Laurent Perrachon Morgon Corcelette
Wino Laurent Perrachon Morgon Corcelette
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Laurent Perrachon Morgon Corcelette
Kraj: Francja
Region: Burgundia
Apelacja: AOC Morgon
Producent: Domaines Laurent Perrachon et Fils
Szczep: Gamay
Kolor: czerwone
Samk: wytrawne
Dojrzewanie: 9-12 miesięcy beczka
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,5%
Nota degustacyjna:
Corcelette to nazwa winnicy, 2,33 hektara na kamienistej ziemi łupków i granitu, która produkuje męskie, mocne wino o gęstych i miękkich taninach. Kolor głębokiej czerwieni granatu towarzyszą nuty dojrzałych czerwonych i ciemnych owoców jagodowych, takich jak wiśnia i śliwka, z lekkim śladem mineralnym w tle. W ustach jest bogaty, mięsisty i mocny, przeznaczony do wyrafinowania w miarę starzenia się.
Notatki Sommelier:
Uprawiane w pięknych winnicach i na glebie, która jest niezwykle bogata w minerały manganu (który pomaga winoroślom nadać winogronom szczególny smak), jest jędrny i długo utrzymujący się na podniebieniu. Wino wypełnia usta dojrzałymi, bogatymi aromatami czerwonych owoców, wiśni, śliwek, z nutą świeżych malin, przypraw oraz nutą fiołków.
Sugestie kulinarne: czerwone mięsa, dziczyzna, duszone żeberka, szynka parmeńska, sery dojrzewające,
Mistrzowski Jacques Perrachon, umiejętnie wspomagany przez swoich synów, jest jednym z najbardziej wybrednych winiarzy Beaujolais, a szereg indywidualnych „lieu-dit” należących do niego i jego synów produkuje wina z odrobiną dodatkowego „wymiaru”. Jacques oczywiście lubi swoją pracę, mimo że jest, ściśle rzecz biorąc, na emeryturze. Ma jeden z najbardziej ujmujących uśmiechów – radość i poczucie humoru, które przekazał kolejnym pokoleniom. Jego gościnność i hojność są legendarne, a gougères jego żony (małe kęsy serowego ciasta parzonego, które pojawiają się pod koniec naszych degustacji) są warte grzechu!
Producent: Domaine Laurent Perrachon
Pochodząca z 1877 r. Domaine Laurent Perrachon znajduje się w małym miasteczku Juliénas we Francji, w apelacji AOC Beaujolais, położonej między departamentami Rodan i Saône-et-Loire.
Tutaj rodzina Perrachon zarządza posiadłością z miłością i pasją, w pełni szanując przyrodę i ziemię. Wciąż w rękach piątego pokolenia, wraz z Laurentem i Martine Perrachon, rodzina dotarła już do szóstego pokolenia winiarzy z synami Adrienem i Maxime, którzy podążają śladami rodziców i utrwalają stare rodzinne tradycje.
Domaine Laurent Perrachon et fils obejmuje około trzydziestu hektarów winnic, w tym 6 Beaujolais Crus (Chénas, Fleurie, Juliénas, Morgon, Moulin-à-Vent i Saint Amour), Beaujolais (w wersji białej, różowej i czerwonej) oraz klasyczne Beaujolais Wioski. Na tych różnych działkach gleba i zróżnicowany mikroklimat pozwalają na najlepszą ekspresję odmiany winogron zgodnie ze specyfiką terroir, charakteryzującą wina z Perrachon jako eleganckie i intensywne, będące wynikiem ciężkiej pracy i miłości do Beaujolais i Burgundia.
Wina Laurent Perrachon wykorzystują w ten sposób całą moc i silną osobowość terroir, oferując bogatą i zróżnicowaną gamę etykiet, opartą wyłącznie na odmianie Gamay dla win czerwonych, z winoroślami, które mogą mieć ponad 80 lat.
Wśród ciekawszych etykiet znajdują się Beaujolais Cru Chénas „3 Mozaic” i Cru Saint-Amour, obie z 70-letnich winorośli Gamay. Cru Morgon „Corcelette”, Moulin à Vent „Terres Roses” na glebach granitowych i manganowych oraz Laurent Perrachon Juliénas „Roche Bleue” z Gamay na glebach łupkowych i granitowych z żyłkami gliniastymi.
Bardzo interesujące są również Beaujolais Villages Rouge „Terre de Loyse” Laurent Perrachon i Crémant de Bourgogne z winogron Chardonnay winifikowanych klasyczną metodą.