Batono K’at’a Pirosmani Red Semi Dry
Kraj: Gruzja
Region: Kachetia
Producent: Batono
Szczepy: Saperavi
Rodzaj: czerwone, półwytrawne
Temp. serwowania: 16-18°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13% c3
Nota degustacyjna:
Rozwiń opis...Wino produkowane jest z najlepszych winogron Saperavi zbieranych w winnicach w regionie Kachetia. K’at’a Pirosmani to lekkie półwytrawne czerwone wino o pięknym rubinowym odcieniu z przyjemnymi aromatami dojrzałych ciemnych owoców oraz nutą kwiatową. Na podniebieniu miękkie i harmonijne z przyjemnie zaznaczoną kwasowością, która zrównoważona jest subtelną słodyczą i długim trwałym wykończeniem. Sugestie kulinarne: duszone mięsa, pikantne wędliny, wieprzowiny w sosie słodko-kwaśnym i schabu ze śliwką.
Notatki Sommelier:
Gruzja jest pierwszym regionem na świecie, w którym świadomie zaczęto produkować wino. Tradycyjne, pierwotne wręcz sposoby tworzenia wina zakorzeniły się w Gruzinach na tyle, że do dziś producenci wina wykorzystują w swoich winiarniach starożytne metody, na przykład starzenie wina w glinianych naczyniach, zakopywanych w ziemi. Dzięki ich zamiłowaniu do tradycji konsumenci na całym świecie mogą cieszyć się prawdziwym smakiem gruzińskiego wina. Owoce, które tworzą to wino, pozyskane zostały z krzewów winorośli odmiany Rkatsiteli. Szczep ten jest endemiczną odmianą Gruzji, czyli taką, która spotykana i uprawiana jest jedynie w tym kraju. Rkatsiteli uważany jest za najlepszą białą odmianę gruzińskich winogron, a jego uprawy są tak duże, że pod względem obszaru zajmuje 3 miejsce wśród wszystkich światowych upraw. Białe, delikatnie wytrawne, o aromacie białych kwiatów. Wino ujawnia jasno-złocistą barwę z mieniącymi się srebrnymi refleksami. Delikatny bukiet otwiera się aromatami białych owoców: jabłek, gruszek i słodkiego melona oraz białych kwiatów polnych, takich jak kwiat jeżyny polnej, powój czy trybula. W smaku wino jest idealnie zbalansowane między słodyczą, a orzeźwiającą kwasowością. Nieznaczna wytrawność przypadnie do gustu miłośnikom słodszych smaków. Do indyka i warzyw. Subtelny smak wina doskonale skomponuje się z delikatnym drobiowym mięsem, na przykład indyczymi pulpecikami w sosie śmietanowy a także z cytrynowym risotto z dodatkiem gotowanego na parze brokułu i zielonym groszkiem.