La Tourelle de Croizet-Bages Pauillac Grand Cru Classe AOC
Wino La Tourelle de Croizet-Bages Pauillac Grand Cru Classe AOC
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
La Tourelle de Croizet-Bages Pauillac Grand Cru Classe AOC
Kraj: Francja
Region: Bordeaux - Medoc
Apelacja: AOC Grand Cru Classe Pauillac
Producent: Château Croizet-Bages
Szczepy: Cabernet Sauvignon (52%), Merlot (43%) i Cabernet Franc (5%)
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75l
Drugie wino Chateau Haut-Bages Liberal.
Kolor ciemnej purpury. Aromaty czerwonych owoców z nutami dębu, tytoniu, delikatne zwierzęce niuanse w tle.
Smak owocowy – dojrzałe wiśnie, czarna porzeczka, karmel ale również ostre przyprawy. Dobrze zrównoważone, miękkie taniny.
Sugestie kulinarne: Czerwone mięsa duszone i pieczone, pasztety, dojrzewające sery, jagnięcina z borowikami, siedmiogodzinne udko jagnięce z bobem, polędwica wołowa z duxelle grzybowym, ser z opactwa Belloc.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Majątek narodził się na początku XVIII wieku, kiedy to bracia Croizet, jeden notariusz, drugi urzędnik, założyli go poprzez kolejne zakupy działek . Po przejściu w 1790 roku w ręce Jeana de Puytaraca, w 1853 roku kupił go Julien Calvé i przyjął nazwę Calvé-Croizet in Bages . W 1855 r. Pod obecną nazwą został sklasyfikowany jako 5- ty grand cru.
Posiadłość należąca niegdyś do amerykańskiego przemysłowca Jean-Baptiste Monnota, właściciela marki „Klaxon”, została kupiona w 1942 roku przez Paula Quié, brokera winiarskiego z Bercy. Jego syn zastąpił go w 1968 roku i obecnie jego wnuki, Jean-Philippe i Anne-Françoise Quié , są właścicielami majątku. Jean-Philippe Quié zarządza majątkiem z pomocą Jean-Louis Campa, enologa, dyrektora ds. Technicznych i handlowych.
Położona na płaskowyżu Bages, na południe od Pauillac , 30-hektarowa winnica rozciąga się na żwirowych glebach pokrytych żwirowymi i żelazistymi piaskami. Odmiana winogron składa się z Cabernet Sauvignon (60%), Merlot (32%) i Cabernet Franc (8%). Średni wiek winnicy po całkowitym odtworzeniu wynosi 35 lat, a gęstość obsadzenia 8 000 winorośli / ha. Trellising został ulepszony w ostatnich latach, aby poprawić ekspozycję . Uprawa odbywa się w tradycyjny sposób z głęboszowaniem, naturalnymi poprawkami, podwójnym przycinaniem Guyot, usuwaniem pączków, obdzieraniem liści i zieleniną.
Od 1998 roku posiadłość produkuje drugie wino „La Tourelle de Croizet-Bages”.