Louis Jadot Meursault
Wino Louis Jadot Meursault
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Kraj: Francja
Region: Burgundia
Apelacja: AOP Meursault
Producent: Maison Louis Jadot
Szczepy: Chardonnay
Rodzaj: białe wytrawne
Pojemność: 0,75lBK6
Alkohol: 14%
Nota degustacyjna:
Złocisto-zielonkawa barwa, łagodnie wytrawny smak i pełny owocowy zapach z wyraźnymi orzechowo-migdałowymi niuansami. Wino wytwarzane wyłącznie ze szczepu Chardonnay, uprawianego na kredowo-marglowych glebach w Côte de Beaune. Sugestie kulinarne: Pasuje do ryb, owoców morza, drobiu i białego mięsa.
Notatki Sommelier:
Meursault jest centrum czterech gmin (Meursault, Blagny, Chassagne i Puligny) obejmujących część Côte de Beaune znaną jako „Côte des Blancs”, nazwaną ze względu na jakość i przewagę białych win. Winnice Meursault są najbardziej rozległe na Côte de Beaune. Około 30 procent przypada na dziewięć Premiers Crus i 70 procent na wiejskich winnicach. Winnice rozciągają się na łagodnych zboczach, od 230 do 360 metrów nad poziomem morza. Orientacja wschodnia jest idealna, pozwalając na maksymalne nasłonecznienie. Gleby kredowe z białym marglem najlepiej nadają się do winogron Chardonnay. Meursault jest produkowany wyłącznie z winogron Chardonnay. Winogrona są zbierane ręcznie i umieszczane w małych skrzynkach, aby nie uszkodzić owoców. Winogrona są delikatnie tłoczone, fermentują w dębowych beczkach naszej bednarki. 1/3 to nowe beczki. Starzenie trwa zwykle 15 miesięcy przed butelkowaniem.
Uwodzicielskie, bujne i obfite, o nieco niższej kwasowości niż inne Meursault Premiers Crus, wino to oferuje charakterystyczne orzechowe i przyprawowe niuanse i smaki dojrzałej brzoskwini i moreli w tłustej, aksamitnej konsystencji. Będzie się rozwijać w butelce przez 8 do 15 lat. Połącz z bogatymi lub pikantnymi potrawami, takimi jak foie gras, ryby lub skorupiaki w sosie śmietanowym oraz dojrzałe sery.
Producent: Maison Louis Jadot
Legendarna nazwa w Burgundii, z którą każdy kolekcjoner będzie dobrze zaznajomiony, Maison Louis Jadot została założona w 1859 roku przez tytułowego Louisa Henry'ego Denisa Jadota, chociaż rodzina miała korzenie jako hodowcy winorośli w regionie jeszcze dalej. Zakupiony przez rodzinę Kopf po śmierci ostatnich męskich członków rodziny Jadot, Maison jest obecnie właścicielem ponad 60 hektarów winorośli, jednocześnie kupując owoce od wybranych hodowców w celu uzupełnienia ich gospodarstw. W Jacques Lardière ta potężna winiarnia ma jednego z najbardziej doświadczonych i szanowanych winiarzy w całym regionie, który od 1970 roku utrzymuje tę pozycję dzięki przejściu własności! Lardière, prawdziwy pionier uprawy winorośli i produkcji wina o niskim poziomie interwencji, uważa, że terroir jego miejsc jest najpiękniejszym narzędziem do jego dyspozycji. To ziemia i światło słoneczne Burgundii przenoszą wina Maison Louis Jadot, przekazując poczucie czasu i miejsca w najwspanialszej burgundzkiej modzie.
Louis Jadot Meursault - Opinie klientów
Louis Jadot Meursault
Wino Chardonnay jest przede wszystkim winem uwodzicielskim i przepysznym. W smaku okrągłe, bujne i obfite, z nieco mniejszą kwasowością niż poprzednie, a wraz z dojrzewaniem butelkowym ma tendencję do nabierania wyraźnego charakteru orzecha laskowego. Wino Meursault to kwintesencja o pełnych aromatach dojrzałych owoców, tłustej, aksamitnej konsystencji i bukiecie pachnącym brzoskwiniami i morelami. Siła i elastyczność Meursault sprawia, że wina te są idealnymi partnerami do potraw zarówno bogatych, jak i pikantnych, gorących i zimnych; foie gras, ryba w sosie śmietanowym, skorupiaki w sosie, drób w śmietanie, mocne sery.
Meursault Louis Jadot 2016
Wino ma intensywny słomkowożółty kolor ze złotym odcieniem i zielonymi refleksami. Na nutach nosa cedru i grejpfruta, dojrzałych żółtych owoców miąższu, z nutami pelargonii, masła orzechowego, wanilii, prażonych migdałów i dużej ilości minerałów. Na podniebieniu wino jest obfite i zdecydowane, ale nadal ma dobrą miękkość i pełnię; Wykończenie ujawnia nuty dojrzałych przypraw, wspaniałą świeżość i trwałą mineralność. Meursault to białe wino o bardzo ciekawym profilu aromatycznym oraz o świetnej strukturze i mineralności. Z pewnością nadaje się do starzenia się nawet przez wiele lat; Jest to niesamowite wino, jeśli jest pomyślane jako wino medytacyjne. W połączeniu daje z siebie to, co najlepsze, jeśli jest połączony z białym mięsem lub szlachetnymi daniami z drobiu lub daniami z białej trufli.
Louis Jadot Meursault 2018 White Wine Burgundy France
Louis Jadot Meursault 2018 Białe wino Burgundy to wysokiej jakości przykład Meursault, doskonałej klasy i standardowego okaziciela od jednego z wiodących producentów w Burgundii. Meursault jest tradycyjnie najbardziej czarującym i zbliżającym się białym winem Cote de Beaune. Na podniebieniu jest stosunkowo pełne, z obfitą i elastyczną konsystencją. Wyraźne niuanse orzechów laskowych i przypraw, które prowadzą do trwałego finiszu o wielkiej finezji.
2024-01-10
Meursault
Klasyk i dom dla wszystkich Chardonnay. Jeśli chcesz zrozumieć winogrona i wysokość, jaką może osiągnąć, nie ma lepszego miejsca na rozpoczęcie. W Burgundii istnieje ogromna rozpiętość cenowa, ze stałą tendencją wzrostową, ponieważ miłośnicy wina pożerają produkty wysokiej klasy obojętnie. Sugerowałbym, że w regionalnej apelacji „Bourgogne AOC” można znaleźć doskonałą wartość, chociaż nie doświadczysz tak dużej finezji, jak na wyższych poziomach. Jeśli masz większy budżet, jedną z moich ulubionych nazw wsi jest Meursault AOC. Ogólnie rzecz biorąc, burgundzcy winiarze kierują się nienaganną dbałością o jakość, oferując wina o zaokrąglonych kształtach na podniebieniu, z subtelnymi nutami śmietanki i dymu pochodzącego od dębu. Uosobienie wielowarstwowej równowagi.