Les Vignes de Bila Haut Blanc Côtes du Roussillon AOC
Wino Les Vignes de Bila Haut Blanc Côtes du Roussillon AOC
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Les Vignes de Bila-Haut Blanc Côtes-du-Roussillon AOC
Kraj: Francja
Region: Roussillon
Apelacja: AOC Roussillon
Producent: Michel Chapoutier
Szczepy: Grenache Blanc, Grenache Gris i Macabeu
Rodzaj: białe, wytrawne
Pojemność: 0,75l BK17
Wino posiada jasnożółty kolor z zielonymi odcieniami. Nos wykazuje aromaty cytrusowe (cytrynowy, grejpfrutowy) z nutami dymnymi. W ustach świeży i bardzo aromatyczny atak. Podniebienie jest okrągłe, z dużą kwasowością (pochodzącą z późniejszych miejsc dojrzewania na większej wysokości). Dużo świeżości na finiszu zmieszanym ze słonymi nutami, które wyrażają mineralność wina. Sugestie kulinarne: Owoce morza, ryby morskie, drób.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Les Vignes de Bila-Haut Blanc to białe wino z Appellation Côtes du Roussillon Controlée , wytwarzane z Grenache Blanc z nutą Macabeo i Grenache gris . Jest produkowany przez Domaine de Bila-Haut . Domaine de Bila-Haut należy do Michela Chapoutier z Maison Chapoutier , prestiżowej burgundzkiej winnicy założonej w 1808 roku. Była jednym z prekursorów i jedną z sił napędowych uprawy biodynamicznej we Francji. Niektóre winnice, z których pochodzą winogrona wykorzystywane do produkcji Les Vignes de Bila-Haut Blancznajdują się w dolinie Agly . Sadzi się je na glebach wapiennych i gliniastych. Pozostałe winorośle sadzi się na granitowych glebach położonych na wyższych wysokościach, około 500 m n.p.m. Winogrona wybrane do produkcji Les Vignes de Bila-Haut Blanc są najpierw tłoczone. Moszcz jest następnie osadzany na zimno w celu oczyszczenia i zapewnienia w ten sposób najlepszej możliwej fermentacji. Winogrona fermentują w kadziach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze. Les Vignes de Bila-Haut Blanc to świeże wino z lekkimi mineralnymi akcentami, przyjemnymi dla nosa i podniebienia.
Robert Parker 91 pkt
Les Vignes de Bila Haut Blanc Côtes du Roussillon AOC - Opinie klientów
Les Vignes de Bila-Haut Blanc Côtes-du-Roussillon
Aromaty kwiatowe i cytrusowe wskazują na soczyste podniebienie, z nutami soczystej brzoskwini prowadzącymi do zaokrąglonego odczucia w ustach uzupełnionego średnią kwasowością. Finisz jest orzeźwiający ze szczyptą słoności, która wyraża mineralność wina. Ta mieszanka będzie błyszczeć obok świeżych owoców morza, bouillabaisse, tapas i sałatek. Stanowi także uzupełnienie mocno przyprawionych dań, takich jak satay z kurczaka czy marokańskie tagine.
Blanc Côtes du Roussillon AOC
Wino z aromatyczną i wyrazistą nutą cytrusów utulonych delikatnym dymem. W ustach obfite z bardzo dobrą kwasowością (pochodzącą z gleby granitowej). Pełne i krągłe przedstawienie bieli z południowej Francji. Wino ze świeżym finiszem, prezentujące nuty solne, podkreślające mineralności wina.
Les Vignes de Bila-Haut Blanc Côtes-du-Roussillon
Cytrynowy szyfon, bardzo miękki nos, lekka benzyna, limonka, lekki zapach białych kwiatów, w tym wiciokrzewu, świeżość morska, brzoskwinia, stal. Mieszanka winogron przynosi mrowiącą kwasowość przed podniebieniem na czubku języka, lepką i glicerolową, gdy przepływa przez usta. Oprócz przyjemnego odczucia w ustach, wino oferuje na podniebieniu nektarynę i cytrusy, co sprawia, że jest to łatwe do picia, lekkie wino letnie. Nie jest to dla nas zaskoczeniem, ale fantastycznie komponuje się z ostrygami, bardzo świeże i orzeźwiające. Sól w ostrydze wydobywa owoce z wina. Połączyliśmy to wino z halibutem z masłem cytrynowym i pieczoną cukinią. Wino uwielbiało wszystkie ziołowe i cytrynowe aromaty czosnku w daniu, a halibut ładnie eksponuje wino: łagodna ryba jest subtelna, a wino stosunkowo subtelne, więc żadne wino nie przyćmiewa wina inne, a wino wydobywa teksturę i wysoką jakość. ryby, a ryba podkreśla delikatny charakter wina. Sos maślano-cytrynowy jest fantastycznym uzupełnieniem wina.
Les Vignes de Bila Haut Blanc
Ta urocza mieszanka Grenache Blanc, Roussanne, Marsanne i Macabeu ma świeże, eleganckie, dojrzałe i miodowe aromaty kwiatowy, cytrynowo-cytrusowy, kwiat pomarańczy i jabłko wyłaniające się z kieliszka z nutami grejpfruta i dymu. Na podniebieniu średnio treściwym, lekko kremowym, ma bardzo dobrą koncentrację z pięknymi, dojrzałymi, miodowymi aromatami kwiatów, cytrusów cytrynowych, grejpfruta i minerałów leesowych w profilu wytrawnego smaku. Jest bardzo dobrze zbalansowane i ładnie teksturowane, ze świeżą kwasowością, a jednocześnie nutami minerałów, z akcentami białych kwiatów i cytrusów utrzymującymi się na długim, aromatycznym i lekko pikantnym finiszu. Gorąco polecam zakup!
Les Vignes de Bila Haut Blanc 2021
Aromaty cytusowe – grapefruit i cytryna, z delikatną nutą dymu. W ustach świeże i bardzo aromatyczne, pełne i okrągłe, z dobrą kwasowością. Na finiszu słone mineralne nuty.
2024-01-12
Les Vignes de Bila-Haut Côtes du Roussillon Blanc.
Chapoutier oferuje nam żywy rocznik z bardzo wyrazistym nosem. Znajdziemy w nim piękne nuty cytrusowe (cytryna, grejpfrut) oraz odrobinę dymu. Atak na podniebieniu jest szczery i ujawnia piękny aromat. Pełnia i nuty cytryny rozbudzają nasze kubki smakowe. Finisz jest świeży i ma bardzo przyjemną mineralność, od której ślinka cieknie!