Wino Batono K’at’a Mukuzani Qvevri

127,00 zł
Brutto
599 Przedmioty

Opis

Kolor
Czerwone
Smak
Wytrawne
Ilość

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

  Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.

Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Batono K’at’a Mukuzani Qvevri 

 

 

Kraj: Gruzja

Region: Kachetia

Producent: Batono

Szczepy: Saperavi

Dojrzewanie: 10-12 miesięcy

Rodzaj: czerwone, wytrawne

Temp. serwowania: 16-18°C

Pojemność: 0,75l

Alkohol: 13,5% c3     

 

Nota degustacyjna:

Quevris to gliniane amfory, w których od tysięcy lat wytwarza się wina w Gruzji. Quevri Red z Batono kontynuuje tę starą tradycję winiarską Cuvée składa się z autochtonicznego szczepu Saperavi uprawianego w regionie Kachetia. Kata Qvevri to czerwone wytrawne wino o głębokiej nasyconej barwie i bogatym złożonym bukiecie na który składają się nuty ciemnych owoców, wzbogaconych o akcenty skóry, pestek, czekolady i przypraw. W ustach mięsiste o aksamitnej gładkiej konsystencji, dojrzałych drobnoziarnistych taninach, którym towarzyszy długie owocowe wykończenie. Sugestie kulinarne: pieczone mięsa, grillowane mięsa, pieczony drób, makarony w obfitych sosach, dojrzałe sery.

 

Notatki Sommelier:

Qvevris (czasami pisane jako kvevri) to tradycyjne naczynie do produkcji wina w Gruzji i to jest właściwe, że nasz pierwszy przystanek powinien być tutaj: dla świata zewnętrznego są one symbolem gruzińskiego wina. Ale w przeciwieństwie do innych krajów, gdzie terakotowe amfory (obecnie przeżywające renesans) są wolnostojące, te qvevri są zakopane w ziemi. Jedną z wielkich zalet qvevri jest to, że po zatopieniu w ziemi utrzymują dość stałą temperaturę. Inną zaletą jest to, że ten tradycyjny sposób produkcji wina oznacza, że ​​przy zachowaniu odpowiedniego poziomu higieny żadne dodatki nie są potrzebne. Qvevri stał się mistrzem ruchu naturalnego wina, chociaż nie wszystkie wina qvevri są winami naturalnymi. Uważa się, że ważny jest kształt qvevri. Dno przypomina spiczasty stożek, a pod koniec fermentacji nasiona oddzielają się od skórek i opadają na dno naczynia. Są one następnie przykryte osadem i trzymane z dala od wina. Tak więc wino kończy fermentację i dojrzewa w kontakcie tylko ze skórkami i osadem, nie wydobywając z nich bardziej gorzkich garbników. Garbniki obecne w winie wiążą wszelkie białka, które w przeciwnym razie uniemożliwiłyby jasne i klarowne wino, i naturalnie klarują się w qvevri. W przeszłości istnieją dowody na to, że winiarze dodawali do win pokruszony krzemień, aby pomóc w usuwaniu winianów.

Zaza wyjaśnia, jak powstają qvevri. Glina pochodzi z miejscowego lasu i po oczyszczeniu z kamieni i gruzu jest gotowa do użycia. Pokazuje nam, jak zaczynają, od podstawy. Następnie ściany są budowane stopniowo: około 20 cm za jednym razem. To, jak często jest to możliwe, zależy od tego, jak długo poprzednia warstwa wysycha na tyle, aby można było nałożyć następną, co jest zależne od pogody. Ta konstrukcja jest wykonywana ręcznie i oko: nie jest używany żaden szablon. Maksymalna pojemność, jaką może wyprodukować, to 3000 litrów.

Na wschodzie, w Kachetii, tradycyjnie używano do fermentacji wszystkich łodyg i skórek. Czasami winogrona były najpierw trochę miażdżone, ale całe skórki i łodygi były umieszczane w qvevri. W przypadku rasy białej kontakt ze skórą trwałby sześć miesięcy. W przypadku win czerwonych jest krótszy: wystarczy czas trwania fermentacji, a następnie wino jest tłoczone z powrotem do qvevri. Na zachodzie, w Imeretii, normalne było użycie około 30% łodyg. Odkryliśmy, że w qvevri istnieje wiele odmian produkcji wina, gdy odwiedziliśmy szereg różnych marani w regionie. Co ciekawe, zazwyczaj białe mają dłuższą macerację skórki niż czerwone.

Gruzja jest pierwszym regionem na świecie, w którym świadomie zaczęto produkować wino. Tradycyjne, pierwotne wręcz sposoby tworzenia wina zakorzeniły się w Gruzinach na tyle, że do dziś producenci wina wykorzystują w swoich winiarniach starożytne metody, na przykład starzenie wina w glinianych naczyniach, zakopywanych w ziemi. Dzięki ich zamiłowaniu do tradycji konsumenci na całym świecie mogą cieszyć się prawdziwym smakiem gruzińskiego wina. Owoce, które tworzą to wino, pozyskane zostały z krzewów winorośli odmiany Rkatsiteli. Szczep ten jest endemiczną odmianą Gruzji, czyli taką, która spotykana i uprawiana jest jedynie w tym kraju. Rkatsiteli uważany jest za najlepszą białą odmianę gruzińskich winogron, a jego uprawy są tak duże, że pod względem obszaru zajmuje 3 miejsce wśród wszystkich światowych upraw. Białe, delikatnie wytrawne, o aromacie białych kwiatów. Wino ujawnia jasno-złocistą barwę z mieniącymi się srebrnymi refleksami. Delikatny bukiet otwiera się aromatami białych owoców: jabłek, gruszek i słodkiego melona oraz białych kwiatów polnych, takich jak kwiat jeżyny polnej, powój czy trybula. W smaku wino jest idealnie zbalansowane między słodyczą, a orzeźwiającą kwasowością. Nieznaczna wytrawność przypadnie do gustu miłośnikom słodszych smaków. Do indyka i warzyw. Subtelny smak wina doskonale skomponuje się z delikatnym drobiowym mięsem, na przykład indyczymi pulpecikami w sosie śmietanowy a także z cytrynowym risotto z dodatkiem gotowanego na parze brokułu i zielonym groszkiem.

Batono K’at’a Mukuzani Qvevri - Opinie klientów

5.0
Oceń 
Quality


2023-06-24

Wino Saperavi

Saperavi ma reputację garbnikowego i twardego, ale jest to pięknie zarządzane: jest to doskonale pitna ekspresja tej odmiany ze słodkimi, elastycznymi owocami malin i wiśni z przyjemnymi soczystymi zielonymi nutami. Jest przyjemna czystość z naprawdę atrakcyjnym jedwabistym odczuciem w ustach: owocowe i całkowicie nadające się do picia. Naprawdę ładne zielone nuty pięknie komponują się z owocami.

Dodaj opinię

Batono K’at’a Mukuzani Qvevri

Dodaj opinię

POZNAJ OPINIE O NASZYM SKLEPIE:
4.5
Na podstawie 171 opinii w serwisie Google
Nie polecam. Zamieszczone na stronie zdjęcia wina nie pokrywają się z tymi dostarczanymi. Zapłaciłem za wina z wyższej kategorii, a dostałem z niższej bo niby "główna nazwa się zgadza" - takie tłumaczenie dla markowego sklepu z winami to kompromitacja. Choć myślę, że to jednak taki numer... żeby zwiększyć zyski. ( więcej )
Piotr S (PS)
Nie polecam! Sprzedawca w swoim sklepiku proponuje i dopuszcza zapłatę za pobraniem. Po dokończonych zakupach wysyła @ z informacją, że zakupy należy opłacić przed wysłaniem. Najwidoczniej swoich klientów uważa za oszustów. Szkoda marnować czas na tego sklepikarza!
Mirosław Trzcinka
Bachus Wina , miejsce gdzie znalazłem coś nietypowego dla siebie. Byłem bardzo zadowolony z obsługi i doradztwa. Jeżeli szukacie wyjątkowego wina na każdą okazję to w tym miejscu warto. Pozdrawiam
Antek Ign
Polecam. Przesyłka dotarła w świetnym stanie, produkty były bardzo dobrze zabezpieczone w czasie transportu. Zamówienie zostało zrealizowane szybko, na bieżąco były przekazywane informacje o statusie paczki. Serdecznie polecam! W dniu dzisiejszym przejeżdżałam przez Warszawę i zawitałem... do sklepu z winami. Miło mnie powitali nawet dostałem wino do degustacji Uno 1 primitivo za 1zł. Super. zobaczcie Ci co mało wysyłają. ( więcej )
Damian Kowalski