Muscadet Sevre et Maine Sur Lie Vieilles Vignes
Wino Muscadet Sevre et Maine Sur Lie Vieilles Vignes
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Muscadet Sevre et Maine Sur Lie Vieilles Vignes
Kraj: Francja
Region: Dolina Loary
Apelacja: Muscadet Sevre-et-Maine
Producent: Domaine Poiron Dabin
Szczepy: Melon de Bourgogne
Rodzaj: białe, wytrawne
Temp. serwowania: 10-12°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13% c3
Nota degustacyjna:
Bukiet początkowo wydaje się powściągliwy i przypomina Pinot Blanc z subtelnymi aromatami jabłka i gruszki. Z powietrzem całość otwiera się w stronę ananasa, spadziowego melona, skórki cytrusów, ale i nut ziołowych. Bardzo miłe, chude, solidne i świeże na podniebieniu z delikatną glazurą i dojrzałą kwasowością, która niesie ze sobą wyraźny mineralny finisz. Sugestie kulinarne: owoce morza, ryby, risotto, kozi ser.
Notatki Sommelier:
Delikatne wino z AOC Muscadet Sèvre et Maine w południowo-wschodniej części miasta Nantes w dolnym biegu Loary pokazuje, że można zrobić coś zupełnie innego. Ponad 70-letnie winorośle rosną na 2-hektarowej działce Clos de Briords, która od kilku lat jest uprawiana biodynamicznie i obecnie daje najmniejsze, ale bardziej skoncentrowane plony. Gleby na zboczu brzegowym do Maine charakteryzują się granitem. Winogrona były selektywnie zbierane ręcznie, delikatnie wyciskane i poddawane spontanicznej fermentacji w temperaturze około 19°C. Aby zgodnie z przepisami apelacji mogło nosić oznaczenie „sur lie”, wino musiało być na pełnych drożdżach do 1 marca następnego roku. Wszystko to nadaje jej wyjątkowej gęstości i złożoności – ale i świeżości.
Szczep:
Odmiana winogron „Melon de Bourgogne” – jak sama nazwa wskazuje – pochodzi pierwotnie z Burgundii, gdzie uprawiana jest prawdopodobnie od XIII wieku. Dziś znajduje się głównie nad Loarą, jako podstawa słynnego niegdyś Muscadet. Do lat 70. był to – obok Chablis – kulinarny must-have francuskiej gastronomii obok ryb i owoców morza. Potem nastąpił jego nagły upadek. Coraz słabsza jakość po coraz niższych cenach zrujnowała wizerunek Muscadet i zwiastowała jego niechlubną karierę jako „neutralnego, nieskomplikowanego, niewymagającego gaszenia pragnienia”. Nędzna reputacja, która nadal się jej trzyma – w większości słusznie.
Muscadet Sevre et Maine Sur Lie Vieilles Vignes - Opinie klientów
Wino Muscadet do pieczonej dyni.
Profil zapachowy składa się z owocowych i cytrusowych tonów z nutami morskimi. W smaku zdecydowanie świeże, lekkie i delikatne, zaznaczone uroczą soczysto-mineralną żyłką. Idealne do picia z ostrygami. Muscadet dobrze smakuje z pieczoną dynią i gotowanymi warzywami.
Muscadet Sevre et Maine Sur Lie Vieilles Vignes 2022
Pijemy i jemy. Pijemy wino muscadet i jemy krewetki. Białe wino wytrawne o pokaźnym i wyrazistym smaku, typowym dla aromatycznego i intensywnego muscadeta. Akcentuje się świeżym, jasnym aromatem owocowym z subtelną nutą mineralną. Do wina dodajemy smażone krewetki na maśle klarowanym z natką i papryczką czyli. Wino delikatnie schłodzone będzie nam łagodzić smak pysznych krewetek i przy tej potrawie wydobędziemy z wina wszystko co najlepsze.
2024-10-26
Wino Muscadet
W nosie dojrzałe, gruszkowe, suszone zioła z pięknym morskim wrażeniem pobudzenia. W ustach gaz jest znacznie mniej wyraźny, wino ma bardzo przyjemną równowagę, świeże w ataku i zaokrąglone później; końcowa goryczka miesza się z dojrzałymi aromatami suszonych ziół, które pozostają. Na podniebieniu wydaje się znacznie bardziej dojrzałe i bogate niż dzień wcześniej, ale także bardziej złożone. Na tym etapie bardzo mi się to podoba. Postrzegam to jako swego rodzaju połączenie świeżości Sauvignon z aromatami Chardonnay. Bardzo łatwo się go pije. Bardzo dobre do stołu z przegrzebkami z natką pietruszki, a także ze świeżym kozim serem.