Prosper Maufoux Gevrey-Chambertin
Wino Prosper Maufoux Gevrey-Chambertin
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Prosper Maufoux Gevrey-Chambertin
Kraj: Francja
Region: Burgundia
Apelacja: Gevrey-Chambertin AOC
Producent: Prosper Maufoux
Szczepy: Pinot Noir
Kolor: czerwone
Rodzaj: wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13 %
Prosper Maufoux Gevrey-Chambertin to wspaniały Burgund powstały w całości z gron Pinot Noir, prezentuje aromaty dojrzałych czerwonych owoców oraz przyjemną czystość. Wino jest mięsiste i subtelnie łączy w sobie moc i elegancję. Wyczuwamy nuty czarnej porzeczki, wiśni, malin, ziół, skóry, ziaren kawy oraz ściółki leśnej. Na podniebieniu posmak jest aksamitnie miękki i sprawia, że jest to bardzo szlachetne wino. To było ulubione wino Napoleona.
Sugestie kulinarne: polecane do dziczyzny, grillowane mięsa, fileta z zająca, gołębia Bresse z grzybami leśnymi.
ONL
Od producenta
„W 1860 roku Prosper Maufoux, z zawodu notariusz , opuścił swoją pracownię, by założyć winiarnię o tej samej nazwie . Sukces nie trwa długo i firma osiedla się w rezydencji na głównym placu Santenay .
Maison de famille rozwija się i staje się znakiem rozpoznawczym rozpoznawanym na całym świecie . Sukces eksportowy był znaczny, szczególnie w Stanach Zjednoczonych , gdzie Prosper Maufoux nawiązał w 1947 roku współpracę z The House of Burgundy, importerem z Nowego Jorku . W 1994 roku Robert Fairchild , ówczesny prezes tego wiodącego amerykańskiego partnera, kupił Maison Prosper Maufoux.
W 2010 roku Maison Prosper Maufoux przejęła rodzina Piffaut , której winiarskie korzenie w Burgundii sięgają ponad dwustu lat. Rodzina następnie nabyła Château de Saint-Aubin i jego wyjątkową posiadłość. Budynek stanowi teraz nową scenerię dla Prosper Maufoux. Dom, właściciel 9 hektarów mitycznych terroirów , znajduje się w sercu Côte de Beaune, z widokiem na Clos du Château, na drodze do Grands Crus.
Podregion: Gevrey-Chambertin
Z 400 hektarami upraw winorośli i ośmioma grand crus (więcej niż jakakolwiek inna wioska) Gevrey-Chambertin jest jedną z największych, ale jednocześnie najlepszych wiosek w Burgundii. Jej wina są zazwyczaj bogatsze i mocniejsze niż sąsiednie Chambolle-Musigny i Vosne-Romanée na południu. Grand crus Gevreya znajdują się razem w jednym obszarze na południowym krańcu wioski graniczącej z Morey-Saint-Denis. Chambertin, często uważany za najwspanialszą, podobnie jak inne wielkie winnice w regionie, jest dołączony do nazwy wioski, do której należy. Co ciekawe i być może nieprzypadkowo, Chambertin ma bardzo podobny skład gleby do równie słynnej winnicy białego wina – Le Montrachet – w Cote de Beaune, z niemal identyczną proporcją dwóch trzecich drobnej ziemi i jednej trzeciej kamyków. Sąsiadujące z Clos de Beze i Chapelle tuż poniżej są również uważane za równie dobre, ale mają nieco inny styl, oferując bardziej delikatne, a czasem bardziej złożone wina. Niektóre z wiosek premier crus, takie jak Clos St-Jacques i Cazetiers w północno-zachodniej części gminy, są często sprzedawane za tyle samo, co grand crus i mają całkiem rozsądną cenę. Wina na poziomie wsi różnią się również w zależności od tego, skąd pochodzą. Te na północy mają większą przyczepność i siłę, podczas gdy klimaty południowe wydają mi się bardziej pachnące. W tym przypadku mieszanie różnych winnic pozwala na większą elastyczność w produkcji bardziej złożonego i zrównoważonego wina. takie jak Clos St-Jacques i Cazetiers w północno-zachodnim rogu gminy, są często sprzedawane za tyle samo, co grand crus i mają całkiem rozsądną cenę. Wina na poziomie wsi różnią się również w zależności od tego, skąd pochodzą. Te na północy mają większą przyczepność i siłę, podczas gdy klimaty południowe wydają mi się bardziej pachnące. W tym przypadku mieszanie różnych winnic pozwala na większą elastyczność w produkcji bardziej złożonego i zrównoważonego wina. takie jak Clos St-Jacques i Cazetiers w północno-zachodnim rogu gminy, są często sprzedawane za tyle samo, co grand crus i mają całkiem rozsądną cenę. Wina na poziomie wsi różnią się również w zależności od tego, skąd pochodzą. Te na północy mają większą przyczepność i siłę, podczas gdy klimaty południowe wydają mi się bardziej pachnące. W tym przypadku mieszanie różnych winnic pozwala na większą elastyczność w produkcji bardziej złożonego i zrównoważonego wina.