Batono K’at’a Mukuzani
Kraj: Gruzja
Region: Kachetia
Producent: Batono
Szczepy: Saperavi
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Temp. serwowania: 16-18°C
Pojemność: 0,75l
Rozwiń opis...Alkohol: 13,5% c3
Nota degustacyjna:
Wytwarzane z winogron Saperavi zbieranych w regionie Kachetia. Wino prezentuje ciemno purpurowy odcień z bogatym bukietem ciemnych owoców wzbogaconym o akcenty skóry, czekolady oraz przypraw. Na podniebieniu gładkie, z łagodną konsystencją, dobrze zrównoważoną kwasowością, przyjemnymi taninami, którym towarzyszy długi owocowy posmak. Sugestie kulinarne: czerwone mięsa, jagnięcina, dziczyzna, sery dojrzewające.
Notatki Sommelier:
Gruzja jest pierwszym regionem na świecie, w którym świadomie zaczęto produkować wino. Tradycyjne, pierwotne wręcz sposoby tworzenia wina zakorzeniły się w Gruzinach na tyle, że do dziś producenci wina wykorzystują w swoich winiarniach starożytne metody, na przykład starzenie wina w glinianych naczyniach, zakopywanych w ziemi. Dzięki ich zamiłowaniu do tradycji konsumenci na całym świecie mogą cieszyć się prawdziwym smakiem gruzińskiego wina. Owoce, które tworzą to wino, pozyskane zostały z krzewów winorośli odmiany Rkatsiteli. Szczep ten jest endemiczną odmianą Gruzji, czyli taką, która spotykana i uprawiana jest jedynie w tym kraju. Rkatsiteli uważany jest za najlepszą białą odmianę gruzińskich winogron, a jego uprawy są tak duże, że pod względem obszaru zajmuje 3 miejsce wśród wszystkich światowych upraw. Białe, delikatnie wytrawne, o aromacie białych kwiatów. Wino ujawnia jasno-złocistą barwę z mieniącymi się srebrnymi refleksami. Delikatny bukiet otwiera się aromatami białych owoców: jabłek, gruszek i słodkiego melona oraz białych kwiatów polnych, takich jak kwiat jeżyny polnej, powój czy trybula. W smaku wino jest idealnie zbalansowane między słodyczą, a orzeźwiającą kwasowością. Nieznaczna wytrawność przypadnie do gustu miłośnikom słodszych smaków. Do indyka i warzyw. Subtelny smak wina doskonale skomponuje się z delikatnym drobiowym mięsem, na przykład indyczymi pulpecikami w sosie śmietanowy a także z cytrynowym risotto z dodatkiem gotowanego na parze brokułu i zielonym groszkiem.