Jean Marc Brocard Chablis Premier Cru Vau de Vey
Wino Jean Marc Brocard Chablis Premier Cru Vau de Vey
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Jean Marc Brocard Chablis Premier Cru Vau de Vey
Kraj: Francja
Region: Burgundia - Chablis
Apelacja: A.O.C. Chablis Premier Cru
Producent: Jean Marc Brocard
Szczepy: 100% Chardonnay
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13% BK6
Certyfikaty: Wino ekologiczne
Wino wegańskie
Nota degustacyjna:
Chabilis Premier Cru to wino odzwierciedlające wspaniały sposób terroir charakterystyczne w regionie Chabilis. Parcela Vau de Vey położona jest w dolinie tuż za winnicą Cote de Lechet. Ponieważ jej zbocza wychodzące na wschód są bardzo strome winogrona mogą być zbierane tylko ręcznie. Pochodzące stąd Chablis charakteryzują cytrusowe aromaty z wyraźnymi nutami anyżu. W smaku wino jest bardzo eleganckie, z wyraźną kwasowością i długo trwającym mineralnym zakończeniem. Sugestie kulinarne: podawać do owoców morza, serów, sałatek z wyrazistymi sosami.
Notatki Sommelier:
Jean Marc Brocard Chablis Premier Cru Vau de Vey to białe wytrawne wino powstałe w całości z odmiany Chardonnay uprawianej na terenach Vau de Vey na lewym brzegu. Ze względu na ekspozycję południową i wschodnią Vau de Vey dostaje tylko poranne słońce. Kwalifikuje się jako chłodny Climat , tym bardziej ze względu na północny wiatr, który pędzi do doliny. Znajduje się na niezwykle stromych zboczach co uniemożliwia pracę maszyn więc zbiory są wyłącznie ręczne. Chablis Premier Cru Vau de Vey ukazuje niezwykłą koncentrację i bogactwo w tym wspaniałym strukturalnym winie. Obficie przelewa się aromatami żółtych owoców, dojrzałych moreli i cytrusów. Wino o zwartej kwasowości i mocnej strukturze z miękkim i ciepłym wykończeniem. Sugestie kulinarne: owoce morza, skorupiaki, ryby, białe mięsa, wiosenne sałatki.
Producent: Jean-Marca Brocarda
Historia Jean-Marca Brocarda zaczyna się od vigneron o tej samej nazwie. Urodzony w rodzinie rolników w 1946 roku, Jean-Marc wychował się w gminie Chaudenay-le-Château w słynnym departamencie Côte d'Or w Burgundii. Od najmłodszych lat inwestował w rolnictwo, stosując praktyki stosowane i wdrażane przez ojca. Jednak w tym czasie ziemie były bardzo drogie. Ponadto plony winogron nie były na tyle duże, aby można było produkować wina. To zmusiło Jean-Marca do odejścia od życia rolnika i kontynuowania kariery w inżynierii.
W późniejszym okresie życia Jean-Marc zakochał się w Claudine Petit, córce Emile Petit, znanego wininera z regionu Chablis. Emile podarował parze hektar ziemi w pobliżu kościoła Sainte Clair jako prezent ślubny. Małżeństwo pozwoliło Jean-Marcowi spotkać się i związać ze swoimi teściami. Byli rodziną plantatorów winorośli w gminie Saint-Bris-le-Vineux. Zapoczątkowało to Jean-Marc, aby zainicjować i zaangażować się w świat uprawy winorośli i produkcji wina.
Jean-Marc Brocard stworzył swój pierwszy rocznik w 1973 roku. Następnie winnica kontynuowała produkcję doskonałych win. Pozostały zgodne z historią, tradycją i walorami swojego terroir. Pracownicy Jean-Marc Brocard pracują zgodnie z filozofią i celem poszanowania i przestrzegania konwencjonalnych praktyk i nowoczesnych technik. Winnice i piwnice czczą świat przyrody i starają się nie niszczyć różnych jego aspektów i elementów. Winiarnia rozumie i wierzy, że najwyższej jakości wino można wyprodukować wyłącznie dzięki równowadze nowego i starego. Równowaga obowiązuje również dla innych składników. Tak jest w przypadku mechanicznego i naturalnego. Dzięki temu wszystkie wina stworzone przez Jean-Marc Brocarda mają swoje niepowtarzalne cechy i elegancję.
Nagrody i wyróżnienia:
95/100 – Tim Atkim
93/100 pkt - Burghound.com,
91/100 pkt – Wine Enthusiast
2022-10-08
Jean Marc Brocard Chablis Premier Cru
Jest to aromatyczna biel, jasna i jasna barwa ze złotymi refleksami. W nosie bardzo złożone, z aromatami świeżych owoców, białej porzeczki, skórki cytrusowej, kremu do ciasta i świeżo upieczonego chleba. Na podniebieniu jest wytrawne i bardzo eleganckie, treściwe średnio do pełnego, ze świetnym rdzeniem owoców i pikantnych kwasów. Długi i słony finisz.