Louis Latour Mercurey Pinot Noir AOC
Wino Louis Latour Mercurey Pinot Noir AOC
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Maison Louis Latour Mercurey AOC
Kraj: Francja
Region: Burgundia - Côte Chalonnaise
Apelacja: AOC Mercurey
Producent: Maison Louis Latour
Szczep: Pinot Noir
Rodzaj: czerwień, wytrawny
Pojemność: 0,75l BK17
Wino o intensywnym rubinowym kolorze. Odsłania aromaty dzikiej truskawki, mokki z nutami róż, czarnej porzeczki, wiśni i goździków. Na podniebieniu jest świeże, z posmakiem truskawek i czarnej porzeczki z grillowanymi nutami i gładkimi taninami. Średni wiek winorośli 25 lat. Dojrzewa od 10 do 12 miesięcy w kadziach ze stali nierdzewnej. Sugestie kulinarne: Gęś confit, pieczona jagnięcina, ser Cantal.
Nagrody i wyróżnienia:
Wine Spectator - 90/100 ptk.
Notatki Sommelier Bachus Wina
W pięknym rubinowym kolorze nasz Mercurey ma nos z pieprzem. Usta, bogate i świeże, charakteryzują się jedwabistymi taninami towarzyszącymi subtelnym nutom truskawek i pieprzu.Nazwa Mercurey i jego reputacja jako gminy zajmującej się uprawą winorośli pochodzi z okresu, gdy rzymskie legiony wzniosły tam świątynię Merkurego, ich boga handlu i handlu między innymi. Jeśli chodzi o charakter wina, Mercurey ma indywidualny urok pomimo oczywistych podobieństw z Côte de Beaune. Zazwyczaj ma przenikliwą, ziemistą owocowość połączoną z obfitym kręgosłupem i dużą przyczepnością do podniebienia.
Rodzina Latourów założyła „Maison de négoce”, ważną firmę żeglugową w 1797 roku, która do dziś ma swoją siedzibę przy Rue des Tonneliers 18 w Beaune. Firma jest wyjątkowa w Burgundii, ponieważ nadal jest własnością rodziny i jest prowadzona przez rodzinę, przekazywana z ojca na syna przez dziesięć pokoleń przez ponad 200 lat. Maison Louis Latour wysyła swoje wina do ponad 180 krajów na całym świecie. Te światowej klasy Chardonnay i Pinot Noir można znaleźć na najsłynniejszych stołach do jadalni na całym świecie.
Ze swojego pierwotnego miejsca narodzin na wzgórzu Corton, Maison Louis Latour reprezentuje ponad dwa wieki tradycji burgundzkiej. Założona w 1797 roku Domaine zawsze była głęboko dumna ze swojej niezależności i własności rodzinnej. Dziś Maison jest nadzorowany przez siódmego Louisa Latoura, który sam reprezentuje 11. pokolenie swoich przodków założycieli. Posiadając 120 akrów winnic, z których połowa to Grand Cru, Maison Louis Latour posiada największe winnice Grand Cru w Burgundii. Ta rodzinna posiadłość, składająca się z jednych z najbardziej wyjątkowych winnic w regionie, produkuje wina z każdego rocznika słynącego z wyjątkowej jakości. Wszystkie winogrona z winnic posiadłości poddawane są winifikacji i dojrzewaniu w atrakcyjnej cuverie Château Corton Grancey w Aloxe-Corton. Winiarnia była pierwszą specjalnie wybudowaną cuverie (winiarnią) we Francji i pozostaje najstarszą nadal działającą. Od 1985 roku Louis Latour sprzedaje wina z własnych winnic pod nazwą Domaine Louis Latour. Louis Fabrice-Latour jest synem Louisa Paula Latour, który był prezesem Maison Louis Latour, zanim zmarł 5 kwietnia 2016 roku. od 2003 roku jest prezesem „Syndicat des Négociants en Vins Finds de Bourgogne”.
Rodzina zawsze korzystała ze swojego doświadczenia, nagromadzonego przez ponad 220 lat, i wykorzystywała tę wiedzę i długofalową perspektywę do wprowadzania innowacji. Wczesne przykłady obejmują pierwsze nasadzenia Chardonnay w Corton-Charlemagne po filokserze, rozwój rynków międzynarodowych w latach 60. XIX wieku i promocję win z Mâcon-Lugny od 1956 r. Nowsze innowacje obejmują przyjęcie wiodących w branży zrównoważonych praktyk uprawy winorośli od lat 90. , zakup producenta Chablis Simonnet-Febvre w 2003 r., a następnie producenta Beaujolais Henry'ego Fessy w 2008 r.
Metody produkcji: Białe winogrona z burgundzkich winnic są zbierane tak dojrzałe, jak to tylko możliwe, kruszone przed prasowaniem, pozostawiane do fermentacji w zbiorniku bez osiadania, a następnie wysyłane do beczki w celu zakończenia fermentacji, bez mieszania osadu. Do produkcji win domaine wykorzystuje się w stu procentach nowy dąb. Czerwone winogrona są odszypułkowane i miażdżone przed fermentacją na stosunkowo krótkiej skórce, a następnie przeniesione do beczek w celu leżakowania. Do czerwonych używa się raczej mniej nowego drewna niż do białych, ale zwykle dłużej pozostają w beczce.
Louis Latour Mercurey Pinot Noir AOC - Opinie klientów
Louis Latour Mercurey 2017
Mocne, treściwe wino, czasami surowe w młodości, ale które po kilku latach w butelce ujawnia kolor granatu, elegancki nos niosący nuty czerwonych owoców, wiśni i skóry, gdzie przebija się ziemista nuta. Mocne usta wykazują przyjemną równowagę i rozwijają mocne taniny, które wydłużają się w lukrecjowym finiszu.
Mercurey Pinot Noir
W tym winie nuty tłucznia i soli kryją w sobie jasne smaki jeżyny i maliny. Nie ozdobione nowym dębem i przeźroczyste w owocach, to eleganckie, ale młodzieńcze wino o świeżych owocach, które kończy się delikatnymi akcentami grafitu i tanin herbacianych.
Mercurey Louis Latour Pinot Noir
Aromaty jeżyn, gorzkiej czekolady i fiołków mieszają się z cielesnymi niuansami, wprowadzając 2017 Mercurey, pełne wino o szerokich ramionach, które szczyci się niesamowitą koncentracją bez wagi i jest zbudowane z pudrowych tanin i żywych kwasów, na zakończenie długi, atrakcyjnie pikantny finisz.
Louis Latour Bourgogne Pinot Noir
Louis Latour burgundzkie "Pinot Noir" 2015 to szlachetne i pełne wino. Ma olśniewający kolor łączący wdzięk z wigorem i kojarzący siłę z finezją. Na podniebieniu świeże maliny są widoczne, gdy wino jest młode. Maison Louis Latour jest jednym z najbardziej szanowanych négociant-éléveurs w Burgundii. Maison Louis Latour jest producentem jednych z najlepszych win burgundzkich, ale jest również pionierem w produkcji doskonałych win spoza Burgundii. Te wina z Ardèche i Côteaux de Verdon powoli zyskują uznanie ze względu na niezrównaną jakość poza Burgundią.
Mercurey Louis Latour Pinot Noir
Nieprzezroczysty fioletowy kolor. Mercurey jest pierwszą zmysłową wskazówką do jego dramatycznej natury. Ekspansywny profil owoców prawie wyskakuje ze szkła z egzotycznymi dzikimi jagodami, słodkim ciastem brambleberry, boysenberry, skórą z owoców malin i borówką brusznicy. Do mocnych nut kwiatowych róż i fiołków dołączają zapachy herbaty oolong i pikantnego, prażonego dębu. Bogate, pełne wejście rozszerza się w głębokie, odważne podniebienie - bogate i szerokie w strukturze. Gęste, powlekające usta garbniki w połączeniu z przepyszną kwasowością nadają temu Pinot Noir zabawną witalność i energię. Wykończenie zapada w pamięć ze względu na swoją potężną elegancję.
Dobre francuskie wino Louis Latour Mercurey Pinot Noir
Czerwone prądy, ziemiste dno lasu, bergamotka i morska bryza. Zrównoważone wino o trwałym środkowym podniebieniu, które jest splecione z kwasowością i cierpką wiśnią, kończące się światłem i uniesione skrętem krwistej pomarańczy.
2023-10-01
2016 Louis Latour Mercurey Pinot Noi
Napięty i pełen energii, mimo to szczyci się również pikantnym i zakotwiczającym rdzeniem ziemistości. Kontrapunkty mieszanki wiśni i czerwonych śliwek wraz z dzikimi, krzewiastymi ziołami i przyprawą z ziaren pieprzu tworzą szczególnie fascynujący wyraz Pinot Noir 100%