Le Pigeoulet des Brunier Red Vaucluse
Wino Le Pigeoulet des Brunier Red Vaucluse
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Le Pigeoulet des Brunier Red Vaucluse
Kraj: Francja
Region: Dolina Rodanu - Vaucluse
Producent: Brunier Vineyards
Szczepy: 80% Grenache Noir, 10% Syrah,
5% Carignan, 5% Cinsault
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75l
Wino o głębokim czerwonym odcieniu z purpurową poświatą. Nos uwydatnia aromaty wiśni, śliwek oraz ziół. Na podniebieniu jest niezwykle soczyste i miękkie o głębokim smaku ciemnych jagód z nutami lukrecji i suszonych ziół. Sugestie kulinarne: wędliny, sery typu Camembert, ratatouille , gulasze mięsne, dziczyzna, białe i czerwone mięso z grilla, pizza, makarony z bogatymi sosami.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Domaine du Vieux Télégraphe prowadzona jest przez rodzinę Brunier od pięciu pokoleń, a od 1891 roku. Winnice posiadłości położone są na słynnym „Plateau de la Crau”, na kamienistym tarasie, na którym nie ma nic poza „galets roulés”, czyli zaokrąglonymi kamieniami, tak daleko jak oko może dojrzeć. To specjalne terroir nadaje winom bardzo charakterystyczną mineralność. Vieux Télégraphe produkowane jest głównie z trzech odmian winogron: 65% Grenache, 15% Syrah, 15% Mourvèdre oraz 5% Cinsault i Clairette. W najnowocześniejszej winiarni z przepływem grawitacyjnym winogrona są częściowo odszypułkowane i poddawane fermentacji zarówno w kuwetach ze stali nierdzewnej, jak i drewna. Mieszanie odbywa się pod koniec czerwca, po czym wino dojrzewa w dużych foudres przez 20 miesięcy. Wina czerwone butelkowane są w stanie nierafinowanym i niefiltrowanym, charakteryzują się ogromną koncentracją i intensywnymi aromatami ciemnej wiśni i „garrigue”. Najlepsze roczniki dojrzewają 20 lat i dłużej.
Białe Châteauneuf składa się w 40% z Clairette, 25% Grenache Blanc, 25% Roussanne i 10% Bourboulenc, z czego 1/3 jest fermentowana w beczkach 225 l, 1/3 w beczkach 600 l i 1/3 ze stali nierdzewnej. Po trzech do czterech latach rozwija się w bogaty, soczysty, orzechowy przysmak przypominający biały Ermitaż.
Télégramme pochodzi z młodszych winorośli Vieux Télégraphe, mających mniej niż 30 lat, oraz starszych działek, które nie znajdują się na płaskowyżach La Crau ani Piedlong. Mieszanka składa się z 80% Grenache, 10% Syrah, 6% Mourvèdre i 4% Cinsault. Dojrzewanie odbywa się w kadziach przez 10 miesięcy, a następnie przez kolejne 7 miesięcy w foudres przed butelkowaniem. Rezultatem jest pyszne Châteauneuf du Pape z owocami, które w młodości bardzo dobrze się pije.
Od rocznika 2011 bracia Brunier produkowali Piedlong, wyjątkowe Châteauneuf-du Pape, z dwóch odrębnych partii. Jest to mieszanka 90% Grenache (70-letnie winorośle) i 10% Mourvèdre (50-letnie winorośle). Grenache położony jest na kamienistym płaskowyżu Piedlong (pełnym galets roulés) w sercu apelacji Châteauneuf, na północ od wioski i w najwyższym punkcie obszaru produkcyjnego (128 m). Mourvèdre pochodzi z piaszczystej miejscowości Pignan, na wschód od Piedlong. Wino dojrzewa przez 20 miesięcy w foudres z francuskiego dębu, nie podlega filtracji ani klarowaniu. Jest to klasyczne wino Brunier, w którym dominuje mineralna ekspresja, chociaż jest w nim także mnóstwo bogactwa i głębi.
Wraz z ekspansją Brunierów na apelacje satelitarne, Daniel i Frédéric wyprodukowali wspaniałe, chrupiące wina o owocowym charakterze. Megafon Ventoux AOC pochodzi z kilku działek na południowych stokach Dentelles de Montmirail. Mieszanka składa się z 80% Grenache i 20% Syrah, a winnice mają 25 lat. Starzenie się trwa 10 miesięcy.
2023-10-14
Wino francuskie Le Pigeoulet des Brunier Red Vaucluse
Wino jednocześnie świeże, owocowe, bogate i eleganckie z dominującymi aromatami lukrecji, czarnych owoców i ziół garrigue.