Jaboulet Les Jalets Crozes Hermitage A.O.C.
Wino Jaboulet Les Jalets Crozes Hermitage A.O.C.
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Jaboulet Les Jalets Crozes Hermitage A.O.C.
Kraj: Francja
Region: Dolina Rodanu
Apelacja : AOC Crozes-Hermitage
Producent: Paul Jaboulet Aine
Kolor: czerwone
Smak: wytrawne
Szczepy: 100% Syrah
Wiek: Gotowe do picia
Temp. podawania: 17-18 °C
Pojemność: 0,75 l
Alkohol:12,5%
Wino o pięknym granatowo czerwonym kolorze. Nos wypełniony owocami leśnymi, jeżynami, czerwoną i czarną porzeczką z pikantnymi niuansami. Na podniebieniu czyste i zrównoważone o przyjemnych owocowych nutach z akcentami lukrecji. Potencjał dojrzewania od 5 do 10 lat.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Domaine Paul Jaboulet Ainé znajduje się na najpiękniejszych działkach północnych apelacji Côtes-du-Rhône: Hermitage, Crozes-Hermitage, Cornas, Saint-Péray, Saint-Joseph i Condrieu.
Założona w 1834 roku przez Antoine'a Jabouleta posiadłość przeszła następnie w ręce jego synów Paula i Henry'ego. W styczniu 2006 roku rodzina Freyów, winiarze szampana i właściciele Château La Lagune w Bordeaux przejęła dom Paula Jabouleta. La Chapelle, zakotwiczona na wzgórzach Ermitażu i wychodząca na dolinę Rodanu, dała swoją nazwę okrętowi flagowemu posiadłości „L'Hermitage La Chapelle”, a rocznik 1961 został zaliczony do dziesięciu największych win stulecia.
100 hektarów winorośli zapewnia dużą różnorodność terroirów, z których korzysta Syrah, większość czerwonych winogron Domaine Paul Jaboulet Ainé. Utrzymywane w tradycyjny sposób, z poszanowaniem środowiska, średnio 40-letnie winorośle uprawiane są z niewielkimi plonami. Posiadłość certyfikowana w rolnictwie zrównoważonym ogranicza stosowanie środków chwastobójczych i promuje nawozy organiczne.
W Châteauneuf-sur-Isère, posiadłość ma wspaniałą podziemną piwnicę „Vineum”: 17 hektarów galerii, które do 1886 roku były wykorzystywane do wznoszenia takich zabytków, jak katedra rzymska czy stary port w Marsylii. Dom Paula Jaboulet Ainé od 1992 roku dojrzewa tam swoje najlepsze wina w idealnych warunkach naturalnych.
Historia:
„Les Jalets”, uzupełnione zakupami. Jej nazwa pochodzi od słowa „jalets”, które w starofrancuskim oznacza okrągłe kamyki „kamyki” osadzone przez alpejskie lodowce, takie jak te znalezione w Châteauneuf-du-Pape.
Wiek winorośli: 25 lat.
Winifikacja:
odkładanie się, kruszenie i termoregulowana fermentacja alkoholowa; czas kadzenia 3 tygodnie.
Dojrzewanie: w kadziach i butelkach. Wydajność: 40-45 hl / ha.
Wygląd wizualny: Piękny rubinowy kolor, olśniewający z fioletowymi refleksami.
Aspekt węchowy: Aromatyczny z pikantnymi czerwonymi jagodami, ostry na finiszu.
Aspekt smakowy: Giętki i zachłanny atak, finał na nutach lukrecji.