Louis Latour Corton-Charlemagne Grand Cru
Wino Louis Latour Corton-Charlemagne Grand Cru
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Maison Louis Latour Corton Charlemagne Grand Cru
Kraj: Francja
Region: Burgundia - Côte de Beaune
Apelacja: AOC Corton-Charlemagne Grand Cru
Producent: Maison Louis Latour
Rodzaj: Chardonnay biały wytrawny
Pojemność: 0,75l
Okrągły z ostrym bukietem grillowanych migdałów, suszonymi jabłkami, gruszkami, cytrynami,nutami limonki i wanilii. Ładna pełnia w ustach ze zintegrowanym dębem i długim, mineralnym wykończeniem. Nawet jeśli jest to młode wino, które zasługuje na pochwałę, to zasługuje na kilkuletnią piwnicę, aby osiągnąć swój szczyt. Starzenie od 8 do 10 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego, 100% nowe beczki. Średni wiek winorośli 30 lat. Sugestie kulinarne: skorupiaki, homar, foie gras, ryby, dojrzałe sery.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Dzięki bladożółtemu kolorowi nasz Corton-Charlemagne ujawnia aromaty orzechów laskowych, werbeny, miodu i nut tostowych. Usta są obfite i świeże, ukazując jednocześnie przyjemną drzewność i przyjemną długość.
Po zniszczeniach spowodowanych epidemią filoksery pod koniec XIX wieku rodzina Latour podjęła nietypową wówczas decyzję o wyrwaniu martwych winorośli Aligoté i Pinot Noir i zastąpieniu ich Chardonnay. Ta decyzja doprowadziła ich do stworzenia jednego z najbardziej znanych białych białych w Burgundii. Dziś rodzina Latour posiada 10,5 hektara, co czyni ją największym właścicielem w apelacji. Winnice hotelu Latour Corton-Charlemagne położone są w doskonałej części zbocza wzgórza Corton, gdzie południowo-wschodnie położenie zapewnia maksymalną ekspozycję na słońce. Owoce zbierane są możliwie najpóźniej, aby zapewnić maksymalną dojrzałość.
2023-08-23
Louis Latour Corton-Charlemagne Grand Cru
Chardonnay rozpoczyna się zapachami zapałki i pikantnej kolendry, otwierając się na pieczoną pigwę i miód. Średnio treściwe podniebienie satynowa, ekspansywna konsystencja jest zrównoważona jasną kwasowością, finisz jest bardzo długi i szczegółowy. Jest obfity, ale energiczny i będzie dobrze smakował po długiej dekancie.