Henri de Villamont Bourgogne Aligoté
Wino Henri de Villamont Bourgogne Aligoté
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Henri de Villamont Bourgogne Aligoté
Region: Burgundia
Apelacja: AOC Bourgogne Aligoté
Producent: Henri de Villamont
Szczep: Aligoté
Kolor: białe
Smak: wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,5%
Nota degustacyjna:
Henri de Villamont Bourgogne Aligoté to białe wytrawne wino powstałe w całości z odmiany Aligote uprawianej w regionie Bourgogne. Wino prezentuje jasno słomkowa barwę, ze złożonym aromatem przywodzącym na myśl nuty cytrusów, limonki oraz białych kwiatów. Na podniebieniu świeże, żywe, z przyjemnie zaznaczoną kwasowością, której towarzyszą nuty orzechów laskowych.
Sugestie kulinarne: owoce morza, grillowane ryby, pieczone ślimaki, kozie sery.
Producent: Henri de Villamont
Zajmując imponujący dziewiętnastowieczny budynek w Savigny-Lès-Beaune, Henri de Villamont jest średniej wielkości producentem, który łączy godną pozazdroszczenia domenę (są szczególnie silni w Chambolle-Musigny) ze skrupulatnie pozyskiwaną ofertą negocjacyjną. Cuverie został zaktualizowany o najnowszy sprzęt mniej niż dziesięć lat temu, a pod spodem znajduje się dużo miejsca na beczki w pięknej piwnicy o podwójnej wysokości. Cechy te dają winiarzowi elastyczność i precyzję, co skutkuje doskonałą ekspresją różnych oferowanych terroirów. Należą do nich niektóre szczególnie dobrze zlokalizowane winnice: na przykład Auxey-Duresses Les Hautés graniczy z Meursault Vireuils, a Chambolle-Musigny Les Baudes leży tuż poniżej Bonnes-Mares. W każdym przypadku, ponieważ ta pierwsza jest o wiele mniej znana, stosunek jakości do ceny jest wyjątkowy.
2023-06-12
Wino Henri de Villamont Bourgogne Aligoté
Białe wino wytrawne o jasnej, słonecznej barwie i dyskretnym nosie złożonym z aromatów przywodzących na myśl kwiaty akacji i limonki. Na podniebieniu soczyste i gładkie, bardzo żywe, o charakterystycznym posmaku orzechów laskowych. Potencjał dojrzewania tego wina szacowany jest na 3-5 lat.
Podawać do grillowanych ryb, owoców morza, pieczonych ślimaków, tarty cebulowej i kozich serów.