Pouilly Fume Pascal Jolivet Blanc
Wino Pouilly Fume Pascal Jolivet Blanc
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Pascal Jolivet Pouilly-Fumé
Kraj: Francja
Region: Loire
Producent: Pascal Jolivet
Szczep: Sauvignon Blanc
Pojemność: 75 C3
Wyjątkowe położenie i stan gleby nadają temu winu bardzo wyrazisty wyraz. „Les Terres Blanches” charakteryzuje się cudowną mineralnością, dużą koncentracją i czystością. Pochodzi z trzech różnych działek, z gleby piaszczystej, krzemiennej i wapiennej, a fermentuje spontanicznie w zbiornikach. Odmianowy i ekscytujący nos o średniej intensywności z lekko uderzającym charakterem zapałki. Stale otwiera się w szkle. Średnio treściwe, żywa kwasowość, ale zbalansowane na podniebieniu cytrusy, aromatyczne owoce o białym miąższu, warstwowy posmak.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Każde winogrono jest sortowane po otrzymaniu zbiorów, działamy grawitacyjnie, aby uszanować naturalny obwód winiarski. Lekka prasa do utrzymania optymalnej owocowości. Mieszanka 50% wapienia, 30% krzemienia i 20% wapienia gliniastego. Każda gleba jest winifikowana osobno w kadziach ze stali nierdzewnej z regulacją temperatury, wapień zapewnia mineralność i finezję. Glina i wapień przynosi owoce, bogactwo, a krzemień nadaje strukturę i mineralność.
Pascal Jolivet obejmuje 120 hektarów między Sancerre i Pouilly Fumé, 60 hektarów w Turenii dla "Postawy". Te 120 hektarów produkuje 80% całej domeny; 20% pochodzi od wiernych hodowców lojalnych wobec Pascala Joliveta od lat 80-tych. Przez lata Pascal wypracował swój własny, bardzo rozpoznawalny, czysty i elegancki styl win. Pascal praktykuje biodynamiczną produkcję wina, która w kategoriach uprawy winorośli postrzega farmę jako spójny, połączony system życia; takie praktyki rozciągają się od winnicy po ostrożne obchodzenie się z owocami po zbiorach w winnicy. W winnicy Jolivet po zbiorach winifikacja zaczyna się od osiadania lekkiego moszczu, po którym następuje fermentacja soku z miejscowymi drożdżami; następne dojrzewanie na osadzie osadowym ma fundamentalne znaczenie dla koncentracji i złożoności wszystkich win Jolivet. Proces jest niezwykle naturalny, a powolna fermentacja odżywia i trwale stabilizuje wina przy użyciu bardzo niskiego poziomu siarki.