Val St. Pierre Grenache Carcassonne
Wino Val St. Pierre Grenache Carcassonne
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Val St. Pierre Grenache
Kraj: Francja
Apelacja: I.G.P. Pays d’Oc
Producent: Val St. Pierre
Typ: Dry Red Grenache
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13%
Nota degustacyjna:
Val St. Pierre Grenache to czerwone wytrawne wino powstałe w całości z odmiany Grenache uprawianej w regionie Minervois z wpływem klimatu śródziemnomorskiego. Wino dojrzewalo przez okres 3 lat w dębowych beczkach. Nos uwydatnia pikantne aromaty dojrzałych ciemnych owoców, jeżyny, ciemnej śliwki z odrobiną pieprzu. Wyraźnie wyczuwalna mineralność pochodząca z wapiennego terroir. Sugestie kulinarne: dania mięsne, kuchnia francuska, dania orientalne, dania z zaakcentowaną ostrością i bogactwem przypraw.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Grenache to jeden z niedocenianych bohaterów winiarskiego świata. Od niedrogich i gotowych do grillowania butelek Côtes du Rhône (mieszanka często oparta na winogronach) po trofea takie jak Château Rayas Châteauneuf-du-Pape, Grenache śpiewa we Francji ze szczególnym zakresem i wyrazistością. Nawet jeśli nie jest to dominująca odmiana w mieszance, jej wiśniowe i ziołowe nuty przypominające garrigue dodają wspaniałych owoców i przypraw do każdego łyku.
Ale nie należy ignorować Grenache, ponieważ nie tylko zapewnia mnóstwo przyjemności, ale często jest także niezwykle przyjazny dla portfela, biorąc pod uwagę wysoką jakość tego, co jest produkowane. I chociaż ta konkretna historia koncentruje się na czerwonym Grenache, istnieje wiele wspaniałych różowych, które również go zawierają. Warto rozejrzeć się także za White Grenache (często nazywanym Grenache Blanc lub Garnacha Blanca).
2023-09-30
Grenache wino
W nosie czysta wiązka wiśni, delikatnie i słodko przyprawiona, przygotowująca grunt dla żywego i dającego się przełknąć podniebienia, w którym wiśnie łączą się z prażonymi nasionami kopru włoskiego, laską wanilii i odrobiną lawendy, co znajduje fascynujący kontrapunkt w aromacie propozycja boczku nacieranego ziarnami pieprzu.