Douloufakis Dafnios Vidiano Crete PGI
Kraj: Grecja
Region: Kreta
Producent: Douloufakis Winery
Typ: Dry White Vidiano
Pojemność: 0,75 l
Alkohol: 14,3 %
Rozwiń opis...Jasnozłote białe wino Dafnios 100% Vidiano firmy Domaine Douloufakis jest wytrawne i kremowe z gładką kwasowością, z minerałami i pestkowcami wiodącymi w średnio-wytrawnym smaku, co czyni je doskonałą alternatywą dla powodzi generycznych Sauvignon Blancs i Pinot Grigios. Vidiano to wyjątkowe, prawie zapomniane rodzime winogrono greckiej wyspy Krety i jej wapiennych gleb, które powraca i produkuje bardzo przyjemne wina w tej nowej erze greckich win. Świeże jabłko, brzoskwinia, melon i cytrynowe cytrusy łączą się wdzięcznie, a akcenty białych kwiatów, wiosennych ziół, mokrego kamienia, soli i werbeny dodają tutaj złożoności, a to Douloufakis Dafnios Vidiano, uprawiane w głębi lądu w odległej dolinie, pięknie komponuje się z różnymi prostymi potrawami, choć szczególnie dobrze pasuje do dań kuchni śródziemnomorskiej i bliskowschodniej.
Wino Vidiano, które niedawno odkryłem, to starożytne białe winogrono kreteńskie, które prawie wyginęło, zanim zostało przywrócone do życia przez nowe pokolenie młodych winiarzy i producentów, w tym Nikolasa „Nikosa” Douloufakisa, który przywiózł na Kretę to, czego nauczył się podczas pracy w regionie Alba we Włoszech. Winiarnia Nikosa znajduje się w mieście Dafnes, gdzie winnice są znane jako jedna z najbardziej znanych apelacji na Krecie, ale co ciekawe, obecnie jest to tylko oficjalna strefa dla czerwonych win wytwarzanych z winogron Liatiko, innego rodzimego winogrona, takiego jak Vidiano. W przypadku swojego Vidiano Douloufakis stawia na czystość formy i jest fermentowane i leżakowane wyłącznie w stali nierdzewnej z krótkim kontaktem z osadem i szybkim butelkowaniem, co pasuje do tego starożytnego winogrona, które jest dość teksturalne i z natury pełne wdzięku, tutaj nie potrzeba drewna. Nowe pokolenie greckich winiarzy i regionów oferuje szeroki wachlarz wysokiej jakości produktów, w szczególności wykwintne wina wytwarzane z rodzimych odmian winorośli. To bardzo ekscytujące doświadczenie i sugeruję, abyście jak najszybciej zapoznali się z ich ofertą.
Douloufakis, Heraklion, Kreta, Grecja
Tradycja i historia rodziny Douloufakis w uprawie i produkcji winnic rozpoczęła się w 1930 roku, kiedy dziadek Dimitris Douloufakis po raz pierwszy założył profesjonalną produkcję wina w starych, tradycyjnych pomieszczeniach. W 1952 roku Rodzina Douloufakis wzięła udział w 17. Międzynarodowych Targach w Salonikach i otrzymała tytuł za jakość swoich produktów. Obecnie tradycję Rodziny w zakresie uprawy winnic i produkcji wina kontynuuje wnuk Nikolas Douloufakis. Po studiach enologii we Włoszech (Alba Intituto Agrario-Spezialitato in Diviticultura e Enologia) przystąpił do odnawiania winnic i produkcji najwyższej jakości win z własnych winnic.
Winiarnia Douloufakis położona w centrum Krety jest teraz pod opieką trzeciego pokolenia Nikosa, który umieścił tę posiadłość na mapie świata. Winnice będące własnością prywatną znajdują się na zboczach wzgórz na wysokości 350 metrów, a uprawa odbywa się zarówno ręcznie, jak i mechanicznie. Obejmują 20 hektarów i znajdują się w regionie winorośli Dafnes na Krecie w Grecji.