Wino Medusa Viognier Languedoc

74,00 zł
Brutto
597 Przedmioty

Opis

Kolor
Białe
Smak
Wytrawne
Ilość

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

  Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.

Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Medusa Viognier

 

Kraj: Francja

Region: Langwedocja

Producent: Vignobles Vellas

Typ: Dry White - Viognier

Pojemność: 0,75l

Alkohol: 13 %


 

Rozwiń opis...

Medusa Viognier to świetne, eleganckie wino o pięknym przezroczystym kolorze i słonecznych, złotych iskierkach. Aromaty brzoskwiń, mandarynki i moreli z nutą białych kwiatów. Wino jest pełne i okrągłe w ustach z przyjemną mineralnością. Medusa Viognier z Vignobles Vella to bardzo przyjemne wino do picia jako aperitif. Ponadto jest doskonałym dodatkiem do sałatek, tłustych ryb i lekko przyprawionych potraw azjatyckich.

Nicolas Vellas otrzymał produkcję najlepszych win od ojca do syna. Jest czwartym pokoleniem winiarzy. Vignobles Vellas ma 120 hektarów winnic rozmieszczonych na 5 winnicach w Langwedocji. Butelki charakteryzują się uderzająco zaprojektowanymi etykietami. Dotyczy to również etykiety tego Medusa Viognier.

Bardziej właściwie nazywany Langwedocją-Roussillon, jest to region południowej Francji, który rozciąga się na wybrzeżu Morza Śródziemnego od granicy francusko-hiszpańskiej po region Prowansji. Region jest bardzo gorący, co sprzyja uprawie zarówno dużej ilości, jak i szerokiej gamy winogron. Jest to również jeden z nielicznych obszarów we Francji, gdzie uprawa winorośli jest możliwa, ponieważ klimat jest bardzo suchy, przynajmniej w okresie wegetacji winogron. Wina z Langwedocji mogą nosić ogromną liczbę nazw, od szerokich nazw regionalnych, takich jak Vin de Pays d'Oc, które są oznaczone odmianami, po bardzo specyficzne klasyfikacje geograficzne, takie jak Corbières i Minervois, które są zazwyczaj produkowane z mieszanki winogron jak Grenache, Carignane, Mourvedre i Syrah dla czerwonych lub Grenache Blanc, Roussanne i Marsanne dla białych. 

  

Notatki Winiarskie

Viognier to stara odmiana winorośli, blisko spokrewniona m.in. z włoskim szczepem Freisa. Chociaż Viognier uchodzi za dostawcę win najwyższej jakości, w latach 60. los białych winogron stał się niepewny. Przyczyn zbliżającego się dramatu jest wiele, ale przede wszystkim należy wymienić niskie plony i podatność winorośli na choroby. Odmiana winorośli ma szczególne wymagania odnośnie terroir. Choć susze nie niszczą tak szybko winorośli Viognier, preferuje ona strome, trudne w uprawie winnice tarasowe.

Kiedy winnice skurczyły się do zaledwie kilku hektarów, sytuacja nagle się odwróciła. Coraz więcej winiarni na nowo odkrywa tę odmianę winogron, a entuzjazm świata wina dla tego wieloaspektowego, owocowego wina rośnie. Dziś kilka tysięcy hektarów znów obsadzono odmianą wczesną. Duże powierzchnie uprawne można znaleźć w Kalifornii, Australii i Nowej Zelandii. Jednak większość win Viognier nadal pochodzi z francuskiego regionu AOC Condrieu, najwyższej apelacji w północnych rejonach doliny Rodanu. Nic dziwnego, bo to właśnie tutaj znajdują się strome zbocza, które winorośl tak bardzo lubi.

Viognier daje doskonałe wina odmianowe. Ale Viognier oferuje także wyjątkowe doznania winne w połączeniu z Macabeo, Rieslingiem lub Sauvignon Blanc. Viognier jest popularny i podziwiany za swój wyjątkowy smak: wina te wyróżniają się szeroką gamą egzotycznych nut, w tym słodką brzoskwinią, dojrzałą nektarynką, aromatyczną morelą i orzeźwiającymi cytrusami. Owoce towarzyszą delikatnym kwiatom, zwłaszcza zwiastunom wiosny: konwaliom i fiołkom. Kwasowość pozostaje raczej w tle. Białe wina produkowane z odmiany Viognier należy pić młode.

Viognier charakteryzuje się dość wysoką zawartością alkoholu, co ma wpływ na dobór win do potraw. Podobnie jak wiele białych win, Viognier dobrze komponuje się z daniami z ryb i owoców morza. Jednak ze względu na swoją mocną konsystencję, Viognier doskonale komponuje się z homarami i łososiem, a także z tłustymi rybami i sosami. Białe wino dobrze komponuje się również z daniami z drobiu, zapiekankami, makaronami i serami. 

Wraz z pojawieniem się szczepu Viognier świat wina niemal stracił jeden ze swoich wielkich białych klejnotów. Na szczęście, stara odmiana została uratowana i polecana jest tym, którzy szukają wyjątkowo aromatycznego, owocowego i egzotycznego białego wina o łagodnej kwasowości.

Medusa Viognier Languedoc - Opinie klientów

5.0
Oceń 
Quality


2024-06-08

Wyśmienite

Należy pić lekko schłodzone. Druga lampka jest fantastyczna

Oceń 
Quality


2023-04-21

Viognier Wino

Pij dla przyjemności może być też dla gości. Intensywny i złożony w nosie, nuty żółtego miąższu owoców, moreli i mango, białych kwiatów i odrobiny orzecha laskowego. Na podniebieniu przyjemna równowaga, łakome i świeże z przyjemnym połączeniem dojrzałych owoców i nut kwiatowych. lekko cytrynowy finisz.

Dodaj opinię

Medusa Viognier Languedoc

Dodaj opinię