Mas De Daumas Gassac Rouge VDP
Wino Mas De Daumas Gassac Rouge VDP
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Mas De Daumas Gassac Rouge VDP
Kraj: Francja
Region: Langwedocja
Apelacja : Vin De Pays De L’herault
Producent: Mas De Daumas Gassac
Szczepy : Cabernet Sauvignon, Syrah, Cabernet Franc, Malbec, Merlot, Tannat, Nebbiolo, Grenache, Tempranillo, Areni, Pinot Noir
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75l
Najbardziej długowieczne wino Langwedocji. Ciemne, gęste, skoncentrowane. W bogatym bukiecie znajdziemy całą paletę aromatów owocowych, przede wszystkim czarnej porzeczki, oraz nuty dziczyzny i tytoniu. To wielkie wino, niezwykłe, o idealnej równowadze, z doskonale zintegrowanymi taninami, może dojrzewać przez dziesięciolecia. Sugestie kulinarne: wołowina duszona, dziczyzna, steki, jagnięcina, pierś kaczki.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Historia Mas de Daumas Gassac to historia wizji, przedsiębiorczości, pasji i dumy. Debiutując Guibertowie po raz pierwszy kupili swoją farmę (mas) w urokliwej dolinie Gassac, ze zwgledów na to, że panuje tam szczególny mikroklimat, który daje im potencjał do produkcji wspaniałych win. Profesor wizytujący z Bordeaux, niejaki Henri Enjalbert, zidentyfikował szczególną czerwoną glebę, która była wspólna dla niektórych wielkich posiadłości w Médoc i Grand Cru Burgundies. Pod gęstymi zaroślami garrigue i krzewami pokrywającymi wzgórza Arboussas znalazł około 40 hektarów doskonale osuszonej gleby, ubogiej w próchnicę i substancje roślinne, bogatej w tlenki minerałów. Terroir podkład gleb dostarcza trzech elementów niezbędnych do potencjalnej Grand Cru: głębokiej gleby zapewniającej, że korzenie winorośli zagłębiają się głęboko w poszukiwaniu pożywienia; doskonale osuszona gleba zapewniająca, że korzenie winorośli są odporne na wilgoć; słaba gleba, co oznacza, że winorośl musi walczyć o przetrwanie, co tworzy wyjątkowo delikatny aromat. Wycinki skał, zarośli i drzew rozpoczęto w 1971 r., A na działce o powierzchni 1,6 ha posadzono pierwsze winorośle, głównie Cabernet Sauvignon. Wystarczy stanąć w winnicach, aby zaangażować się w subtelności tych win. Wzgórze jest pokryte garrigue; w powietrzu odbijają się silne, ciepłe zapachy dzikich ziół; jakość światła jest fantastyczna. Winorośle są nasadzane na niedużych polanach wśród niezliczonych śródziemnomorskich dzikich roślin i ziół: laurowy, tymiankowy, rozmarynowy, lawendowy, złocistnik, koper włoski, dzika mięta, soczewica, drzewa truskawkowe, które nadają winu swój aromat. To wszystko jest częścią efektu terroir, połączenia gleby, klimatu i środowiska, które odróżnia jedno wino od drugiego, niestety efekt, który jest tracony we współczesnej monokulturze, gdzie ogromne obszary są oczyszczane z wszelkiej roślinności z wyjątkiem winorośli. Nocną porą powietrze z Larzac zalewa dolinę Gassac, w wyniku czego nawet w środku lata winnice korzystają z chłodnych nocy i umiarkowanych temperatur w ciągu dnia. Mikroklimat jest ogromnym czynnikiem wpływającym na wyjątkową złożoność i finezję czerwonych win. Daumas Gassac jest znany na całym świecie ze swoich oryginalnych win, które są bardzo rozpoznawalne wśród wszystkich innych. Łatwo dostępny asortyment najwyższej jakości uzupełnia pełną ofertę winnicy, ku radości wszystkich miłośników wina, dzięki wyjątkowemu stosunkowi ceny do jakości.
Wina Langwedocji, to obszar uprawy winorośli, który dokonał największego postępu pod względem jakości w ciągu ostatnich 30 do 40 lat, przechodząc z grubych czerwonych win w wiele gatunkowych win o bardzo charakterystycznych cechach. Od jakiegoś czasu biali też dotrzymują kroku czerwonym. 245 000 hektarów winnic, produkujących 1 245 000 hl wina, głównie czerwonego. Region położony jest między Masywem Centralnym, Corbières i Morzem Śródziemnym i obejmuje szeroki wachlarz „terroirów” i nazw. Są to łupki łupkowe, piaskowce, kamyczki, wapienie i aluwialne osady. Klimat jest bardzo śródziemnomorski, z gorącymi latami oraz nieregularnymi i słabo rozłożonymi opadami. Obecnie sadzone odmiany winogron, poza carignanem, pochodzą często z okresu po II wojnie światowej, na równi z podłożem. To tworzy złożone, ekscytujące wina. Odzwierciedlając ten dynamizm, wielu vignerons produkuje wina, które nie są AOC (vins de pays, stołowe itp.), Poszukując jakości i oryginalności. Langwedocja ma 11 AOC, z których główne to Coteaux du Languedoc, Saint-Chinian, Faugères, Minervois, Minervois-la-Livinière, Fitou, Corbières, Limoux i tak dalej.