Ropiteau Pinot Noir Burgogne
Wino Ropiteau Pinot Noir Burgogne
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Ropiteau Pinot Noir
Kraj: Francja
Region: Burgundia
Apelacja: Vin de France
Producent: Chateau Ropiteau
Szczepy: Pinot noir
Rodzaj: czerwone wytrawne
Pojemność: 0,75lcer1
Alkohol: 13,5 %
Wino o pięknym jasno wiśniowym odcieniu z nutami dojrzałych czerwonych owoców, słodkich czereśni, dojrzałych śliwek. Na podniebieniu średniego ciała, gładka aksamitna tekstura z akcentami dojrzałych owoców, ziaren kawy oraz tytoniu.
Burgundia to światowej sławy francuski region winiarski, w którym produkuje się jedne z najlepszych i najdroższych win na świecie. Położony w środkowo-wschodniej części Francji, obszar ten jest zdominowany przez Pinot Noir i Chardonnay. Stosuje się również inne czerwone i białe winogrona, takie jak Aligoté, Pinot Gris lub Gamay, ale na znacznie mniejszą skalę. Burgundia ma ponad 100 zatwierdzonych obszarów uprawy winorośli, wszystkie regulowane przez złożony system jakości, który dzieli region na grand cru, premier cru, wina wiejskie i apelacje regionalne. Wina są pod dużym wpływem terroir i wykazują dużą różnorodność smaków i aromatów. Większość burgundowych czerwieni ma złożone i warstwowe aromaty świeżych owoców i przypraw, wraz z ziemistymi nutami skóry, trufli lub grzybów. Starsze przykłady mają tendencję do tworzenia bardziej soczystych wyrazów ugotowanych owoców lub dżemu. Wina białe charakteryzują się aromatami kwiatowymi, owocowymi i maślanymi, które często uzupełniają nuty cytrusowe lub miodowe. Ze względu na swoją różnorodność, białe i czerwone wina burgundzkie mogą łączyć się z szeroką gamą dań, w tym przystawkami, wędlinami, daniami głównymi na bazie mięsa lub ryb, deserami i regionalnymi odmianami serów.
Ropiteau Pinot Noir Burgogne - Opinie klientów
2016 Pinot Noir Burgogne
Pomidorowe winorośl i dzikie, krzaczaste zioła wydobywają z kieliszka tego pachnącego lawendą Pinot o czerwonych owocach, podczas gdy dynamika cytryny, limonki i żurawiny znajduje kontrapunkty w świeżo uprawianej ziemi. Wino dobrze się sprawdzi przy stole z pieczoną kaczką zapiekanymi ziemniakami i chrupką cebulą.
Francuski Pinot Noir już na stepie potrafi nas oczarować kolorem
Francuski Pinot Noir już na stepie potrafi nas oczarować kolorem i złożonym aromatem. Płatki jaśminu i róży pokrywają się z cynamonową tartą na nosie. "Niebiańska" ziemistość obfituje na podniebieniu w słodki tytoń, zakurzone kakao i poziomkę.
Burgundia słynie z wina Pinot Noir
Na nosie nuta fiołków i intensywne aromaty dzikich leśnych jagód i wiśni morello, które są subtelnie pokryte drobną drzewną przyprawą. Na podniebieniu nuta mięty zielnej, świeża kwasowość i nieskończenie długie słono-mineralne wykończenie.
2024-01-21
Miły Pinot Noir,
Miły Pinot Noir, który po chwili wirowania w szkle zaczyna bić nuty jagód, czerwonych prądów, fiołków i kory cynamonu, z nutami runa leśnego i przypraw drzewnych. Energetyczna kwasowość jest zsynchronizowana z pikantnymi, rozmazanymi taninami, które zapewniają napięcie i równowagę, podczas gdy jeżynowy, leśny posmak utrzymuje się długo do finiszu.