Piper Heidsieck Sublime Cuvee Champagne
Wino Piper Heidsieck Sublime Cuvee Champagne
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Szampan PIPER-HEIDSIECK Cuvée Sublime
Butelka (0,75 l) | Pudełko na prezent
Szczepy: 50-55% Pinot Noir, Meunier 30-35%, 15-20% Chardonnay.
Cuvée Sublime z Piper-Heidsieck Champagne House, półwytrawny szampan, ukazuje harmonijny charakter wspaniałego szampana. Złocisty kolor, drobne bąbelki z brązowymi refleksami. Elegancki nos z aromatami ananasa, banana, gruszki i wanilii. Elegancki i aksamitny, z nutami kandyzowanych owoców i cynamonu. Subtelne połączenie chrupkości i lekkości pozostawia cudowne wspomnienie pyszności i delikatnego smaku. Dla siebie lub jako prezent, eleganckie etui nadaje się na każdą okazję.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Szampan (z franc. champagne, od vin de Champagne) – szczególny rodzaj wina musującego, powszechnie kojarzony ze świętowaniem i luksusem. Nazwę swą zawdzięcza Szampanii, regionowi w północno-wschodniej Francji, głównemu miejscu jego produkcji. Szampan jest produkowany bez sztucznego nasycania napoju dwutlenkiem węgla. Dwutlenek węgla tworzy się w nim na skutek naturalnego procesu dojrzewania wina w butelkach. Do butelek nalewa się młode, nie do końca przefermentowane wino, a następnie przechowuje się lekko pochylone w stronę korka butelki w piwnicach, w stałej temperaturze 3-5°C. W odróżnieniu od szampana, którego nazwa została zastrzeżona w 1911 r., inne francuskie wina musujące produkowane metodą szampańską nazywane są „mousseux”. Z kolei w Szampanii produkuje się również wina o słabej mocy, które noszą inne nazwy: czerwone (Bouzy), białe (Coteaux champenois) lub różowe (rosé des Riceys). Jednak w tej historycznej prowincji produkuje się głównie wina białe musujące ze szczepów winogron chardonnay, pinot noir i pinot meunier, które nazywane są po prostu „szampanem”, bez podawania szczegółów. Wina te uchodzą za doskonałe i dlatego są stosunkowo drogie.