Viognier Val St. Pierre
Wino Viognier Val St. Pierre
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Viognier Val St. Pierre
Kraj: Francja
Apelacja: I.G.P. Pays d’Oc
Producent: Val St. Pierre
Typ: Dry White Viognier
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13%
Nota degustacyjna:
Viognier Val St. Pierre to białe wytrawne wino powstałe w całości z odmiany Viognier uprawianej w regionie Minervois z wpływem klimatu śródziemnomorskiego. Nos uwydatnia aromaty polnych kwiatów, moreli, brzoskwiń i mango. Na podniebieniu miękkie, świeże z przyjemnie zaznaczoną kwasowością. Sugestie kulinarne: Świetne jako towarzysz lekkiej kuchni orientalnej, dań z rybą, białym mięsem, jednak z powodzeniem nadające się również jako lekki aperitif solo.
Notatki Sommelier Bachus WIna
Dla wielu z nas Viognier jest nierozerwalnie kojarzone z Rodanem – a w szczególności z kultowymi winami Condrieu i Château-Grillet. Ale oczywiście jest produkowany gdzie indziej, więc pomyśleliśmy, że intrygujące będzie zbadanie, co mają do zaoferowania inne kraje. Dane pokazują, że Viognier został zasadzony i zebrany w regionie Rodanu już pod koniec XVIII wieku, choć dopiero w latach 80 . i zyskał przyczółek.
Z pewnością nie jest to odmiana o chłodnym klimacie i potrzebuje słońca i ciepłych temperatur śródziemnomorskich, aby wyrazić swój mocny zapach. Kluczem do sukcesu w przypadku winogron nie jest zbieranie zbyt wcześnie ani zbyt późno, zgadzają się Louisa Rose z Yalumba i Laurent Miquel, dwaj winiarze, którzy poświęcili swoje kariery winiarskie Viognierowi i których wina zdominowały tę degustację (mogliśmy słusznie uwzględnić je wszystkie ).
Wielu tańszym winom, głównie objętym IGP Pays d'Oc – i produkowanym, jak podejrzewam, w celu uatrakcyjnienia asortymentu podstawowego – brakowało uwodzicielskiego charakteru winogron, brzoskwini i moreli, podczas gdy niektóre z droższych przykładów były bardziej dąb niż owoc. „Myślę, że ekspozycja na tlen, który dostajesz w dębowych beczkach, jest korzystna dla Viogniera, ale bardzo łatwo z nią przesadzić” – mówi Miquel. „Używamy coraz większych dębowych zbiorników, aby mieć pewność, że wina nie będą nadmiernie dębowe”. To oczywiście także kwestia gustu. Kalifornia , która posiada znaczne nasadzenia (ponad 1000 ha), jest skłonna produkować wina o wyższej zawartości alkoholu i wyraźniejszym wpływie dębu niż inne kraje, w tym Australia, która imponująco zajmuje pięć miejsc w naszej dziewiątce najlepszych win z wynikiem 91 punktów i więcej.
Wino Viognier wyrazi swój charakter w szkle. Z kilkoma godnymi uwagi wyjątkami, Viognier nie jest winem, którego można się trzymać, często z wiekiem nabiera oleistego charakteru, który jest mniej atrakcyjny niż w Rieslingu , a nawet lekko gorzką nutę. Co ciekawe, większość butelkowana jest obecnie pod zakrętką, co z pewnością pomaga zachować ich świeżość. Sposób picia Viognier wpływa bardziej niż inne wina. Podobnie jak Chardonnay , nie jest to wino do serwowania za zimno lub w zbyt małym kieliszku. Większość producentów zaleca temperaturę serwowania 10°C, ale Laurent Miquel sugeruje temperaturę 12°-14°C, a nawet przelewanie. Osobiście uważam, że szkło w stylu burgundowym sprawia, że lepsze Viogniery są bardziej wyraziste – Rose preferuje kieliszki Shiraz lub Tempranillo .
Jeśli chodzi o połączenia, Viognier jest szczególnie pochlebnym towarzyszem delikatnie przyprawionych potraw, takich jak kremowe curry i sosy (kokosowe w równym stopniu jak nabiał, co czyni go również przyjaznym dla wegan ). Pasuje także do bogatych skorupiaków, takich jak przegrzebki i homary, a także do dość solidnych dań z wieprzowiny.
2024-06-04
Wino Viognier
Viognier (vee-oh-nay) to aromatyczne winogrono. Jest tak pachnące, że we francuskich winach Côte-Rôtie winiarze mieszają odrobinę viognier z syrah, aby dodać kuszącego zapachu z cytrusową nutą. To francuskie winogrono, które zyskuje coraz większą popularność na całym świecie ze względu na silnie pachnące aromaty i smaki brzoskwiń i wiciokrzewu.„Kiedy myślę o Viognier, przypomina mi ono bardziej wino czerwone niż „typowe” białe wino” – mówi Rose. „Sposób, w jaki winogrona zachowują się w winnicy, wyższy poziom alkoholu i niska kwasowość, zależność od garbników i fenoli zapewniających długość i świeżość na podniebieniu, odpowiedni sposób serwowania, przelewania i naczynia szklane, a także jedzenie, z którym się łączy – choć w końcu jest bardziej uniwersalny niż tylko czerwony. Być może jest to najlepsza odmiana wina!”