Mega Spileo Cuvee III White
Wino Mega Spileo Cuvee III White
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Mega Spileo Cuvee III White
Kraj: Grecja
Region: Peloponez
Producent: Cavino
Pojemność: 0,75l PAR1
Alkohol: 12 %
Wino o jasno słomkowej barwie z zielonymi refleksami. Pojawiają się aromaty białych kwiatów, bazylii i nektarynki z masłem kokosowym w tle. Kwasowe rusztowanie jest precyzyjnie wyważone, a wykończenie jest długie i świeże. Na podniebieniu świeże i soczyste z dobrze zrównoważoną kwasowością i przyjemnym długim finiszem. Malagouzia i Assyrtiko dojrzewają przez 3 miesiące w nowych dębowych beczkach, Chardonnay dojrzewa przez 4 miesiące. Sugestie kulinarne: drób, krewetki, sery miękkie dojrzewające.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Osiedle Mega Spileo zlokalizowane jest w samym sercu Geoparku Narodowego Chelmos-Vouraikos na północnym Peloponezie, obszaru chronionego należącego do sieci Natura 2000. Jest to kraina wysokich gór, płaskowyżów i stromych wąwozów, przesiąknięta starożytnymi legendami i tradycjami historycznymi, stanowiąca wyjątkową mieszankę geologiczną o uderzającym naturalnym pięknie i mikroklimacie idealnym do uprawy winorośli.
W winnicach posiadłości Mega Spileo winogrona uprawiane są zgodnie z zasadami rolnictwa organicznego oraz zgodnie z długimi tradycjami winiarskimi i winiarskimi, produkując wykwintne wina o odważnym charakterze, uderzającym aromacie i złożoności. Posiadłość Mega Spileo to klejnot greckiej tradycji winiarskiej, oferujący koneserom i odwiedzającym rzadkie, autentyczne doświadczenia związane z winem.
Grecja uważana jest za kolebkę cywilizacji i uważa się, że wino było tam produkowane od 4000 lat. Pomimo tej długiej i bogatej historii, produkcja wina w Grecji nigdy nie kwitła tak jak we Włoszech. Częściowo dlatego, że kraj był pod kontrolą Imperium Osmańskiego, które zabraniało picia. Co więcej, żywiczny styl wina, który rozwinął się z powodu żywicy sosnowej, która została użyta do uszczelnienia amfor winnych, był smakiem, który nie był dobrze rozprowadzany. Jednak w ciągu ostatnich 20 lat przemysł unowocześnił się dzięki najnowszemu sprzętowi i technikom. To w połączeniu z unikalnymi lokalnymi odmianami winorośli (Agiorgitiko, Xinomavro, Assyrtiko i Moschophilero) sprawia, że wino greckie staje się coraz bardziej popularne na całym świecie, szczególnie wśród społeczności sommelierów.