SKIN Domaine Fouassier VIN BIO ET Biodynamique
Wino SKIN Domaine Fouassier VIN BIO ET Biodynamique
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
SKIN Domaine Fouassier VIN BIO ET Biodynamique
Kraj: Francja
Apelacja: Vin de France
Producent: Domaine Fouassier
Szczepy: 100% Sauvignon Blanc
Kolor: białe ( pomarańczowe)
Rodzaj: wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13%
Certyfikaty: Wino Biodynamiczne
Wino organicznee
Nota degustacyjna:
SKIN Domaine Fouassier to białe wytrawne wino powstałe w całości z odmiany Sauvignon Blanc. Winogrona są ręcznie odszypułkowane, macerowane i leżakowane przez 17 miesięcy w toskańskich amforach, bez dodatku siarki.
Wino odzwierciedla zachowanie pełnego szacunku do kultury uprawy gleby, wody, działania człowieka i ich naturalnego rytmu, to wino żywe i autentyczne. Z certyfikatem wina organicznego i biodynamicznego.
Wino z klasyfikacją pomarańczową, zbalansowane między przyjemną kwasowością a cytrusową goryczką.
Sugestie kulinarne: Pasuje jako dodatek do sushi, risotto z truflami lub dojrzałych serów. Wino dla koneserów, wyprodukowano tylko 901 butelek.
Producent: Domaine Fouassier Père & Fils
Założona w 1749 roku w samym sercu Sancerre, Domaine Fouassier jest jedną z najstarszych rodzin winiarskich w Dolinie Loary z historią sięgającą kilku pokoleń. Od wieków poświęcają się ochronie i przechwytywaniu terroir i szlachetnych odmian winogron Sauvignon poprzez szeroką gamę win apelacyjnych.
W 1966 roku Pierre Fouassier po studiach w Lycée Viticole de Beaune rozpoczął pracę na 10 hektarowej farmie swojego ojca. Następnie ożywia wizerunek ówczesnych winiarzy poprzez rozwijanie komercyjnej działalności wydobycia. Dołącza do niego brat Jean-Michel, który właśnie skończył studia w Lycée Viticole i postanawia poświęcić się winnicy i piwnicy. Dziś to już 10. pokolenie tej legendarnej rodziny przejęło władzę. Benoit syn Jean-Michel, aw 2001 i Paul syn Pierre'a, który wnosi nową dynamikę do gospodarstwa i codziennie pracuje nad zachowaniem wartości rodzinnych. Dziś, winnica obejmuje prawie 59 hektarów obsadzonych w 80% szlachetną i bardzo starą odmianą winorośli Sauvignon oraz resztą najbardziej delikatnej i eleganckiej z czerwonych odmian, Pinot Noir. Głównie uprawiana w rolnictwie biodynamicznym, domena odrzuca nowoczesne techniki w celu zachowania winorośli i jakości ich win.