Philipponnat Reserve Rosee Brut
Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Meunier
Pojemność: 0,75l
Rozwiń opis...
Jasnoróżowy, łososiowy szampan. Wino po pewnym czasie zyskuje odcienie miedziane, delikatne bąbelki; w nosie wyczuwalne jagody, wiśnie i poziomki, z czasem rozwijają się w nim aromaty mandarynki i różowego grejpfruta. W smaku: pełne, długo utrzymuje się w ustach, posiada dobrą kwasowość i lekkie taniny. Idealne do wędzonej ryby i wędzonych mięs (szynki, bekonu...), różowych mięs (cielęcina, jagnięcina), do deserów, ale również jako aperitif lub samodzielnie.
Przez prawie 5 wieków rodzina Philipponnat odcisnęła swoje piętno na regionie Szampanii. Następowali po sobie na ziemiach Aÿ, kolebki rodziny od Apvril Le Philipponnat, właściciela winnicy w miejscowości „Le Leon”, między Aÿ i Dizy od 1522 roku. W XVI wieku przodkami rodziny byli winiarze i handlarze winami, dostawcy dla Ludwika XIV, sędziów i Maîtres Royaux z miasta Aÿ, które było pod bezpośrednią kontrolą Korony zgodnie z przywilejem króla Henryka IV Francji, który wśród wszystkich innych jego tytułów był określany przede wszystkim jako Sieur d'Aÿ. Założony w sercu Szampanii Dom Philipponnat posiada wyjątkową spuściznę: historyczne piwnice winne z XVIII wieku należały do Château de Mareuil, wioski w sercu regionu Szampanii, sklasyfikowanej jako Premier Cru. Dom Philipponnat posiada również unikalną winnicę w regionie: Clos des Goisses, 5-hektarowe zbocze wzgórza o nachyleniu 45 stopni, od którego pochodzi jego nazwa (goisse in champenois oznacza bardzo strome zbocze), niezwykle bogate w czystą kredę, zapewniając w ten sposób siłę węchową i smakową dzięki bardzo wyjątkowej glebie. Zgodnie ze swoim statutem, Premiers Grands Cru utrzymywał tylko te, które zostały sklasyfikowane jako Premier Cru lub Grand Cru ze słynnego Domu Szampana.
2023-08-28
Różowy szampan
Orzeźwiające doznania zmysłowe zapewniają skórka cytrusów i galaretka z czerwonych jagód. Z wyjątkowym uczuciem bogatej i złożonej aromatycznej hojności truskawki. Ładne, wyrafinowane i dojrzałe nuty zapachowe, które wydobywają niepowtarzalne zapachy słodkich przypraw i miąższu dzikich malin.