

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Mięsiste, dobrze zbudowane, czarne i czerwone owoce, finisz z raczej okrągłymi taninami.
Roussilon jest otoczone z trzech stron górami, a z czwartej Morzem Śródziemnym. Surowa, skalista i pełna aromatycznych krzewów, takich jak rozmaryn, tymianek, jałowiec i lawenda, kraina wznosi się stromo nad Morzem Śródziemnym, rzucając wyzwanie tym, którzy próbują ją uprawiać – w tym Grekom, którzy wiele lat temu założyli uprawę winorośli w regionie. Inni mieszkańcy tego regionu to ascetyczny zakon religijno-wojskowy znany jako Templariusze; Bila-Haut służyła jako schronienie dla Rycerzy, a krzyż na etykiecie upamiętnia ich historię. Zaintrygowany mieszanką łupków, gnejsów i gliny firmy Bila-Haut, w 1999 roku Chapoutier kupił zaniedbaną posiadłość w Roussillon o powierzchni 190 akrów, położoną na zboczach doliny Agly w gminie Latour-de-France w pobliżu granicy z Hiszpanią. W przeciwieństwie do krajobrazu klimat jest łagodny: Morze Śródziemne łagodzi surową pogodę, z chłodnymi zimami i gorącymi, suchymi latami ze słynnymi wiatrami Mistral w okresie wegetacyjnym, tworząc idealne warunki dla Syrah, Grenache i Carignan, które według Chapoutiera mogą być lepsze niż w Dolina Rodanu, a suchy klimat oznacza mniej chorób roślin, co ułatwia prowadzenie zrównoważonych upraw. Czynniki te z pewnością przyczyniają się do tego, że Roussillon posiada najbardziej organiczny i biodynamiczny areał we Francji! Według win z Roussillon w ciągu ostatnich 10 lat produkcja organiczna i biodynamiczna podwoiła się, osiągając ponad 20% produkcji. Chapoutier, będący projektem pełnym pasji dla enologa i szefa kuchni-amatora czwartego pokolenia, zaprojektował trzy wina Les Vignes de Bila-Haut firmy Bila-Haut, które dobrze komponują się z jedzeniem i rozmowami przy stole.
Kto powiedział, że znakomite francuskie wino musi kosztować małą fortunę? Uznany winiarz Michel Chapoutier ma imponujące portfolio win we wszystkich przedziałach cenowych, ale wspólnym mianownikiem zawsze jest autentyczność, jakość i szacunek dla środowiska. Chapoutier jest najbardziej znany ze swoich win z Rodanu, ale jego pasja do terroir Roussillon skłoniła go do zakupu w 1999 r. opuszczonej posiadłości o powierzchni 190 akrów. Chapoutier z pasją stwierdza, że „Roussillon ma potencjał, aby być tak wspaniałym jak Bordeaux, Burgundia czy Rodan . Zgadzam się. Zaledwie kilka miesięcy temu odwiedziłem ten malowniczy region na południu Francji, pomiędzy Hiszpanią, Morzem Śródziemnym, Pirenejami i górami Corbières; i byłem pod wrażeniem jakości, różnorodności i przystępnych cen win Roussillon. Mieszanka Syrah, Grenache i Carignan, Les Vignes de Bila-Haut jest świeża, pełna i soczysta. Łatwe do picia i eleganckie, z idealną równowagą bogatych aromatów śliwek i jagód z mocnymi akcentami ziół i przypraw.
Intensywne empireumatyczne zapachy z nutą dojrzałych czerwonych owoców i przypraw. W ustach świeże, okrągłe, elastyczne, z miękkimi taninami, z posmakiem pieprzu i tymianku w końcówce.
W sercu Pirenejów Wschodnich , między morzem a górami , ukołysane przez Tramontana, posiadłość Bila-haut oferuje szeroką gamę win Roussillon. Côtes-du-Roussillon pochodzi z pięknej mieszanki 3 charakterystycznych odmian winorośli południa: Syrah, Grenache i Carignan. Otrzymujemy wino o pięknym ciemnoczerwonym kolorze z nosem dojrzałych czerwonych owoców. To wino "z Południa" o pięknej mocy , która przywodzi na myśl słoneczny klimat regionu Oksytanii...i za cenę, która czyni z niego czerwone wino o doskonałym stosunku jakości do ceny!! Z dobrze ustrukturyzowanym i mocnym winem , takim jak to Côtes-du-Roussillon, duszone czerwone mięso jest idealne. Dania z dziczyzny dla amatorów to również idealne połączenie!
Naprawdę imponujące czerwone wino! Typowe dla Roussillon – gdzie siła i pełnia dosłownie tkwią w ziemi, a taka jakość nie kosztuje nawet piętnastu franków: Les Vignes de Bila-Haut to głęboka ciemna czerwień z fioletowymi refleksami w szkle. Jego pojedynczy zapach jest gęsty i przypomina przyprawy, jagody i zioła z nutami ziemi i gorzkiej czekolady. Na podniebieniu, cuvée Syrah, Grenache i Carignan jest soczyste i zwarte z aromatami czarnych owoców i przypraw, nutami mineralnymi i ziemistymi, delikatnymi i mocnymi taninami oraz dobrym finiszem.
2024-01-12
Les Vignes de Bila-Haut, Côtes Du Roussillon Villages 2018
Les Vignes de Bila-Haut, Côtes Du Roussillon Villages od winiarza Michela Chapoutiera jest niezmiennie dobre. Tak naprawdę portfolio win Bila-Haut jest marzeniem łowców okazji – dlatego dość regularnie recenzuję ich wina. Aromaty śliwki, porzeczki, gorzkiej czekolady i przypraw do pieczenia nadają temu winu przyjemny i wyrafinowany nos. Na podniebieniu dostarcza cierpkich aromatów jeżyn, śliwek i porzeczek z aksamitnym odczuciem w ustach. Kwasowość jest dobra. Finisz jest przyzwoity, z aromatami jagód i garbników czarnej herbaty oraz odrobiną krzemiennych minerałów. Jak sama nazwa wskazuje, wino pochodzi z regionu Côtes Du Roussillon Villages we Francji. To jest w południowej Francji, graniczy z Hiszpanią ze stromymi zboczami do Morza Śródziemnego. Jest to jeden z tych obszarów, który jest gorący, skalisty, nierówny, wieje ostry wiatr i jest trudny w uprawie, a często jest doskonałym miejscem do uprawy winogron na wino. Winogrona zawarte w tym winie to te, które zwykle można znaleźć w winach z Rodanu: syrah, grenache i carignan. Chociaż samo w sobie nie jest to wino z Rodanu, można powiedzieć, że jest to wino w stylu Rodanu – ale może powinieneś powiedzieć, że jest to wino w stylu Roussillon.