L Ecuyer du Moulin Rouge AOC Haut Medoc Bordeaux
Wino L Ecuyer du Moulin Rouge AOC Haut Medoc Bordeaux
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
L'Ecuyer Haut-Medoc
Château du Moulin Rouge Bordeaux L'Ecuyer Haut-Medoc
Kraj: Francja
Region: Bordeaux
Apelacja: Haut Medoc AOC
Winiarnia: Château du Moulin Rouge,
Cussac-Fort-Médoc, Haut Médoc
Pojemność: 0,75l
Alkohol:13,5%
Drugie wino z Château du Moulin Rouge. Jest winifikowany w celu osiągnięcia dojrzałości pitnej znacznie wcześniej niż Cru Bourgeois, jej starszy brat. L'Ecuyer dojrzewa w rocznych beczkach, w których wcześniej przechowywane było pierwsze wino. Zachwyca delikatnym bukietem czerwonych owoców i fiołków, który podkreśla delikatna drzewna nuta Barriques Vieux. Na podniebieniu przekonuje złożonością, świeżością i równowagą, elegancją oraz delikatnymi, łagodnymi, miękkimi taninami i długim, owocowym posmakiem. Zespół, który będzie się dobrze rozwijał przez następne 4-5 lat, ale już jest imponująco gotowy do picia.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Odmiany winogron: Merlot Noir 50%, Cabernet Sauvignon 40%, Cabernet Franc 10%. Ekspansja: tradycyjne, cuves, Barriques Vieux (12 miesięcy) Nos jest trochę roślinny na tle czarnej porzeczki. Wino jest miękkie, płynne, czarujące, bezpośrednio dostępne dzięki pięknej, gładkiej substancji. Urocze wino.
Haut-Médoc to francuska apelacja położona w renomowanym regionie winiarskim Médoc. Cabernet Sauvignon, Merlot i Cabernet Franc to charakterystyczne winogrona w regionie, ale stosuje się również pewne procenty Malbec, Carménère i Petit Verdot. Cała apelacja obejmuje dwadzieścia dziewięć gmin, z których sześć (Margaux, Saint-Julien, Pauillac, Saint-Estèphe, Moulis i Listrac) ma odrębne apelacje i uważa się, że produkują jedne z najlepszych win na świecie. Wina produkowane pod ogólną etykietą Haut-Médoc są eleganckie, złożone i nie przytłaczają. Zwykle zawierają nuty jeżyny i czarnej porzeczki, którym często towarzyszą niuanse przypraw i drewna. Wina Haut-Médoc mogą się dość dobrze starzeć, stając się mniej taniczne i jedwabiste z nutami suszonych śliwek, runa leśnego lub trufli. Te wina najlepiej komponują się z grillowanym lub pieczonym mięsem, zwłaszcza z dziczyzną, czerwonym mięsem, wieprzowiną lub jagnięciną. Świetnie komponują się również z pieczonym drobiem, pieczarkami, terrinami, foie gras, wędlinami oraz twardymi lub miękkimi serami.