Batono K’at’a Mukuzani Qvevri
Wino Batono K’at’a Mukuzani Qvevri
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Batono K’at’a Mukuzani Qvevri
Kraj: Gruzja
Region: Kachetia
Producent: Batono
Szczepy: Saperavi
Dojrzewanie: 10-12 miesięcy
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Temp. serwowania: 16-18°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,5% c3
Nota degustacyjna:
Quevris to gliniane amfory, w których od tysięcy lat wytwarza się wina w Gruzji. Quevri Red z Batono kontynuuje tę starą tradycję winiarską Cuvée składa się z autochtonicznego szczepu Saperavi uprawianego w regionie Kachetia. Kata Qvevri to czerwone wytrawne wino o głębokiej nasyconej barwie i bogatym złożonym bukiecie na który składają się nuty ciemnych owoców, wzbogaconych o akcenty skóry, pestek, czekolady i przypraw. W ustach mięsiste o aksamitnej gładkiej konsystencji, dojrzałych drobnoziarnistych taninach, którym towarzyszy długie owocowe wykończenie. Sugestie kulinarne: pieczone mięsa, grillowane mięsa, pieczony drób, makarony w obfitych sosach, dojrzałe sery.
Notatki Sommelier:
Qvevris (czasami pisane jako kvevri) to tradycyjne naczynie do produkcji wina w Gruzji i to jest właściwe, że nasz pierwszy przystanek powinien być tutaj: dla świata zewnętrznego są one symbolem gruzińskiego wina. Ale w przeciwieństwie do innych krajów, gdzie terakotowe amfory (obecnie przeżywające renesans) są wolnostojące, te qvevri są zakopane w ziemi. Jedną z wielkich zalet qvevri jest to, że po zatopieniu w ziemi utrzymują dość stałą temperaturę. Inną zaletą jest to, że ten tradycyjny sposób produkcji wina oznacza, że przy zachowaniu odpowiedniego poziomu higieny żadne dodatki nie są potrzebne. Qvevri stał się mistrzem ruchu naturalnego wina, chociaż nie wszystkie wina qvevri są winami naturalnymi. Uważa się, że ważny jest kształt qvevri. Dno przypomina spiczasty stożek, a pod koniec fermentacji nasiona oddzielają się od skórek i opadają na dno naczynia. Są one następnie przykryte osadem i trzymane z dala od wina. Tak więc wino kończy fermentację i dojrzewa w kontakcie tylko ze skórkami i osadem, nie wydobywając z nich bardziej gorzkich garbników. Garbniki obecne w winie wiążą wszelkie białka, które w przeciwnym razie uniemożliwiłyby jasne i klarowne wino, i naturalnie klarują się w qvevri. W przeszłości istnieją dowody na to, że winiarze dodawali do win pokruszony krzemień, aby pomóc w usuwaniu winianów.
Zaza wyjaśnia, jak powstają qvevri. Glina pochodzi z miejscowego lasu i po oczyszczeniu z kamieni i gruzu jest gotowa do użycia. Pokazuje nam, jak zaczynają, od podstawy. Następnie ściany są budowane stopniowo: około 20 cm za jednym razem. To, jak często jest to możliwe, zależy od tego, jak długo poprzednia warstwa wysycha na tyle, aby można było nałożyć następną, co jest zależne od pogody. Ta konstrukcja jest wykonywana ręcznie i oko: nie jest używany żaden szablon. Maksymalna pojemność, jaką może wyprodukować, to 3000 litrów.
Na wschodzie, w Kachetii, tradycyjnie używano do fermentacji wszystkich łodyg i skórek. Czasami winogrona były najpierw trochę miażdżone, ale całe skórki i łodygi były umieszczane w qvevri. W przypadku rasy białej kontakt ze skórą trwałby sześć miesięcy. W przypadku win czerwonych jest krótszy: wystarczy czas trwania fermentacji, a następnie wino jest tłoczone z powrotem do qvevri. Na zachodzie, w Imeretii, normalne było użycie około 30% łodyg. Odkryliśmy, że w qvevri istnieje wiele odmian produkcji wina, gdy odwiedziliśmy szereg różnych marani w regionie. Co ciekawe, zazwyczaj białe mają dłuższą macerację skórki niż czerwone.
Gruzja jest pierwszym regionem na świecie, w którym świadomie zaczęto produkować wino. Tradycyjne, pierwotne wręcz sposoby tworzenia wina zakorzeniły się w Gruzinach na tyle, że do dziś producenci wina wykorzystują w swoich winiarniach starożytne metody, na przykład starzenie wina w glinianych naczyniach, zakopywanych w ziemi. Dzięki ich zamiłowaniu do tradycji konsumenci na całym świecie mogą cieszyć się prawdziwym smakiem gruzińskiego wina. Owoce, które tworzą to wino, pozyskane zostały z krzewów winorośli odmiany Rkatsiteli. Szczep ten jest endemiczną odmianą Gruzji, czyli taką, która spotykana i uprawiana jest jedynie w tym kraju. Rkatsiteli uważany jest za najlepszą białą odmianę gruzińskich winogron, a jego uprawy są tak duże, że pod względem obszaru zajmuje 3 miejsce wśród wszystkich światowych upraw. Białe, delikatnie wytrawne, o aromacie białych kwiatów. Wino ujawnia jasno-złocistą barwę z mieniącymi się srebrnymi refleksami. Delikatny bukiet otwiera się aromatami białych owoców: jabłek, gruszek i słodkiego melona oraz białych kwiatów polnych, takich jak kwiat jeżyny polnej, powój czy trybula. W smaku wino jest idealnie zbalansowane między słodyczą, a orzeźwiającą kwasowością. Nieznaczna wytrawność przypadnie do gustu miłośnikom słodszych smaków. Do indyka i warzyw. Subtelny smak wina doskonale skomponuje się z delikatnym drobiowym mięsem, na przykład indyczymi pulpecikami w sosie śmietanowy a także z cytrynowym risotto z dodatkiem gotowanego na parze brokułu i zielonym groszkiem.
2023-06-24
Wino Saperavi
Saperavi ma reputację garbnikowego i twardego, ale jest to pięknie zarządzane: jest to doskonale pitna ekspresja tej odmiany ze słodkimi, elastycznymi owocami malin i wiśni z przyjemnymi soczystymi zielonymi nutami. Jest przyjemna czystość z naprawdę atrakcyjnym jedwabistym odczuciem w ustach: owocowe i całkowicie nadające się do picia. Naprawdę ładne zielone nuty pięknie komponują się z owocami.