Champagne Veuve Clicquot Brut Rose
Wino Champagne Veuve Clicquot Brut Rose
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Veuve Clicquot Ponsardin Rose Champagne
Veuve Clicquot Rose
Kraj: Francja
Region: Szampania Champagne
Producent: Veuve Clicquot
Rodzaj: szampan z Francji
Szczepy: Pinot Noir, Pinot Meniuer, Chardonnay
Barwa: Szampan Różowy
Popularność: Wysoka
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 12%
Cliquot Rose urzeka żywą barwą z akcentami różanymi o intensywnym i eleganckim bukiecie aromatów z wyczuwalnymi truskawkami, malinami i wiśniami a następnie nutami suszonych owoców i ciasta. W smaku dominują owoce, kompozycja jest krągła, wyrazista i elegancka. Smak ożywiony dużą ilością małych bąbelków subtelnie rozbiegających się po podniebieniu i miło łaskocząc wprowadzają mile uczucie w buzi. Dobry szampan.
Do tej mieszanki dodaje się następnie 12% czerwonego wina za pomocą czerwonych winogron. Wino jest przechowywane przez trzy lata w piwnicy. Mieszanka zawiera wina rezerwowe z różnych upraw (zazwyczaj 5 lub 6), które zapewniają harmonię stylu Domu Veuve Clicquot . Te starsze wina są przechowywane oddzielnie, aby zachować wyjątkowe cechy ich winnicy i rocznika. GILBERT i GAILLARD
Notatki Sommelier Bachus Wina
Założycielem słynnych dziś domów Clicquot był Monsieur Philippe Clicquot, który zarejestrował przedsiębiorstwa pod własnym nazwiskiem w 1772 roku. A po 3 latach na dworze konsumenta zaprezentowano pierwszą butelkę różowego szampana. Rodzinna firma ostatecznie odziedziczyła Francois Clicquot, który w 1798 roku poślubił Nicole Ponsardin. To właśnie ta krucha kobieta, owdowiała w wieku 27 lat, musiała kierować zarządzaniem firmą. Madame Barbe Nicole Clicquot Ponsardin, która później stała się znana jako „Wielka Dama Szampana”, okazała się bardzo utalentowaną reżyserką. Udało jej się, aby Wine House Clicquot, otrzymał w 1810 roku oficjalną nazwę Veuve Clicquot Ponsardin, uczynić symbol prestiżu. Dzięki staraniom Madame Clicquot świat uzyskał klarowny szampan musujący, który wcześniej był strącony i mętny. Została opracowana i z powodzeniem zastosowana nowa technologia, zgodnie z którą butelkę wina umieszczano w kilku etapach w pozycji pionowej. Osad drożdżowy nagromadzony w szyjce został następnie zamrożony i łatwo usunąć korek lodowy. Podstawowe zasady tej metody (remuage) są stosowane i znajdują się obecnie w produkcji szampana. Oprócz dbania o doskonałą jakość produkowanego wina Madame Clicquot kupuje najlepsze winnice zlokalizowane w powiecie i stale monitoruje ich stan.