Mas De Daumas Gassac Blanc VDP
Wino Mas De Daumas Gassac Blanc VDP
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Mas De Daumas Gassac Blanc VDP
Kraj: Francja
Region: Langwedocja
Apelacja : Vin De Pays De L’herault
Producent: Mas De Daumas Gassac
Typ: Dry White
Poj: 0,75l VIP
Czyste, wspaniałe aromaty kwiatowe. Potem rozwijają się nuty owocowe, morele i cytrusy. W ustach mocna, mineralna struktura i głębia. Lekki, owocowy posmak. Poważne wino o dużym, kilkunastoletnim potencjale dojrzewania. Sugestie kulinarne: ryby, owoce morza, skorupiaki, drób w potrawce, szparagi, st-jacques, grasica, wieprzowina w imbirze, sery kozie i owcze.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Mas de Daumas Gassac Blanc, wytrawne, bogate, miękkie, organiczne, mineralne. Jeśli istnieje problem z pysznymi winami pochodzącymi z tego naturalnego raju, to taki, że mają tendencję do szybkiego wyprzedawania się, a więc wina nigdy nie osiągają wieku, jaki powinny, aby zapewnić optymalne picie i maksymalną ekspresję. Jeden z liderów wschodzącego regionu winiarskiego: Langwedocja. Winnica białego wina Mas de Daumas Gassac skupia wiele odmian winorośli: Składa się z 25% Viognier, 25% Chardonnay, 25% Petit Manseng, 15% Chenin Blanc i 10% z kombinacji około dwudziestu rzadkich odmian. Ta różnorodność dodana do wysokiej jakości terroir nadaje temu białemu winu wielką złożoność i znaczny potencjał starzenia.
Daumas Gassac jest znany na całym świecie ze swoich oryginalnych win, które są bardzo rozpoznawalne wśród wszystkich innych. Łatwo dostępny asortyment najwyższej jakości uzupełnia pełną ofertę winnicy, ku radości wszystkich miłośników wina, dzięki wyjątkowemu stosunkowi ceny do jakości.
Wina Langwedocja to obszar uprawy winorośli, który dokonał największego postępu pod względem jakości w ciągu ostatnich 30 do 40 lat, przechodząc z grubych czerwonych win w wiele gatunkowych win o bardzo charakterystycznych cechach. Od jakiegoś czasu biali też dotrzymują kroku czerwonym. 245 000 hektarów winnic, produkujących 1 245 000 hl wina, głównie czerwonego. Region położony jest między Masywem Centralnym, Corbières i Morzem Śródziemnym i obejmuje szeroki wachlarz „terroirów” i nazw. Są to łupki łupkowe, piaskowce, kamyczki, wapienie i aluwialne osady. Klimat jest bardzo śródziemnomorski, z gorącymi latami oraz nieregularnymi i słabo rozłożonymi opadami. Obecnie sadzone odmiany winogron, poza carignanem, pochodzą często z okresu po II wojnie światowej, na równi z podłożem. To tworzy złożone, ekscytujące wina. Odzwierciedlając ten dynamizm, wielu vignerons produkuje wina, które nie są AOC (vins de pays, stołowe itp.), Poszukując jakości i oryginalności. Langwedocja ma 11 AOC, z których główne to Coteaux du Languedoc, Saint-Chinian, Faugères, Minervois, Minervois-la-Livinière, Fitou, Corbières, Limoux i tak dalej.
Mas De Daumas Gassac Blanc VDP - Opinie klientów
Polecane produkty
Louis Latour Pouilly Fuisse AOC
- -65,00 zł