Pont Du Rhone Cotes Du Rhone Villages
Wino Pont Du Rhone Cotes Du Rhone Villages
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Pont Du Rhone Cotes Du Rhone Villages
Kraj: Francja
Region: Dolina Rodanu
Apelacja: AOP Cotes Du Rhone Villages
Producent: Raoul Clerget Passion Terroirs
Szczepy: Syrah , Grenache , Mourvedre
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Temp. serwowania: 16-18°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13% c3
Nota degustacyjna:
Pont Du Rhone to czerwone wytrawne wino powstało w wyniku kupażu gron Syrah , Grenache oraz Mourvedre uprawianych w regionie Doliny Rodanu. Ten doskonały kupaż odznacza się ciemno czerwoną barwą z fioletowymi refleksami. Nos uwydatnia złożone aromaty ujawniające nuty czerwonych jagód, wiśni, żurawiny, jeżyn z odrobiną przypraw oraz lukrecji. Na podniebieniu świeże, owocowe z wyrazistą kwasowością, której towarzyszą nuty czerwonych owoców oraz suszonej śliwki. Sugestie kulinarne: bardzo dobrze komponuje się z czerwonymi mięsami, daniami na bazie makaronów, deską wędlin lub deską serów.
Notatki Sommelier:
Dolina Rodanu była ośrodkiem kultury winiarskiej od czasów starożytnych i jest równie popularna dzisiaj. Uprawa winorośli, jaką znamy, dotarła do południowej Francji wraz z Grekami w IV wieku pne. Ale to Rzymianie naprawdę stworzyli winnice i reputację tego obszaru, wykorzystując Rodan jako autostradę przez Francję (i sadząc po drodze kilka winnic).
Côtes du Rhône AOC stanowiący 50% produkcji doliny, jest to klasyfikacja „poziomu podstawowego”. Większość z nich to czerwone mieszanki oparte na Grenache lub Syrah, a winnice są sadzone na różnych glebach. Zasady produkcji nie są tak surowe jak na innych poziomach, ale wina muszą mieć minimum 11% alk. i być wykonane z 21 sankcjonowanych odmian winorośli. Wina Cotes Du Rhone są mile do picia, kochające jedzenie, idealne na co dzień. Białe mieszanki i róże są równie smaczne, nawet jeśli trochę trudniej je znaleźć.
2023-06-22
Wino Rhone Cotes Du Rhone Villages
Dobre francuskie, czerwone wino z aromatami karmelu i przypraw połączonymi z ciemnymi owocami jagodowymi. W smaku pełne i treściwe, z przyjemnymi taninami i dobrym zakończeniem. Wino znakomite do grillowanego mięsa, drobiu, potraw kuchni śródziemnomorskiej i prowansalskiej.