

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Chapoutier oferuje nam żywy rocznik z bardzo wyrazistym nosem. Znajdziemy w nim piękne nuty cytrusowe (cytryna, grejpfrut) oraz odrobinę dymu. Atak na podniebieniu jest szczery i ujawnia piękny aromat. Pełnia i nuty cytryny rozbudzają nasze kubki smakowe. Finisz jest świeży i ma bardzo przyjemną mineralność, od której ślinka cieknie!
Aromaty kwiatowe i cytrusowe wskazują na soczyste podniebienie, z nutami soczystej brzoskwini prowadzącymi do zaokrąglonego odczucia w ustach uzupełnionego średnią kwasowością. Finisz jest orzeźwiający ze szczyptą słoności, która wyraża mineralność wina. Ta mieszanka będzie błyszczeć obok świeżych owoców morza, bouillabaisse, tapas i sałatek. Stanowi także uzupełnienie mocno przyprawionych dań, takich jak satay z kurczaka czy marokańskie tagine.
Wino z aromatyczną i wyrazistą nutą cytrusów utulonych delikatnym dymem. W ustach obfite z bardzo dobrą kwasowością (pochodzącą z gleby granitowej). Pełne i krągłe przedstawienie bieli z południowej Francji. Wino ze świeżym finiszem, prezentujące nuty solne, podkreślające mineralności wina.
Cytrynowy szyfon, bardzo miękki nos, lekka benzyna, limonka, lekki zapach białych kwiatów, w tym wiciokrzewu, świeżość morska, brzoskwinia, stal. Mieszanka winogron przynosi mrowiącą kwasowość przed podniebieniem na czubku języka, lepką i glicerolową, gdy przepływa przez usta. Oprócz przyjemnego odczucia w ustach, wino oferuje na podniebieniu nektarynę i cytrusy, co sprawia, że jest to łatwe do picia, lekkie wino letnie. Nie jest to dla nas zaskoczeniem, ale fantastycznie komponuje się z ostrygami, bardzo świeże i orzeźwiające. Sól w ostrydze wydobywa owoce z wina. Połączyliśmy to wino z halibutem z masłem cytrynowym i pieczoną cukinią. Wino uwielbiało wszystkie ziołowe i cytrynowe aromaty czosnku w daniu, a halibut ładnie eksponuje wino: łagodna ryba jest subtelna, a wino stosunkowo subtelne, więc żadne wino nie przyćmiewa wina inne, a wino wydobywa teksturę i wysoką jakość. ryby, a ryba podkreśla delikatny charakter wina. Sos maślano-cytrynowy jest fantastycznym uzupełnieniem wina.
Ta urocza mieszanka Grenache Blanc, Roussanne, Marsanne i Macabeu ma świeże, eleganckie, dojrzałe i miodowe aromaty kwiatowy, cytrynowo-cytrusowy, kwiat pomarańczy i jabłko wyłaniające się z kieliszka z nutami grejpfruta i dymu. Na podniebieniu średnio treściwym, lekko kremowym, ma bardzo dobrą koncentrację z pięknymi, dojrzałymi, miodowymi aromatami kwiatów, cytrusów cytrynowych, grejpfruta i minerałów leesowych w profilu wytrawnego smaku. Jest bardzo dobrze zbalansowane i ładnie teksturowane, ze świeżą kwasowością, a jednocześnie nutami minerałów, z akcentami białych kwiatów i cytrusów utrzymującymi się na długim, aromatycznym i lekko pikantnym finiszu. Gorąco polecam zakup!
Aromaty cytusowe – grapefruit i cytryna, z delikatną nutą dymu. W ustach świeże i bardzo aromatyczne, pełne i okrągłe, z dobrą kwasowością. Na finiszu słone mineralne nuty.
2025-01-11
Wino Côtes du Roussillon AOC Les Vignes de Bila Haut Blanc
Bardzo świeże, lekkie i lekko tłuste wino Rueda . Bardzo przyjemne wino o wyraźnym charakterze odmianowym, bardzo dobrej kwasowości i prawidłowym finiszu z dobrą trwałością. Jasnożółty kolor z zielonkawymi refleksami. Jasne i bardzo czyste, prawie krystaliczne wino z lekko glicerynowymi łzami. Bardzo aromatyczne wino z mnóstwem dojrzałych i dość słodkich białych i tropikalnych owoców, owoców pestkowych, pachnących kwiatów i tłem delikatnych nut mineralnych.