Batono K’at’a Alazani White Semi Sweet
Kraj: Gruzja
Region: Kachetia
Producent: Batono
Szczepy: Rkatsiteli , Mtsvane
Rodzaj: białe, półsłodkie
Rozwiń opis...Temp. serwowania: 10-12°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13% c3
Nota degustacyjna:
Wino produkowane jest z najlepszych winogron Rkatsiteli oraz Mtsvane zbieranych w winnicach w regionie Kachetia. To przyjemne gruzińskie półsłodkie wino które urzeka delikatnym owocowo kwiatowym bukietem. Na podniebieniu miękkie i harmonijne z przyjemnie wkomponowaną słodką nutą, która zrównoważona jest odświeżającą kwasowością. Sugestie kulinarne: Podawać do ciast, deserów, lodów, sałatek owocowych.
Alazani to rozległa dolina Wielkiego Kaukazu, na południe od głównego grzbietu górskiego, w północno-zachodniej części dystryktu Achmeta. Rozciąga się początkowo na południe w kierunku miasta Akhmeta. Alazani to centrum gruzińskiego przemysłu winiarskiego. Obecnie w tym kraju, którego tradycja winiarska trwa od 8 000 lat, jest produkowanych dużo win – zarówno tych dobrych jakościowo jak i tych, które w dalszym ciągu wysyłane są na rynek rosyjski jako tanie wina. Gruziński przemysł winiarski znajduje się w okresie ponownego odkrywania, odnowy i wzrostu. W zasadzie to mocno niedoceniany region – a przecież Gruzja jest znana wielu ludziom z win kvevri, które są fermentowane (a czasami długo leżakowane) w glinianych naczyniach – w kvevri - które często są zakopane pod ziemią.
Notatki Sommelier:
Gruzja jest pierwszym regionem na świecie, w którym świadomie zaczęto produkować wino. Tradycyjne, pierwotne wręcz sposoby tworzenia wina zakorzeniły się w Gruzinach na tyle, że do dziś producenci wina wykorzystują w swoich winiarniach starożytne metody, na przykład starzenie wina w glinianych naczyniach, zakopywanych w ziemi. Dzięki ich zamiłowaniu do tradycji konsumenci na całym świecie mogą cieszyć się prawdziwym smakiem gruzińskiego wina. Owoce, które tworzą to wino, pozyskane zostały z krzewów winorośli odmiany Rkatsiteli. Szczep ten jest endemiczną odmianą Gruzji, czyli taką, która spotykana i uprawiana jest jedynie w tym kraju. Rkatsiteli uważany jest za najlepszą białą odmianę gruzińskich winogron, a jego uprawy są tak duże, że pod względem obszaru zajmuje 3 miejsce wśród wszystkich światowych upraw. Białe, delikatnie wytrawne, o aromacie białych kwiatów. Wino ujawnia jasno-złocistą barwę z mieniącymi się srebrnymi refleksami. Delikatny bukiet otwiera się aromatami białych owoców: jabłek, gruszek i słodkiego melona oraz białych kwiatów polnych, takich jak kwiat jeżyny polnej, powój czy trybula. W smaku wino jest idealnie zbalansowane między słodyczą, a orzeźwiającą kwasowością. Nieznaczna wytrawność przypadnie do gustu miłośnikom słodszych smaków. Do indyka i warzyw. Subtelny smak wina doskonale skomponuje się z delikatnym drobiowym mięsem, na przykład indyczymi pulpecikami w sosie śmietanowy a także z cytrynowym risotto z dodatkiem gotowanego na parze brokułu i zielonym groszkiem.