La Terrasse De La Garde AOC Pessac-Leognan
Wino La Terrasse De La Garde AOC Pessac-Leognan
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
La Terrasse De La Garde AOC Pessac-Leognan
Kraj: Francja
Region: Bordeaux
Apelacja : AOC Pessac-Leognan
Producent: Vins et Vignobles Dourthe
Szczepy: Merlot: 80%, Cabernet Sauvignon
Cabernet Franc
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75l VIP
Wino o rubinowym kolorze, w smaku jest gładkie i eleganckie, bardzo świeże, z nutami czerwonych i czarnych owoców i niuansami drewna dębowego. Wykończenie jest długie. W złożonym aromatycznym bukiecie wina wyczuwamy dojrzałe ciemne owoce zdominowane przez odcienie soczystych dojrzałych wiśni. Sugestie kulinarne: Wino dobrze pasuje do potraw mięsnych i przekąsek, serów.
Notatki Sommelier Bachus Wina
La Terrasse de La Garde to drugie czerwone wino Château La Garde, Pessac-Léognan. W wyniku szeroko zakrojonych badań nad terroir i wszystkich renowacji przeprowadzonych w winnicy i winnicy wino to wykazuje delikatną równowagę intensywności i miękkości. Jej owocowa elegancja sprawia, że jest idealnie doceniana w młodości. Winifikacja i starzenie, prefermentacyjna maceracja na zimno. Fermentacja alkoholowa, z bardzo nielicznymi manipulacjami (przepompowywanie, chów). Fermentacja malolaktyczna częściowo w beczkach. Leżakowanie w beczkach odbywa się w sklepionej podziemnej piwnicy z klimatyzacją przez 12-14 miesięcy. Cooperage savoir-faire i wybór dębów są łączone przy wyborze beczek, aby jak najlepiej pasowały do charakterystyki i stylu win Château La Garde.
Château La Garde zakupione w czerwcu 1990 roku, całkowicie uwiedzeni wyjątkową jakością terroir, który jest prawdopodobnie jednym z najlepszych wychodni żwiru w apelacji Pessac-Léognan. Motywowany tym ambitnym projektem, godnym tego wspaniałego terroir, znaczne czas i pieniądze zostały zainwestowane i zostały nagrodzone coraz częstszą produkcją delikatnych, eleganckich i atrakcyjnych win Pessac-Léognan." Patrick Jestin. Dla Château La Garde zrównoważony rozwój leży u podstaw jego podejścia, dlatego przyjęto przyjazne dla środowiska praktyki, które szanują Naturę, glebę i ludzkość. Od rocznika 2018 Château La Garde korzysta z certyfikatów środowiskowych Terra Vitis i High Environmental Value (HVE).
AOC PESSAC LÉOGNAN zainicjowana ponad dwadzieścia pięć lat temu i prowadzona z wojowniczością przez Syndykat Viticole z Pessac-Léognan, ta „walka” była walką o odzyskanie i ochronę terroir unikalnego dla tego świata – zarówno pod względem jego bardzo rzadkiej formacji geologicznej, jak i jego szczególne warunki klimatyczne. Pragnienie dążenia do najważniejszego atrybutu: jakości. Winiarze z Pessac-Léognan na początku swojej akcji o uznanie apelacji gminnej postawili sobie za cel odzyskanie na początku XXI wieku 1700 hektarów, które w 1935 roku należały do winnic w momencie utworzenia Appellations d'Origine Contrôlée (AOC). Misja wykonana, bo dziś globalna powierzchnia produkcyjna to ponad 1600 hektarów. Naprawdę dynamiczna zmiana gospodarcza, która oznaczała ponowne skalowanie okupacji gleby, sprowadzenie tego terroir z powrotem na peryferie Bordeaux, zagrożone od wieków przez urbanizację.
La Terrasse De La Garde AOC Pessac-Leognan - Opinie klientów
La Tarrasse De La Garde Pessac-Leognan
Kolor głębokiego granatu. Nos przedstawia typową nutę Pessac-Léognan, z dymną i owocową nutą wiśni, czarnych owoców. Od samego początku jędrne usta, obfite i okrągłe, zbudowane są z delikatnych, powlekanych tanin. Dużo osobowości w tym drugim winie z Château La Garde, które dumnie oddaje charakter swojego terroir.
2024-01-18
La Terrasse De La Garde 2016
Ma głęboki fioletowy kolor i silne aromaty ziemistej, ciemnej czekolady, pieprzu i owoców jagodowych. Jeśli trzymasz go w ustach, początkowo poczujesz pieczenie. Po przełknięciu bogate taniny pozostają bardzo długo, a na koniec ma się wrażenie cmoknięcia w język. Finisz, który nie jest ani krótki, ani długi, nieco rozczarowuje, ale posmakiem można cieszyć się z umiarem. Można ją pić od razu, bez przelewania, lub można ją pić z nieco delikatniejszym posmakiem, pijąc ją po zabutelkowaniu i odpowietrzeniu przez około 30 minut.