Jean Marc Brocard Chablis
Wino Jean Marc Brocard Chablis
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Jean Marc Brocard Chablis
Kraj: Francja
Region: Burgundia - Chablis
Apelacja: A.O.C. Chablis
Producent: Jean Marc Brocard
Typ: Dry Whity - Chardonnay
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13%
Certyfikaty: Wino ekologiczne
Wino wegańskie
Nota degustacyjna:
Chabilis wyraża z finezją typowe „terroir” (siedlisko/podłoże) charakterystyczne w regionie Chabilis: Kimmeridgian. Szata ze srebrzystoszarymi refleksami. Nos z dominującymi przyjemnymi i delikatnymi nutami kwiatów oraz owoców cytrusowych. Wino znakomicie wyważone, oddające mineralność gleby. Dojrzewa 9 miesięcy w kadziach ze stali nierdzewnej. Rekomendowane do owoców morza, tłustych ryb (łosoś, tuńczyk) czy kozich serów.
Notatki Sommelier:
Jean Marc Brocard Chablis to białe wytrawne wino pochodzące z winnicy położonej na południe z wioski Préhy. Gleba jest tam kimerydzka, z naprzemiennymi warstwami wapienia i gliny/margla. Pozyskiwany z jednej winnicy z 30-letnich, uprawianych ekologicznie winorośli, to świeży łyk owoców cytrusowych, limonki i cytryny z długim, zachwycająco kredowym finiszem. Sugestie kulinarne: ostrygi, owoce morza, ryby z grilla, dania o lekkim i średnim smaku.
Winifikacja:
Po tłoczeniu pneumatycznym sok poddano fermentacji w kadziach ze stali nierdzewnej z kontrolą temperatury i zakończyła się fermentacja malolaktyczna.
Producent: Jean-Marca Brocarda
Historia Jean-Marca Brocarda zaczyna się od vigneron o tej samej nazwie. Urodzony w rodzinie rolników w 1946 roku, Jean-Marc wychował się w gminie Chaudenay-le-Château w słynnym departamencie Côte d'Or w Burgundii. Od najmłodszych lat inwestował w rolnictwo, stosując praktyki stosowane i wdrażane przez ojca. Jednak w tym czasie ziemie były bardzo drogie. Ponadto plony winogron nie były na tyle duże, aby można było produkować wina. To zmusiło Jean-Marca do odejścia od życia rolnika i kontynuowania kariery w inżynierii.
W późniejszym okresie życia Jean-Marc zakochał się w Claudine Petit, córce Emile Petit, znanego wininera z regionu Chablis. Emile podarował parze hektar ziemi w pobliżu kościoła Sainte Clair jako prezent ślubny. Małżeństwo pozwoliło Jean-Marcowi spotkać się i związać ze swoimi teściami. Byli rodziną plantatorów winorośli w gminie Saint-Bris-le-Vineux. Zapoczątkowało to Jean-Marc, aby zainicjować i zaangażować się w świat uprawy winorośli i produkcji wina.
Jean-Marc Brocard stworzył swój pierwszy rocznik w 1973 roku. Następnie winnica kontynuowała produkcję doskonałych win. Pozostały zgodne z historią, tradycją i walorami swojego terroir. Pracownicy Jean-Marc Brocard pracują zgodnie z filozofią i celem poszanowania i przestrzegania konwencjonalnych praktyk i nowoczesnych technik. Winnice i piwnice czczą świat przyrody i starają się nie niszczyć różnych jego aspektów i elementów. Winiarnia rozumie i wierzy, że najwyższej jakości wino można wyprodukować wyłącznie dzięki równowadze nowego i starego. Równowaga obowiązuje również dla innych składników. Tak jest w przypadku mechanicznego i naturalnego. Dzięki temu wszystkie wina stworzone przez Jean-Marc Brocarda mają swoje niepowtarzalne cechy i elegancję.
Nagrody i wyróżnienia:
92 pkt - Stephen Tanzer’s,
International Wine Cellar,
90 pkt - Wine Advocate.