich pierwszy wyprodukowany w jednym roku szampan, będący mieszanką Pinot Noir i Chardonnay. Najlepszym cuvée Gosset, wyprodukowanym tylko w najlepszych latach z wyjątkowo niską dawką, jest Celebris Extra Brut, a Celebris Rosé to mile widziany zwrot akcji.
Nagrody i wyróżnienia:
90/100 ptk. - Wine Enthusiast
92/100 ptk. - Falstaff Magazin
92/100 ptk. - Wine Spectator
90/100 ptk. - Wine & Spirits Magazine
Szampan na toast lecz czasem bez okazji też można zrobić komuś niespodziankę. Nasz szampan doskonale sprawdził się z szparagami gotowanymi z odrobiną cukru i soli. Po ugotowaniu szparagi owinęliśmy szynka parmeńska i było idealnie. Wybrany szampan ma blady, jasny i klarowny kolor z delikatnym i obfitym musowaniem. Czysty szampan ujawnia szczere i lekko kwaśne aromaty białej brzoskwini, gruszki, kwiatu pomarańczy i zielonej cytryny. Na podniebieniu uwodzi dobrze wyważoną kwasowością, dającą trwałą świeżość po każdym łyku.
2023-09-23
champagne na urodziny
Bogate, z akcentami ciasta i wanilii na nosie, ukazuje smaki glazurowanej moreli, siekanych migdałów, kumkwatu i soli fizjologicznej, wsparte żywą kwasowością na delikatnym i kremowym podniebieniu.