Bollinger La Grande Annee Champagne 2014
- -444,00 zł
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Louis Roederer Brut Vintage Champagne A.C.
Kraj: Francja
Region: Szampania
Apelacja: Champagne A.C.
Producent: Louis Roederer
Szczepy: 70% Pinot Noir, 30% Chardonnay
Typ: białe, wytrawne, musujące
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 12%
Znakomity szampan rocznikowy. W smaku krągły, delikatny o trwałym zakończeniu. Bukiet intensywnie owocowy z wyraźnymi kandyzowanymi i suszonymi owocami cytrusowymi oraz ciepłymi pieczonymi jabłkami. Przewaga szczepu Pinot Noir nad Chardonnay wprowadza dodatkowo aromaty tostów i miodu. Elegancki szampan na specjalne okazje. 0,75l bk6
Notatki Sommelier Bachus Wina
Louis Roederer Brut Vintage Champagne A.C.
Jako największy niezależny, zarządzany przez rodzinę producent szampana, Louis Roederer należy do absolutnie najlepszych w regionie. Założony w 1776 roku dom jest obecnie zarządzany przez członka rodziny z siódmego pokolenia Frédérica Rouzauda wraz z długoletnim szefem kuchni de Cave i legendą szampana Jean-Baptiste Lécaillon. Dziś Champagne Louis Roederer posiada zdumiewające 240 hektarów winnic w najlepszych lokalizacjach, które pokrywają dwie trzecie ich zapotrzebowania na winogrona i są pionierami w rolnictwie biodynamicznym, które przekształciły łącznie 78 hektarów w celu dostosowania do produkcji metodami biodynamicznymi. Ich portfolio zaczyna się od Brut Premier, jednego z najbardziej uwodzicielskich cuvée Champagne, a kończy na Cristal, być może najbardziej rozpoznawalnym na świecie prestiżowym szampanie cuvée.
Wszystkie roczniki szampanów Louis Roederer są produkowane z winogron pochodzących z ich własnej posiadłości. Zafascynowany aromatyczną różnorodnością Pinot Noir w Szampanii, Louis Roederer wykorzystał strukturę i moc winogron Pinot Noir z Montagne de Reims, aby stworzyć mieszankę Brut Vintage. Wystawione na północny wschód winnice te produkują winogrona, które dojrzewają znacznie wolniej, dzięki czemu powstają wina, które czasami są szorstkie i zamknięte na początku procesu starzenia. Jednak charakter Pinot Noir intensyfikuje się i staje się bardziej wyrafinowany przez długie starzenie w drewnie. To właśnie Pinot Noirs z wioski Verzenay z oceną Grand Cru nadają szampanom aksamitne, kremowe i eleganckie podniebienie. Chardonnay z najbardziej wysuniętych na wschód winnic w Chouilly wnosi do szampana bogactwo i hojność. Część wina (procent ten zmienia się co roku) jest fermentowana w dużych dębowych zbiornikach, a raz w butelce szampan dojrzewa na osadzie przez co najmniej cztery lata i odpoczywa przez sześć miesięcy po wypiciu, aby osiągnąć optymalną dojrzałość.
Założona winnica Louis Roederer Champagne w 1776 roku, Louis Roederer jest jednym z ostatnich wspaniałych niezależnych, rodzinnych domów szampana. Obecnie zarządza nim dyrektor generalny Frédéric Rouzaud, który jest siódmym pokoleniem rodziny Roederer. Jego prawa ręka, szef kuchni Jean-Baptiste Lécaillon, od 1999 roku tworzy wspaniałe wina w Roederer. Jako winiarz Jean-Baptiste jest bardzo dumny ze swojego rzemiosła i deklaruje, że w Roederer „nie mieszamy, łączymy ”, dodając: „Kocham sztukę i jak świetny malarz dodajemy kolor, a nie mieszamy”. Będąc w godnej pozazdroszczenia pozycji posiadania większości własnych winnic, Roederer jest w stanie dostarczyć 70% winogron potrzebnych do produkcji szampanów innych niż roczniki i 100% do szampanów rocznikowych, co jest dziś ekstremalną rzadkością w regionie. Eksperymenty doprowadziły ich do stworzenia i zarządzania winnicami biodynamicznymi od prawie dziesięciu lat i są obecnie największymi właścicielami winnic biodynamicznych w Szampanii. Chociaż nie chcą uzyskać certyfikacji, powstałe wina wytworzyły niesamowite smaki i stworzyły wspaniałe dodatki do powstałych mieszanek. Od samego początku Louis Roederer chciał stworzyć najlepszego szampana, jaki mógł i czuł, że sposobem na to jest posiadanie własnych winnic, a nie, jak większość innych Domów, kupowanie winogron od plantatorów. Ta strategia doprowadziła go do nabycia jednych z najlepszych gruntów w regionie, a dziś jest to około 240 hektarów winnic Grand i Premier Cru w Marnie. Jego przekonanie, że dobre wino zależy od jakości gleby, jest nadal częścią ich filozofii. Każda mała paczka jest ręcznie zbierana i prasowana na miejscu zbioru, a następnie osobno poddawana winifikacji, aby zachować nienaruszony prawdziwy charakter. Każda pojedyncza partia jest następnie testowana kilka razy przed zmieszaniem, kiedy to są wybierane ze względu na swoje unikalne cechy, aby stworzyć idealny styl Roederer. W latach 70. XIX wieku Louis Roederer zaczął eksportować swoje wina do USA i cara Rosji Aleksandra II. Car był podejrzliwym człowiekiem i wierzył, że jego wrogowie mogą próbować manipulować jego ukochanym szampanem, aby się go pozbyć. Pomyślał, że tradycyjna butelka szampana z łódką na dnie może kryć bombę, a tak ciemne szkło może zakamuflować dodanie trucizny. Tak więc w 1876 roku powstał pierwszy prestiżowy szampan cuvée wyłącznie dla cara i narodził się kultowy Cristal. Umieszczony w wyjątkowej butelce z płaską podstawą z przezroczystego kryształu, car cieszył się, że bomby i trucizna nie staną mu przeszkodą w rozkoszowaniu się ulubionym trunkiem. Cristal jest teraz nie tylko dla cara Rosji, ale niewiele się zmieniło, jeśli chodzi o sposób jego produkcji. Jean-Baptiste tworzy Cristal tylko z najlepszych roczników, dlatego nie jest on tworzony co roku, a jak już, to produkcja jest niewielka. Mieszanka to zazwyczaj 55% Pinot Noir i 45% Chardonnay z tylko najlepiej ocenianych miejsc winnic Louisa Roederera. Cristal jest wypuszczany po sześciu latach leżakowania w piwnicach Reims i jest punktem odniesienia dla luksusowych szampanów. Do codziennego picia Louis Roederer Brut Premier jest produkowany z taką samą starannością i dbałością o szczegóły. Styl tworzony jest przez połączenie ośmiu różnych zbiorów z winem z ponad 40 różnych działek. Ostateczna mieszanka dojrzewa przez trzy lata w piwnicy i odpoczywa przez sześć miesięcy po wypiciu do idealnej dojrzałości.
Nagrody i wyróżnienia:
94 ptk. – James Halliday
93 ptk. – Wine Enthusiast
92 ptk. – Wine&Spirits
91 ptk. – Wine Advocate
91 ptk. – Wine Spectator
Bogaty w minerały i orzeźwiająco owocowy bukiet. Dzięki wysokiej kwasowości wina te błyszczą w połączeniu ze skorupiakami, rybami, bogatymi daniami warzywnymi lub białym mięsem.
2024-08-31
Louis Roederer Brut Vintage Champagne
Na pozór Louis Roeder chce odzyskać kontrolę nad swoim produktem, przechowując świetne wino mocznikowe i wzbogacając gorsze winogrona, aby uzyskać produkt o świeżym i interesującym smaku, niezależnie od warunków klimatycznych. Będąc we Francji, miałem okazję spróbować kolekcji Vintage — ale czy alchemia mieszania jest porównywalna z ofertami rocznikowymi (lub przedwiecznymi) Louisa Roederera? Stosunkowo bogata konsystencja jest doskonale przenoszona przez jasną musującą konsystencję, a jeśli jesteś miłośnikiem owocowych szampanów, trudno będzie ci je przebić. Mam nadzieję, że przyszłe kolekcje Louis Roederer będą w stanie utrzymać ten poziom jakości „pij powoli”. Szampana łyk od Louis Roederer Collection wystrzeliwuje z bramy z szybkimi bąbelkami, strzelając w górę przez bladą słomkową ciecz. Wygląda atrakcyjnie w szkle i zdecydowanie nadaje się do kieliszka (to wywoła duże poruszenie u niektórych maniaków szampana). W nosie jest prawdziwa sałatka owocowa — duże wybuchy nektarynki, gruszki i cytrusów wystrzeliwują z bramy i w pewien sposób dominują w doświadczeniu. Jeśli powąchasz ostrożnie i cierpliwie, wyczułem odrobinę ozonu i nutę „róży po deszczu”, która dodaje trochę zainteresowania do rogu obfitości. Smak daje więcej fanom owoców. Ten Louis Roederer ma bujną, soczystą bogatość, naprawdę czujesz się, jakbyś sączył z jednego z tych owocowych pucharów z syropem — tylko bez mdłej słodyczy. Gruszka jest tutaj gwiazdą przedstawienia, w szczególności gruszka Bosc (moja mama serwuje latem przystawkę z serem/miodem/gruszką Bosc i intensywnie mi to przypomniało). Jest tylko pocałunek chlebowości, ale jest bardzo łagodny w porównaniu z innymi szampanami. Finisz pozwala owocom zaniknąć i otwiera drzwi dla klasycznej mineralności szampana, aby dopełnić łyk.