Morin Grand Duc Rouge
Wino Morin Grand Duc Rouge
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Morin Grand Duc Rouge
Kraj: Francja
Region: Burgundia
Producent: Morin Pere & Fils
Szczep: Mourvèdre, Syrah, Carignan, Cinsault
Kolor: czerwone
Rodzaj: wytrawne
Temp. serwowania: 12-14oC
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 12.5%
Wino czerwone wytrawne o ciemno wiśniowej barwie. Ujawnia aromaty dojrzałych czerwonych owoców z akcentem przypraw. Na podniebieniu zrównoważone, o przyjemnym owocowym charakterze i dobrej kwasowości. bk15 par
Notatki Sommelier Bachus Wina
Morin Pere & Fils Grand Duc Rouge De France Red Blend Wino ujawnia ciemnoczerwony kolor z czarnymi odcieniami i ciemnoczerwonym odcieniem. W nosie pojawiają się aromaty dojrzałych czerwonych owoców z ziemistymi nutami, a następnie pikantne nuty cedru waniliowego. Lekkie do średniego ciężaru ciała z delikatnym wyczuciem podniebienie ma smaki dojrzałych wiśni i malin nad starym ziemistym cedrem i przyprawami. Drobnoziarniste taniny z posmakiem dojrzałych wiśni i czerwonych malin, starego ziemistego cedru i przypraw. Sugestie kulinarne: mięsne cannelloni, chłodnik mięsny na winie, kaczka z winogronami, karp wigilijny, gulasz jagnięcy z cukinią, pieczona szynka z jabłkami, kiełbaski chorizo w czerwonym winie, duszona jagnięcina z winem w rozmarynie, królik z warzywami duszony w czerwonym winie, gulasz jagnięcy z czerwonym winem…
Red Vin de Table GRAND DUC Rouge pochodzi częściowo z RhôneValley, a także z Audearea na południu Francji. Te duże winnice znajdują się w małych dolinach, równinach i tarasach i oferują dużą różnorodność gleb. Od momentu założenia w 1822 roku Morin Père & Fils zachował lokalne tradycje i przyczynił się do renomy win burgundzkich, zarówno we Francji, jak i za granicą. Każdego roku osiedle wita ponad 30 000 odwiedzających, którzy odkrywają savoir-faire budowany przez prawie dwa stulecia. Dziś Maison Morin Père & Fils jest jednym z wiodących sprzedawców wina w Nuits-Saint-Georges. Jest również znany ze swojego Marc de Bourgogne, który dojrzewa w dębowych beczkach, aby wydobyć z niego to, co najlepsze.