Wino Prosper Maufoux Gevrey-Chambertin

389,00 zł
Brutto
99 Przedmioty

Opis

Kolor
Czerwone
Smak
Wytrawne
Ilość

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

  Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.

Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Prosper Maufoux Gevrey-Chambertin

 

Rozwiń opis...

Kraj: Francja                            

Region: Burgundia

Apelacja: Gevrey-Chambertin AOC

Producent: Prosper Maufoux

Szczepy: Pinot Noir

Kolor: czerwone

Rodzaj: wytrawne

Pojemność: 0,75l

Alkohol: 13 %

 

Prosper Maufoux Gevrey-Chambertin to wspaniały Burgund powstały w całości z gron Pinot Noir, prezentuje aromaty dojrzałych czerwonych owoców oraz przyjemną czystość. Wino jest mięsiste i subtelnie łączy w sobie moc i elegancję. Wyczuwamy nuty czarnej porzeczki, wiśni, malin, ziół, skóry, ziaren kawy oraz ściółki leśnej. Na podniebieniu posmak jest aksamitnie miękki i sprawia, że ​​jest to bardzo szlachetne wino. To było ulubione wino Napoleona.

Sugestie kulinarne: polecane do dziczyzny, grillowane mięsa, fileta z zająca,  gołębia Bresse z grzybami leśnymi.

ONL

 

Od producenta

„W 1860 roku Prosper Maufoux, z zawodu notariusz , opuścił swoją pracownię, by założyć winiarnię o tej samej nazwie . Sukces nie trwa długo i firma osiedla się w rezydencji na głównym placu Santenay .

Maison de famille rozwija się i staje się znakiem rozpoznawczym rozpoznawanym na całym świecie . Sukces eksportowy był znaczny, szczególnie w Stanach Zjednoczonych , gdzie Prosper Maufoux nawiązał w 1947 roku współpracę z The House of Burgundy, importerem z Nowego Jorku . W 1994 roku Robert Fairchild , ówczesny prezes tego wiodącego amerykańskiego partnera, kupił Maison Prosper Maufoux.

W 2010 roku Maison Prosper Maufoux przejęła rodzina Piffaut , której winiarskie korzenie w Burgundii sięgają ponad dwustu lat. Rodzina następnie nabyła Château de Saint-Aubin i jego wyjątkową posiadłość. Budynek stanowi teraz nową scenerię dla Prosper Maufoux. Dom, właściciel 9 hektarów mitycznych terroirów , znajduje się w sercu Côte de Beaune, z widokiem na Clos du Château, na drodze do Grands Crus.

 

 

Podregion: Gevrey-Chambertin

Z 400 hektarami upraw winorośli i ośmioma grand crus (więcej niż jakakolwiek inna wioska) Gevrey-Chambertin jest jedną z największych, ale jednocześnie najlepszych wiosek w Burgundii. Jej wina są zazwyczaj bogatsze i mocniejsze niż sąsiednie Chambolle-Musigny i Vosne-Romanée na południu. Grand crus Gevreya znajdują się razem w jednym obszarze na południowym krańcu wioski graniczącej z Morey-Saint-Denis. Chambertin, często uważany za najwspanialszą, podobnie jak inne wielkie winnice w regionie, jest dołączony do nazwy wioski, do której należy. Co ciekawe i być może nieprzypadkowo, Chambertin ma bardzo podobny skład gleby do równie słynnej winnicy białego wina – Le Montrachet – w Cote de Beaune, z niemal identyczną proporcją dwóch trzecich drobnej ziemi i jednej trzeciej kamyków. Sąsiadujące z Clos de Beze i Chapelle tuż poniżej są również uważane za równie dobre, ale mają nieco inny styl, oferując bardziej delikatne, a czasem bardziej złożone wina. Niektóre z wiosek premier crus, takie jak Clos St-Jacques i Cazetiers w północno-zachodniej części gminy, są często sprzedawane za tyle samo, co grand crus i mają całkiem rozsądną cenę. Wina na poziomie wsi różnią się również w zależności od tego, skąd pochodzą. Te na północy mają większą przyczepność i siłę, podczas gdy klimaty południowe wydają mi się bardziej pachnące. W tym przypadku mieszanie różnych winnic pozwala na większą elastyczność w produkcji bardziej złożonego i zrównoważonego wina. takie jak Clos St-Jacques i Cazetiers w północno-zachodnim rogu gminy, są często sprzedawane za tyle samo, co grand crus i mają całkiem rozsądną cenę. Wina na poziomie wsi różnią się również w zależności od tego, skąd pochodzą. Te na północy mają większą przyczepność i siłę, podczas gdy klimaty południowe wydają mi się bardziej pachnące. W tym przypadku mieszanie różnych winnic pozwala na większą elastyczność w produkcji bardziej złożonego i zrównoważonego wina. takie jak Clos St-Jacques i Cazetiers w północno-zachodnim rogu gminy, są często sprzedawane za tyle samo, co grand crus i mają całkiem rozsądną cenę. Wina na poziomie wsi różnią się również w zależności od tego, skąd pochodzą. Te na północy mają większą przyczepność i siłę, podczas gdy klimaty południowe wydają mi się bardziej pachnące. W tym przypadku mieszanie różnych winnic pozwala na większą elastyczność w produkcji bardziej złożonego i zrównoważonego wina.

Prosper Maufoux Gevrey-Chambertin - Opinie klientów

Dodaj opinię

Prosper Maufoux Gevrey-Chambertin

Dodaj opinię