Pascal Jolivet Attitude Sauvignon Blanc
Kraj: Francja
Region: Dolina Loary
Apelacja: Vin de Pays du Val de Loire
Producent: Pascal Jolivet
Typ: Dry White Sauvignon Blanc
Pojemność: 0,75 l
Rozwiń opis...„Postawa to małą rzecz, która robi wielką różnicę.”
Wino „Attitude” ma przyjemną świeżość na podniebieniu, szczery atak, delikatne aromaty limonki, owoców cytrusowych, zielonego jabłka i kiwi. Mineralność nadaje winu długi finisz, finezję i elegancję. Bardzo przyjemne wina same w sobie lub w towarzystwie owoców morza, szparagów, grillowanej ryby i koziego sera.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Attitude Sauvignon Blanc to nowość w portfolio win od Pascala Jolivet. Barwa jasnożółta tego francuskiego wina, ładnie współgra z nutami dojrzałych cytryn, jabłek oraz niuansami mineralnymi. Usta zdecydowane, pełne, z dobrze wyciągniętą kwasowością, dzięki której wino jest orzeźwiające. Świetne wino z Doliny Loary, głównie za sprawą rewelacyjnej relacji ceny do jakości.
Posiadłość obejmuje 120 hektarów między Sancerre i Pouilly Fumé, 60 hektarów w Turenii dla "Postawy". Te 120 hektarów produkuje 80% całej domeny; 20% pochodzi od wiernych hodowców lojalnych wobec Pascala Joliveta od lat 80-tych. Przez lata Pascal wypracował swój własny, bardzo rozpoznawalny, czysty i elegancki styl win. Pascal praktykuje biodynamiczną produkcję wina, która w kategoriach uprawy winorośli postrzega farmę jako spójny, połączony system życia; takie praktyki rozciągają się od winnicy po ostrożne obchodzenie się z owocami po zbiorach w winnicy. W winnicy Jolivet po zbiorach winifikacja zaczyna się od osiadania lekkiego moszczu, po którym następuje fermentacja soku z miejscowymi drożdżami; następne dojrzewanie na osadzie osadowym ma fundamentalne znaczenie dla koncentracji i złożoności wszystkich win Jolivet. Proces jest niezwykle naturalny, a powolna fermentacja odżywia i trwale stabilizuje wina przy użyciu bardzo niskiego poziomu siarki.
Na przestrzeni lat wyjątkowość win Jolivet wynika z nieustannej dbałości o szczegóły. W 2013 roku, po odejściu Jeana Luca Soty (wrócił do swojej rodziny w Macon i pracuje teraz w laboratorium), Pascal zatrudnia młodą i utalentowaną enolog, Valentinę Buoso, która przeprowadziła dogłębne badania nad rodzimymi drożdżami. Poprzez taką pracę Pascal dąży do uwydatnienia owocowego charakteru swoich win, a także ich elegancji i precyzji. Inicjatywa zakończyła się sukcesem. Valentina wykonała niesamowitą pracę od swojego pierwszego rocznika w 2013 roku. Wino Sancerre jest niezwykle czyste i wyrafinowane o bardzo chwalonym, subtelnym charakterze. Wina Jolivet's Pouilly Fumé, w przeciwieństwie do Sancerre, są pełne i bogate w charakterze. Zarówno Sancerre, jak i Pouilly Fumé są żywe i dobrze zintegrowane. W 2016 roku, kontynuując dążenie do osiągnięcia najwyższej autentyczności swoich win, Pascal rozpoczyna współpracę z rodziną Dauny. Benoit Dauny, pionier w uprawie winorośli ekologicznych od 1966 roku, sprawuje nadzór nad 50 hektarami Domaine przez Pascala, który opiera się na swoim 50-letnim doświadczeniu w uprawie organicznej. Odtąd domena będzie produkować ekologiczne winogrona.
„Tworzenie wina to świetny sposób na bycie kreatywnym, rodzaj sztuki, która prosi nas o słuchanie matki natury, aby lepiej postrzegać i rozumieć jej przesłanie. Magia dzieje się, gdy winogrona zamieniają się w sok, a następnie w wino i przywracają terroir jego szlachetność”. Mówi Pascal Jolivet