Nos Racines Merlot Dry Red
Wino Nos Racines Merlot Dry Red
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Nos Racines Merlot IGP dOc
Kraj: Francja
Region: Langwedocja
Apelacja: I.G.P. Pays dOc
Producent: Zimmermann - Graeff & Müller
Typ: Dry Red Merlot
Pojemność: 0,75 l
Alkohol: 13,5%
Wino powstałe w całości z odmiany Merlot, ukazuje ciemno wiśniową barwę, przyjemne aromaty dojrzałych ciemnych owoców, czarnej porzeczki, śliwek oraz delikatne nuty waniliowe. Na podniebieniu miękka aksamitna budowa z drobnymi delikatnymi garbnikami i przyjemnym długim wykończeniu. Sugestie kulinarne: pieczone mięsa, grilowane mięsa, stek z polędwicy, carpaccio, lasagne, miękkie sery.
Wino to doskonale komponuje się z: pieczoną jagnięciną, pomidor i bekon, przystawka, pieczona cielęcina, duszony, duszony dzik, filet z zieloną papryką, Wołowina Wellington, kotlet wieprzowy, polędwica wołowa, florencki, dojrzałe sery, hummus z ciecierzycy, Lardo di Colonnata, łowca zajęcy, pappardelle z ragoutem z zająca, polenta, kurczak ze słodką papryką, klopsy, risotto z kiełbasą, salami, kiełbasa, gulasz z polentą, Gulasz z jelenia, golonka wieprzowa, tagliatelle z grzybami, tagliatelle z ragu, Tagliatelle Alla Boscaiola, tatar mięsny, pikantne ciasto.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Merlot Nos Racines z francuskiego regionu winiarskiego Langwedocja-Roussillon to eleganckie. Wino Merlot to prezentowane jest w głęboko rubinowo-czerwonym kolorze z fioletowymi odbiciami. W nosie to francuskie czerwone wino pachnie intensywnie ciemnymi owocami leśnymi, podkreślonymi pikantnymi niuansami tymianku i cynamonu. Na podniebieniu czujesz ten merlot niezwykle okrągły i zrównoważony. Dojrzałe garbniki są aksamitnie miękkie i dobrze zintegrowane ze złożonym ciałem. Owocowe aromaty jeżyn, bzu i czarnych wiśni uzupełniają niuanse pachnącego dżemu jagodowego. Ekspansywnym owocom towarzyszą wędzone aromaty i nuty cynamonu i ziół śródziemnomorskich. Zrównoważone pogłosy mają przyjemną długość.
Merlot przede wszystkim w Francji a później w Bordeaux, gdzie przypada nań aż 66% wszystkich nasadzeń. Najlepsze efekty osiąga na Prawym Brzegu Bordeaux, przede wszystkim w legendarnych apelacjach Pomerol i Saint-Émilion. Jeśli szukamy dobrych, ale tańszych alternatyw, dobrym wyborem będą inne prawobrzeżne apelacje, m.in.: Côtes de Bourg, Castillon Côtes de Bordeaux, Francs Côtes de Bordeaux, Lalande de Pomerol, Fronsac i Canon-Fronsac. Częściowo lub w całości z merlota robione są niektóre słynne supertoskany, wina z Friuli, Napa Valley czy Australii. Merloty, szczególnie te niebeczkowane, lubią się z sosami na bazie pomidorów. Lekkie, owocowe wersje warto wypróbować do burgera lub indyka, poważniejsze, strukturalne – do wołowiny lub jagnięciny. Ciekawym kompanem dla merlota jest też kaczka z żurawiną.
Nos Racines Merlot Dry Red - Opinie klientów
Czerwony wytrawny miły uroczy niedrogi Nos Racines Merlot
Merlot jest bardzo dobrze znany. Pierwotnie winogrono to było używane głównie do przyciemniania ostrych krawędzi win Bordeaux, w których kwitło razem z Cabernet Sauvignon. Ta niebieska odmiana winorośli jest jedną z tradycyjnych odmian winorośli francuskiego regionu Bordeaux, zarówno w Médoc, gdzie dominuje cabernet sauvignon, jak i w Pomerol i Saint-Émilion. Później odkryto, że jeśli Merlotowi nadano wiele właściwości z południowego wybrzeża Francji, stał się mniej świeży, a bardziej giętki i owocowy w smaku. To jest Merlot, który pokochało wielu miłośników wina. Winogrono jest nieco większe i ma cieńszą skórkę niż na przykład Cabernet Sauvignon. Wielką zaletą winogron Merlot jest to, że mają naturalnie niewielką kwasowość. Winogrono zawiera mniej barwników i znacznie mniej garbników niż Cabernet Sauvignon, co z definicji czyni Merlot znacznie bardziej przystępnym. Otwórz tę butelkę! Idziemy na wino. Dzięki ładnemu korkowi i poręcznemu otwieraczowi od Wijnvoordeel przekonamy się, co zrobi kolor, zapach i smak. Czerwony nie jest czerwony. Wiemy to. Jest tak wiele win i tak wiele kolorów. W przypadku Merlota widzimy, że dzięki cienkiej skórce czerwień jest znacznie bardziej miękka i jaśniejsza, szczególnie w chłodniejszym klimacie. W cieplejszych rejonach, skąd pochodzi Merlot. kolor wpada w rubinową czerwień. Ponieważ Merlot dojrzewa w dębie, po kilku latach czerwony odcień zmienia się w nieco cieplejszy brąz. Nos Racines Merlot Pays d'Oc IGP ma wspaniały owocowy zapach wiśni i jeżyn. Drewniane i ziemiste odcienie. Od razu czuć, że nie będzie tak przenikliwe jak cięższe wina czerwone, ale gładkie. Bardzo przyjemne. Smak jest bardzo podobny do zapachu. Bardzo miękkie, mało tanin z mięsistością czarnych, dojrzałych owoców. Bardziej kremowy, niż się spodziewałem i bardzo, bardzo przystępny. Nos Racines Merlot Pays d'Oc IGP to cudownie miękkie czerwone wino z niewielką ilością tanin i pełnym owocowym, kremowym smakiem. Wino to doskonale nadaje się do picia z smacznym kawałkiem mięsa, takim jak stek czy antrykot. A może wieczór na kanapie z holenderską deską serów. Miękki, gładki smak sprawia, że wino to jest idealne dla początkującego miłośnika czerwonego wina. Jeśli więc masz przyjaciół i chcesz ich zachwycić czerwonym winem, zdecydowanie polecamy tego Merlota.
Merlot Nos Racines
Merlot barwi szkło jaskrawą i zwartą granatową czerwienią. W nosie natychmiast wyczuwalna jest jego szerokość i intensywność, z nutami jagód, malin, czarnej porzeczki i konfitury wiśniowej. Na łyku z pewnością znajdziemy ciepłe, trwałe, mineralne, z aksamitnymi taninami, które towarzyszą łykowi w doskonałej harmonii. Wino doskonale komponuje się z rzadkimi czerwonymi mięsami, sosami z dziczyzny w połączeniu z polentą Taggiasca, a także dobrze komponuje się z wędlinami i dojrzałymi serami. To wino, które doskonale komponuje się nawet samo ze sobą.
Nos Racines Merlot swietnie smakuj
Pojawia się w kieliszku o granatowo-czerwonym kolorze i wyłania się w nosie z intensywnymi i złożonymi aromatami, typowymi dla winorośli, niczym dzikie jagody w dżemie. Na łyku wcale sobie nie zaprzecza i pojawia się z ciepłem i strukturą, pikantnym i mineralnym łykiem z aksamitnymi taninami. Zrównoważone wino, które dobrze komponuje się z dobrze skonstruowanymi daniami mięsnymi, wędlinami i deskami serów, ale doskonale sprawdzi się również jako wino medytacyjne.
Francuski Merlot
Wino o olśniewającej rubinowo-czerwonej barwie. Wino ma jasny, bogaty, jedwabisty, zaokrąglony smak z przyjemnym aromatem jagód i dobrze zintegrowanymi miękkimi taninami. Wino oczarowuje świeżym bukietem aromatem dojrzałych jagód. Atrakcyjne nuty czarnej porzeczki, wiśni i tarniny doskonale uzupełniają nuty smoły drzewnej, czarnego pieprzu, dymu i skóry. Wino doskonale komponuje się z serami, zupami warzywnymi oraz daniami z czerwonego i białego mięsa. Można go również podawać do makaronów, pizzy, gorących przekąsek, kiełbasek i wędzonych.
Dobre wino merlot
Wino ma piękną ciemnoczerwoną barwę. Bogate, bogate wino o delikatnej, miękkiej teksturze na podniebieniu. Jego paleta stopniowo rozwija się z nutami jeżyny, czarnej porzeczki, śliwki i jagody, do których dołączają nuty lukrecji, suszonych śliwek, czekolady, runa leśnego i trufli. Aromat wina eksploduje intensywnymi nutami dojrzałych czarnych porzeczek, jagód, trufli, prowansalskich ziół i przypraw. Wino doskonale komponuje się z twardymi serami, grillowanymi mięsami, jagnięciną, daniami kuchni śródziemnomorskiej, a także deserami czekoladowymi.
Wino Merlot 2022
Łagodny przyjemny francuski merlot
Merlot o smaku dojrzałej wiśni
Wino o intensywnej rubinowo-czerwonej barwie. Wino posiada bogaty aromat z nutami dojrzałych czerwonych owoców. Smak wina jest bogaty, przyjemny, z dobrą równowagą, jedwabistymi taninami i harmonijnym posmakiem. Wino merlot doskonale nadaje się do serwowania z serami, smażonymi żeberkami cielęcymi z tymiankiem, kuropatwą z boczkiem i duszoną kaczką. Merlot to czerwona odmiana winorośli, która jest popularna praktycznie na całym świecie. Samo słowo „merlot” pochodzi natomiast z języka francuskiego i odnosi się do nazwy ptaka – kosa, którego czarnoniebieski kolor piór przypomina odcień winogron tego szczepu. Wino za tą rozsądną cenę uświadamia że jeszcze są uczciwi ludzie od sprzedażny wina.
Wino dobre za 30 zł
Wino dobrze smakuje, nawet po wypiciu całej butelki głowa nie boli
Merlot Langvedoc
Bukiet przepełniony dojrzałymi, czerwonymi owocami, ziołami oraz czekoladą i kawą. Na podniebieniu miękkie, pełne i wyraźnie owocowe, z nutami jagód, jeżyn, i czereśni.
Merlot Francja
Merlot to miękkie i pełne wino.Kolor ładnego, żywego rubinu. W nosie eksplozja dojrzałych owoców: czerwona wiśnia, malina, porzeczka i jeżyna stanowią wiatyk dla bardziej rozwiniętych nut wilgotnej ziemi wraz z lekką i przyjemną dziką nutą. Podczas degustacji lekka taniczność ustanawia równowagę. Doskonałe z półmiskiem wędlin, ale także z cotechino z soczewicą.
2024-10-26
Wino wykończone dobrym rezultatem
Nos jest kwiatowy. Usta napięte z kwasowością zintegrowaną z wciąż zwartym materiałem. Do aromatu dochodzą jagody typu żurawiny. Wykończenie solne. Jest tu sporo świeżości.