Maison Louis Latour Pouilly-Fuisse AOC
Kraj: Francja
Region: Burgundia - Mâconnais
Apelacja: AOC Pouilly-Fuisse
Producent: Maison Louis Latour
Typ: Dry White Chardonnay
Pojemność: 0,75l BK17
Rozwiń opis...Wino o żółtym kolorze z zielonymi refleksami. Nos jest delikatnie miętowy z aromatami białych owoców, białych kwiatów, akacji i miodu, Podniebienie jest szczere i zrównoważone o posmaku prażonych migdałów i orzechów, delikatne kwiatowe z nutami mineralnymi i dymnymi. Średni wiek winorośli 30 lat. Fermentacja metodą tradycyjną w kadziach. Dojrzewanie 8-10 miesięcy w kadziach ze stali nierdzewnej. Sugestie kulinarne: Skorupiaki, wędliny, ryby, miękkie sery.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wino to ma ładny i lśniący bladożółty kolor. W nosie złożone aromaty białych kwiatów i akacji, miodu i białych owoców. Na podniebieniu jest bogaty i elegancki. Znajdziesz nuty kwiatowe, pastę migdałową i świeży orzech laskowy. Na finiszu jest trochę pikantny.
Maison Louis Latour jest jednym z najbardziej szanowanych negocjatorów w Burgundii. Maison Louis Latour jest producentem jednych z najlepszych win burgundzkich, ale jest również pionierem w produkcji doskonałych win spoza Burgundii. Te wina z Ardeche i Coteaux de Verdon powoli zyskują uznanie za niezrównaną jakość poza Burgundią. Wszystkie winogrona z winnic należących do rodziny Latour poddawane są procesowi winifikacji i dojrzewaniu w atrakcyjnej cuverie Chateau Corton Grancey w Aloxe-Corton.
Pouilly-Fuissé to francuska apelacja białych win na bazie Chardonnay, która znajduje się w subregionie Mâconnais w Burgundii. Cała apelacja obejmuje wioski Fuissé, Solutré Pouilly, Vergisson i Chaintré. Wina produkowane w tym regionie są często chwalone za bogatą teksturę i złożoność aromatyczną. Mają barwę od bladego do głębokiego złota, zwykle z zielonymi pasemkami. Typowe aromaty występujące w winach Pouilly-Fuissé to orzechy laskowe, migdały, cytrusy, białe owoce, miód, brioche, a także niuanse zielne. Są to zazwyczaj wina mineralne, orzeźwiające i eleganckie, które dobrze komponują się ze skorupiakami, drobiem, cielęciną oraz pikantnymi lub aromatycznymi potrawami. Kozi ser, sushi i sashimi mogą być również odpowiednimi połączeniami z Pouilly-Fuissé.