Louis Roederer Blanc De Blancs Champagne
Wino Louis Roederer Blanc De Blancs Champagne
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Louis Roederer Blanc De Blancs Champagne
Kraj Francja
Region: Champagne
Rodzaj jasny wytrawny szampan
Środowisko Zrównoważona uprawa winorośli
Odmiany winogron: Chardonnay (Blanc de Blancs)
Alkohol:12,5
Cuvée Blanc de Blancs z Maison Louis Roederer to czyste, doskonałe i genialne wino. Nos jest intensywny i delikatny, z nutami kandyzowanych owoców cytrusowych, soczystych białych owoców i grillowanych suszonych owoców. Usta pełne niuansów i subtelności. Lekki i zwiewny, ujawnia się w nutach suszonych owoców, dojrzałej gruszki i karmelu. Wino łączące w sobie świeżość i dojrzałość. Długość i koncentracja sprawiają, że jest to po prostu elegancki i wspaniały szampan do podawania ze skorupiakami, sufletem serowym, daniami rybnymi, surową rybą lub skorupiakami.
Chardonnay zostały wybrane z działki „La Côte” na terroir Avize sklasyfikowanej jako Grand Cru. W zależności od rocznika od 15 do 20% Chardonnay winifikuje się w dębowych beczkach, a następnie całość dojrzewa w piwnicach przez 5 lat.
Od 1776 roku, Louis Roederer House, będący nadal firmą rodzinną, opiera się na winnicy składającej się z 420 wyjątkowych działek na 244 hektarach, z których 70% jest klasyfikowanych jako Grand Cru.
Winnica jest bardzo różnorodna, a odrodzeniowa uprawa winorośli opiera się na miękkich i cnotliwych praktykach inspirowanych permakulturą. Duża część posiadłości została już przekształcona w rolnictwo organiczne (jest to największy obszar z certyfikatem AB w Szampanii). Pomimo światowego sukcesu swojego prestiżowego cuvee, Cristal de Roederer, firma zachowała kontrolę nad dostawami, które opierają się prawie wyłącznie na własnych winnicach. Szampan Louis Roederer, obecny już na stołach cara Mikołaja II, nadal jest synonimem doskonałości i każdego roku na całym świecie wysyłane są trzy miliony butelek. To wspaniałe szampany, harmonijne, nastawione na czystość, prostotę i bogatą mozaikę aromatyczną.
Louis Roederer Blanc De Blancs Champagne - Opinie klientów
Louis Roederer Blanc De Blancs 2013
Jasny lekko zloty kolor, z subtelnym bukietem przedstawiającym świeżo peklowane siano, prażony orzech laskowy, lemon curd i nutę kremu jajecznego. Wszystkie typowe cechy chardonnay i wyraźna kwasowość są bardzo zgodne ze stylem blanc de blancs. Jest zwarty, intensywny, przeszywająco długi i orzeźwiający. Wino o dużej sile oddziaływania, imponujące, o wielkiej finezji i mocy, z posmakiem utrzymującym się przez cały czas. Cytrusowe chardonnay jest wyrafinowane i skoncentrowane, a kwasowość utrzymuje się długo i satysfakcjonująco. Wspaniały blanc de blancs, wciąż bardzo młodzieńczy i świeży.
Louis Roederer Blanc De Blancs vintage 2015
Musujące Chardonnay Vintage Blanc de Blancs. Początkowy atak jest typowy dla Chardonnay w ustach miękkie i smukłe, pełne słodyczy. Lekko miodowe nuty kwiatowe, białe owoce, suszone owoce kojarzą się z niemal kredową mineralnością Côte des Blancs. Konsystencja przypomina cukrowe migdały, a wrażenie wzmocnione jest delikatną i otulającą musacją. W ustach kontynuacja finezji, elegancji i świeżości, podkreślona nutami świeżej mięty i bazylii. Blanc de Blancs Louisa Roederera jest to wino czyste, napięte, wyborne i genialne. Kontrastowe odcienie oscylują pomiędzy rzeźbioną, intensywną kwasowością a delikatną lekkością nut świeżych orzechów laskowych, migdałów i białych kwiatów z akcentami akacji, miotły i wiciokrzewu.
2024-08-31
Blanc de Blancs Brut Champagne Louis Roederer
Kolor złoty, promienny, z lekko zielonymi refleksami. Wyjątkowo delikatna, delikatna, kremowa pianka. Wyraźny, wyjątkowo mineralny bukiet z nutami owoców cytrusowych (jabłko cedrowe), aromatami białych, pachnących wanilią kwiatów (pyłek) i aromatami żniw (migdały, zboża). Świeżość tego bukietu wyraża się także w formie nut przypominających miętę i jod (morska bryza). Stopniowo pojawiają się cieplejsze aromaty dymu i pieczeń oraz nuty roztopionego masła. Na początku kremowe, skoncentrowane i delikatne zarazem. Następnie intensywnie z delikatnym musowaniem. Dojrzałe, gęsto skoncentrowane wino o wyjątkowo pudrowej konsystencji i bardzo słonym finiszu. Nuty drzewne i dymne nadają mu odpowiednią długość i złożoność oraz wskazują na dobry potencjał przechowywania. Finał jest aromatycznie czysty, orzeźwiający i bardzo smaczny. Podawać dobrze schłodzone w temperaturze 8 stopni Celsjusza. Jako aperitif na każdą wyjątkową okazję. Stanowi wspaniały dodatek do dań, szczególnie dobrze komponuje się z nim aromatyczna ryba, na przykład sushi czy filet z żabnicy z pianką truflową. Klasyki takie jak kawior, ostrygi czy wyborny ser Brilliant Savarin to zawsze prawdziwa uczta.